Konusmak mi onemli dinlemek mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
174.960
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Konuşmak mı önemli dinlemek mi?​

Konuşabilmek kadar etkin dinleyebilmek de çok önemli ve zor bir iletişim becerisidir. Alışkanlıklarımız iletişim tarzımızı belirlerken, etkin dinlemek, konuşma ve dinleme eylemini birlikte içeren ‘anlama odaklı’ farklı bir dinleme alışkanlığıdır. Tabii ki duruma göre bazen konuşmak, bazen de etkin dinlemek gerekir.
Etkin bir dinleyici olmak için neler yapabileceğiniz?
Etkili Bir Dinleme İçin Neler Gereklidir?
Iyi bir dinleyici nasıl olmalıdır kısaca?
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.

Iletişimde etkin bir dinlemenin aşamaları nelerdir?​

Etkili dinlemenin en önemli adımları;
Etkili bir dinleyici olmak için hangi kurallara uymalıyız?
İyi bir dinleyici olmalı ve söylenenleri de kaçırmamaya çalışmalısınız. Konuşurken karşınızdakilerin dikkatini, parmaklarınızı çıtlatarak, masada tempo tutarak başka tarafa çekmeyiniz. Başkası konuşurken de ciddiyetle dinleyiniz, fikirlerine hürmet ediniz. Asla lüzumsuz gülmeyiniz.
Çok konuşmamak için ne yapılır?
Eğer çok sık konuşuyorsan aklına gelen ilk şeyi tartmadan söyleyebilirsin. Az konuşmayı öğrenmek demek kelimelerin üzerinde düşünmeyi öğrenmek demektir. Bir şey söylemeden önce söyleyeceğin kelimeleri önceden düşünmeye çalış. Bu, bazı şeyleri kendine saklamana, genel olarak az konuşmana yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst