AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Konusmada Isitilebilirlik nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.811
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Konuşmada Işitilebilirlik nedir?​

İşitilebilirlik: Konuşurken, sesin, bütün dinleyiciler tarafından rahatlıkla işitilebilmesidir. Çok yavaş ya da yüksek tonlarla konuşulmamalı; ses tonu konuşulan yerin ve dinleyici kitlesinin büyüklüğüne ve özelliğine bağlı olarak ayarlanmalıdır.

Konuşurken sesimizi nasıl kullanmalıyız?​

Konuşurken sesimizi nasıl kullanmalıyız?
Konuşurken sesinizin titreşimlerini yanaklarınızda ve dudaklarınızda duymaya çalışın. Konuşmaya genel olarak hâkim olan ses olarak maske sesi tercih edilse de sesimiz yaptığımız konuşmanın, iletmek istediğimiz duygu ve düşüncenin türüne göre değişebilmeli. Bunun için de sesimizin esnek olması gerekiyor.

Konuşmada açıklık nedir?​

Konuşmada açıklık nedir?
Açıklık-Anlaşılırlık  Açıklık; bir söz ya da yazıda amacın açık olma özelliğidir.  Eğer konuştuklarımızın amacı ve içeriği dinleyenlere açık ve anlaşılır geliyorsa bizi daha dikkatle izleyeceklerdir.

Konuşmanın ses özellikleri nelerdir?​

İyi bir konuşmanın ses özelliklerini de şöyle sıralayabiliriz:
- İşitilebilirlik. Konuşmacı ile dinleyici arasında sağlıklı iletişimin en önemli unsuru işitilebilir bir sesle konuşmaktır.
- Akıcılık. Kelimelerin yumuşak bir biçimde birbirleriyle uyumlanarak söyleniş durumudur.
- Açıklık.
- Hoşa Giderlik.
- Bükümlülük.

Konuşmada açıklık ilkesi nedir?​

Konuşmada açıklık ilkesi nedir?
Konuşmada verilen örneklerden, konunun anlatılış sırasına kadar her konuda açık bir anlatım tercih edilmelidir. Hakkında konuşulacak konunun sınırlarının belirlenmesi, dinleyicinin beklentilerinin oluşması ve bu doğrultuda bir konuşma yapılması açıklık ilkesinin gereğidir.

Ses ve konuşma yetersizlikleri nelerdir?​

Ses ve konuşma yetersizlikleri nelerdir?
Ses ve Konuşma Bozukluğu
- Ses Terapisi.
- Dil ve Konuşma Terapisi.
- Gecikmiş Dil ve Konuşma.
- Dudak Damak Yarığına Bağlı Konuşma Bozukluğu.
- İşitme Kaybına Bağlı Dil ve Konuşma Bozukluğu.
- Konuşmada Akıcılık Bozuklukları ( Kekemelik)
- Motor Konuşma Bozuklukları

Iyi bir konuşma sesi hangi özellikleri barındırır?​

▶ Sesimizi kullanırken mutlaka tekdüzelikten kaçınmalıyız. Esnek (bükümlü) olmayan, tekdüze (monoton) bir ses, sıkıcıdır ve ilgiyi dağıtır. Yerinde yapacağımız ton ve hız değişiklikleri ve vurgularla sesimize esneklik kazandırabiliriz.

Konuşma kusurları nelerdir ve nasıl giderilir?​

Konuşma kusurları nelerdir ve nasıl giderilir?
Dil Ve Konuşma Bozukluğu Egzersizleri
- Dili içeri alıp çıkarmak,
- Dil ile dair, kare üçgen şekiller çizmek.
- Dili çeneye, burna yanaklara doğru zorlamak.
- Dil ucunu dişlerle hafif hafif ısırmak.
- Dili damakta şaklatmak.
- Dili dışarı çıkarıp öylece bekletmek.
- Dili sakız çiğniyor gibi çiğnemek.
 
Konuşma esnasında dikkat etmemiz gereken önemli kavramlardan biri de "İşitilebilirlik"tir. İşitilebilirlik, konuşurken sesin tüm dinleyiciler tarafından rahatlıkla duyulabilmesidir. Ses tonu, konuşulan ortamın büyüklüğüne ve dinleyici kitlesinin özelliğine bağlı olarak ayarlanmalıdır. Çok yavaş veya çok yüksek tonlar kullanmaktan kaçınarak net ve anlaşılır bir şekilde konuşmak önemlidir.

Sesinizi doğru şekilde kullanabilmek için ses titreşimlerini yanaklarınızda ve dudaklarınızda hissetmeye çalışabilirsiniz. Konuşmanın amacı ve iletmek istediğiniz duygu/düşünce doğrultusunda ses tonunuzu esnek bir şekilde ayarlayarak iletişimi kuvvetlendirebilirsiniz. Maske sesi genellikle tercih edilen bir ses olsa da, konunun gerektirdiği duygu durumuna uygun bir sesi seçmek önemlidir.

Ayrıca konuşmada açıklık ilkesi de önemlidir. Anlaşılabilirlik ve amacın net bir şekilde ifade edilmesi, dinleyicilerin konuşmayı dikkatle takip etmelerini sağlayacaktır. Konuşmada verilen örneklerin anlatım sırasından konunun sınırlarının belirlenmesine kadar her detay açık ve anlaşılır bir şekilde sunulmalıdır.

İyi bir konuşma sesi, sesin işitilebilir olmasının yanı sıra akıcı, açık, hoşa giden ve esnek olmalıdır. Kelimelerin uyum içinde ve yumuşak bir biçimde söylenmesi, konuşmanın dinleyiciler üzerinde etkili olmasını sağlar. Ses tonunda yapılan ton ve hız değişiklikleri, vurgular ve sesin esnekliği konuşmanın daha etkileyici ve ilgi çekici olmasına yardımcı olur.

Eğer ses veya konuşma yetersizlikleri ya da kusurları söz konusuysa, bu tür durumların giderilmesi için dil ve konuşma terapilerinden yararlanılabilir. Ses terapisi, dil ve konuşma terapisi, motor konuşma bozuklukları gibi farklı tekniklerle bu tür sorunlar ele alınabilir ve giderilebilir. Egzersizler, dil ve konuşma bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olabilir. Bu egzersizler arasında dili çeşitli şekillerde kullanma ve kontrol etme teknikleri bulunmaktadır.
 
Geri
Üst