AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Konuşma ve Yazılı Anlatım Arasındaki Farklar Nelerdir

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
3
Puan
38
Yaş
36
Konuşma ve Yazılı Anlatım Arasındaki Farklar Nelerdirkonuşma ile yazılı anlatımın farkı - konuşmada dilin önemi - yazılı anlatımın özellikleri - konuşma tarzı - konuşma üslubu

Konuşmada ve yazmada bir dilin sözcükleri, terimleri, deyimleri, cümle kurma kuralları benzer bir biçimde yer alır. Ancak, konuşma ve yazma farklı süreçlerdir. Bu farklılıklar kısaca şöyle dile getirilebilir:

- Konuşma, bir kez işitildiğinden dolayı (özellikle hazırlıksız konuşmalarda) dinleyicilerin ilgi duymaması durumunda önemini hemen yitirebilir. Yazılı metinleri ise, geriye dönüp tekrar okumak mümkündür. Ya da ilgili bölüm yeniden gözden geçirilebilir.

- Konuşmacı, dinleyicinin dikkatini sağlama gereğini her zaman göz önüne almalıdır. Yazar ise, yazdığı sürece okuyucu kitlesinden uzaktır ve yazdığı metin üzerinde okuyucu kitlesini düşünerek düzeltmeler yapabilir. Oysa konuşmacı, dinleyicilerin sayısını, kültür düzeyini, öğrenim derecesini, ilgilerini vb. göz önünde bulundurmalıdır.

- Konuşma tarzı, yazı tarzından (üslup) farklıdır; çünkü dinleyenler, konuşulanı anlamak için konuşma anında konuşulanlara ilişkin uzun uzun düşünemez. Bu nedenle konuşmacının cümleleri kısa; anlatımı basit ve yazı dilinden daha açık olmalıdır.

- Yazılı anlatım türlerinin hiçbirinde önemi olmayan ancak, konuşmada büyük önem taşıyan konuşmacının sesi, dikkate alınması gereken bir noktadır.

- Yazılı anlatım türlerinde önemli olmayan ancak konuşmada son derece önemli bir diğer öge de beden dilidir. Konuşmacının söylediklerini beden dili ile desteklemesi, anlatımın daha açık ve etkili olmasında çok önemlidir.

- Bir konuşmacının konuşurken dilin söyleyiş özelliklerini bilmesi dinleyenle iletişiminin etkili olmasını sağlar. Yazar ise bu durumu, yazım yanlışlarını önleyerek giderebilir. Konuşmada sesin, yazıda harfin önemli olduğu unutulmamalıdır.


alıntı
 
Geri
Üst