AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Konusma dili ve yazi dili arasindaki farklar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Konuşma dili ve yazı dili arasındaki farklar nelerdir?​

Yazı dili yazım kurallarına, konuşma dili söyleyiş kolaylığına önem verir. Konuşma dilinde cümleler genellikle kısadır, yazı dilinde uzun cümleler vardır. Konuşma dilinde ise devrik ve eksiltili cümleler çoğunluktadır. Bir ülkenin çeşitli konuşma dilleri ve ağızları bulunmasına karşılık yazı dili tektir.

Yazı dilinde ağız farklılıkları bulunur mu?​

Bir dilin yazısı çoğu zaman lehçelerinden veya ağızlarından birine göre, yazı lehçesine göre şekillenir. Yazılan dil ise din, edebiyat ve ilim adamları tarafından işlenerek zenginleşir ve konuşma dilinden az çok farklılaşır. Böylece bir dil sahası içerisinde lehçeler, ağızlar ve argolar meydana gelir.
Yazı dili yöreden yöreye farklılık gösterir mi?
Yazı dili, dayandığı konuşma diline tamamen uymaz. Diller, yöreye, bölgeye, tarihsel gelişmelere, insanların ekinsel düzeylerine göre değişir, çeşitlenir. Bu çeşitlenme, dillerde ağız, şive, lehçe(diyalekt) oluşturur.” Ağız, şive, lehçe (diyalekt) tartışmalar vardır.

Konuşma dilinde kurallar var mı?​

Konuşma Dili ve Yazı Dili Arasındaki Farklar : – Bir ülkede bir yazı dili varken birden fazla konuşma dili vardır. – Konuşma dili doğaldır yazı dili yapma bir dildir. – Yazı dilinde kurallar varken konuşma dilinde yoktur.

Yazı dili mi daha geniş konuşma dili mi?​

– Yazı dilinin kullanım sahası konuşma diline göre daha geniştir. – Konuşma dili günlük hayatta farklılık gösterirken yazı dili göstermez.
Yazı dili tek midir?
“Yazı dili, eserlerde, kitaplarda, tek kelime ile yazıda kullanılan dildir. Yazı dili bir medeniyet dilidir. Tarih boyunca ancak medeniyeti, kültürü, edebiyatı olan kavimlerin yazı dilleri olmuştur. Bir dil sahası içinde veya bir memlekette, şive ve ağızlar çeşitli olduğu halde tek bir yazı dili vardır.
Belli ve ortak bir eğitimden geçen kişilerin, konuşmalarındaki bölgesel söyleyiş ayrımlarını düzeltmeseler bile, aynı yazı dilini kullandıkları görülür. Türk edebiyatında da, genellikle tiyatro, roman ve öyküde, kişileri konuştururken ağıza başvurulmaktadır.
 
Geri
Üst