AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Konunun sinirlandirilmasi hangi durumlarda yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Konunun sınırlandırılması hangi durumlarda yapılır?​

Anahtar kelimelerle yapılan taramalar konuyu sınırlandırma yönü hakkında ipucu verebilir. Örneğin, ilk tarama sonucunda aşırı kaynak bulunmuşsa, bu konunun kapsamının çok geniş tutulduğuna, dolayısıyla kapsamı daraltmaya ihtiyaç bulunduğuna dair bir işaret sayılabilir.
Araştırma konusunun seçiminde dikkate alınması gereken noktalar nelerdir?
Araştırmacının konuyu benimsemiş olması ve ilgi duyduğu konu üzerinde çalışması da çok önemlidir. Konu başlığının çok uzun olmaması, kısa, net, anlaşılır ve araştırmanın amacını ve içeriğini az çok yansıtıcı nitelikte olmalıdır. Konu bilimsel yöntem kullanmaya olanak vermelidir.

Araştırma probleminin seçilmesinde kullanılan kıstaslar nelerdir?​

Araştırma probleminin seçilmesinde bazı kıstaslar kullanılır: Araştırılabilir olma kriteri: Bilimsel kısıtlar, ekonomi, zaman ve güncel koşullar göz önünde bulundurulduğunda araştırılmasına engel olmayan bir konu seçilmelidir. yapabilmeli ve bir yenilik getirebilmelidir.
Konuyu Sınırlandırma nedir kısaca?
Anlatımda Sınırlandırma. Anlatıcının tavrı ve amacı, temanın sınırlandırılmasında etkilidir. Yazar, soyut temaları kişi, zaman, ifade, anlatım biçimi, mekan, bağlam gibi yollarla somut hale getirir; yani temayı sınırlandırır. Seçilen konunun çeşitli gereksinimlere cevap verecek şekilde olmasına dikkat edilmelidir.

Araştırma konusunun seçimine etki eden faktörler nelerdir?​

2- İlgili bilim alanı için önemli olmalı ve bir soruya cevap vermelidir. 3- İlgi çekici, merak uyandırıcı olmalıdır. 4- Araştırıcının eğitimine ve problem çözme yeteneğine uygun bir konu olmalıdır. 5- Konuyu çalışmak için materyal ve metot mevcut olmalıdır. 6- Özel donanım ve çalışma imkânları olmalıdır.
Araştırma konu seçimi nasıl yapılır?
Araştırılacak konu, elbette belirli bir alanda olur. Araştırıcı hangi konuyu araştıracağını, araştıracağı konunun nesini araştıracağını baştan iyi belirlemek durumundadır. Çalışılacak konu, zaman ve para imkânlarına uygun olmalı, ne çok dar kapsamlı, ne de çok geniş kapsamlı olmalıdır.

Konunun sınırlandırılması ne demek?​

Araştırma konusuna ne yazılır?
Araştırmanın Konusu (Problem Durumu) Cevaplanmaya çalışılan konu bir soru veya test edilecek hipotez şeklinde olabilir. Genellikle araştırma bir tahmine dayanmakta ise amaç hipotez (denence) olarak, olayların tanıtılmasından oluşuyorsa, soru şeklinde ortaya konabilir.

Çalışmanın kapsamı ne demek?​

Kapsam, sade bir tanım ile, derginin amacı ya da hedefidir. Yayının okurlarına içeriği ile sunmak istediğidir. Derginin “amaç” ya da bilinen adı ile “misyonu”, yazınızın kendisine uygun olup olmadığını gösteren birçok faktör içerir.
Araştırma konusu nasıl olmalı?

Konu nedir örnekler?​

Konu, üzerinde konuşulan, yazı yazılandır. Konu günlük olaylardan alınabileceği gibi insanlar arası ilişkilerden, toplumsal gerçeklerden, sorunlardan, bilim ve teknolojiden, sanattan, kısaca yaşamın her kesitinden seçilebilir. Söz gelimi “aşk” duygusal, “eğitim” toplumsal, “optik” bilimsel bir konudur.
Araştırma konusunun kapsamı nedir?
Giriş bölümünde araştırma konusunun (problemin) tanımı, araştırmanın amacı, önemi, varsayımlar vb. başlıkları içeren, en çok iki sayfayı kapsayan bir sunumun ardından araştırmalarda önemli bir yer tutan ve kapsamı göreceli olarak geniş olan “Genel Bilgiler” yer alır.

Tezlerde kapsam nasıl yazılır?​

5.3-Kapsam ve Sınırlılıklar: Tezin kapsamında, araştırılacak konunun neleri kapsayacağı (konu, yer ve zaman) belirtilir. Araştırma uygulamalı ise gözlem ve örneklem hakkında bilgi verilir.
Araştırma konu seçiminde nelere dikkat edilmesi gerekir?
 
Geri
Üst