AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kontrollu calisma ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.605
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kontrollü çalışma ne demek?​

Randomize kontrollü çalışma; yeni çıkan bir bir ilacı, bir tedaviyi veya başka bir müdahale çeşidini test etmek amacıyla benzer özelliklere sahip kişilerin deney ve kontrol grubuna ayrıldığı çalışma modelidir. Deney grubuna, araştırılan müdahale yöntemi uygulanıyor ve sonuçlar kontrol grubu ile karşılaştırılıyor.

Paralel kontrollü çalışma nedir?​

Paralel kontrollü çalışma nedir?
2.F.I.a. Randomize Paralel Kontrollü: Aynı özellikte olan gruplar rastgele, birbirinden bağımsız, tesadüfe bağlı, uygulama ve kontrol grubu olarak ayrılırlar. Bir gruba girişim uygulanır, diğerlerine girişim uygulanmaz, sonuçlar izlenerek karşılaştırılır.

Randomize kontrollü olmayan çalışma nedir?​

Araştırmacılar tek gruplu tasarımlar yerine kontrol gruplu deneysel tasarımların tercih etmeli ve ölçüm sayısını arttırmaya çalışmalıdır. Randomize olmayan deneysel çalışmalar randomize kontrollü deneyler gibi bir girişim ve çıktı arasında nedensel bir bağ ortaya koymaya çalışmaktadır.

Deskriptif çalışma nedir?​

Deskriptif çalışma nedir?
gibi sorulara cevap bulunmasını sağlayan epidemiyolojik araştırma tipi tanımlayıcı (deskriptif) araştırmadır. Bu tür araştırmalar, genellikle hastalıkların veya sağlıkla ilgili durumların toplumdaki dağılımı hakkında yüzeysel ve genel bir bakış açısı elde edilmesini sağlar.
Üç kör çalışma nedir?​
Üçlü Kör: Hem hasta, hem araştırmacı, hem de verilerin analizini yapan kişi çalışma ve kontrol gruplarının hangisi olduğunu bilmez. Dörtlü Kör: Hem hasta, hem araştırmacı, hem değerlendiren kişi, hem de verilerin analizini yapan kişi çalışma ve kontrol gruplarının hangisi olduğunu bilmez.

Körleme yöntemi nedir?​

Körleme yöntemi nedir?
Klinik araştırmaya katılan katılımcılara uygulanan tedavilerin bilinmemesi gereken durumuna körleme yöntemi denir. Katı- lımcı ne aldığını bilmiyorsa tek kör (single-blind), araştırıcı da bilmiyorsa çift kör (double-blind) çalışma olarak adlandırılır.

Prospektif kontrollü çalışma nedir?​

Hasta- ların zaman içinde ileriye yönelik izlenmesine prospektif ko- hort çalışmaları denir. Sonuçlar araştırma başladıktan sonra elde edilir. Araştırmacının belli bir noktadan geçmiş zamana doğru kohort deneklerini izlemesine ise retrospektif kohort çalışmaları denir.

Randomizasyon yöntemi nedir?​

Randomizasyon yöntemi nedir?
Randomizasyon. Randomizasyon, hastaların tedavi gruplarına seçilmesinde bilinçli ya da bilinçsiz olarak yapılan “manipülasyon’ları engeller. En kolay randomizasyon yöntemi basit randomizasyondur. Örneğin hastalara ve- rilecek tedavinin yazı-tura ile belirlenmesi bir basit randomizasyon yöntemidir.

Müdahale araştırması nedir?​

Primer korunma önlemlerine yönelik araştırmalara saha müdahale araştırmaları adı verilir. Bu araştırmalar sağlam kişilere yöneliktir. boyutunun saptanması amaçlanmaktadır.

Araştırmada körleme ne demek?​

Araştırmada körleme ne demek?
Körleme ya da mas- keleme yapılırken çeşitli yöntemler kullanı- labilir. Tek-kör çalışma: Eğer hasta ne aldığını bilmiyorsa, buna “tek-kör çalışma” adı verilir. Çift-kör çalışma: Hem hastanın, hem de araştırmacının hangi tedavinin hangi gruba Page 4 104 uygulandığını bilmediği duruma ise “çift-kör çalışma” denir.
Prevalans araştırma nedir?​
Prevalans çalışmaları olarak da adlandırılan kesitsel araştırmalarda; hastalık durumu (sağlık durumu) ve risk faktörleri aynı anda veya kısa bir zaman aralığında ölçülebildiği çalışmalardır.

Retrospektif çalışma ne demek?​

Retrospektif çalışma ne demek?
 
Retrospektif çalışma, geçmişteki olayları ve verileri inceleyen bir araştırma tipidir. Araştırmacılar, başlangıç noktası itibarıyla geriye dönük olarak mevcut verilere dayanarak hipotez test ederler ve sonuçlar elde ederler. Yani, retrospektif çalışmalar, olayların gerçekleştiği zamandan sonra yapılır ve geçmişe yönelik verilerin analizine dayanır. Bu tür araştırmalar genellikle epidemiyolojik çalışmalar veya klinik araştırmaların bir parçası olarak yapılır. Retrospektif çalışmalar, zaman ve maliyet açısından prospektif çalışmalara göre daha hızlı ve ekonomik olabilir, ancak veri güvenilirliği ve doğruluğu konusunda bazı sınırlamaları olabilir.
 
Geri
Üst