AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kontrole tabi recete ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.205
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kontrole tabi reçete ne demek?​

Söz konusu reçeteler, kendinden kopyalı, seri numaralı, 3 nüshalı kırmızı ya da yeşil renkli reçeteler olup, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından bastırılmakta ve il sağlık müdürlüklerinin talepleri doğrultusunda tahsis edilmektedir.

Renkli reçete sistemine hangi reçeteler girilecek?​

17.03.2017 tarihinde başlamış olan Renkli reçete uygulaması sadece Kırmızı ve Yeşil reçeteleri kapsamaktadır. Gelen kırmızı ve yeşil reçeteler https://renklirecete.saglik.gov.tr/ adresine giriş yapılacaktır. Kullanıcı Türü “eczane” seçilecek ve İTS sistemine girilirken kullanılan GLN numarası ve şifresi girilecektir.

Kontrole tabi ilaçlar reçetesiz alınır mı?​

Kontrole tabi ilaçlar reçetesiz alınır mı?
– Bilindiği üzere ilaç takip sistemin sayesinde bir ilacın kare kodunu sistemden sorgulanmak suretiyle hangi eczaneden satıldığını öğrenmek mümkündür. Bu nedenle reçete ile satılması gereken ilaçların reçetesiz olarak verilmemesi, aksine tespiti halinde gerekli yasal işlemin yapılacağının bilinmesi gerekmektedir.

Reçete kontrolü kim yapar?​

Reçete kontrolü kim yapar?
Aslı gibidir onayı;raporu düzenleyen sağlık kurumu veya reçeteyi düzenleyen hekim veya reçeteyi karşılayan eczacı tarafından yapılacaktır.)

Eczane Teknikeri reçete kontrolü yapar mı?​

Eczane Teknik Hizmetleri Elemanı, eczacının gözetimi, denetim ve sorumluluğunda, hasta ve faydalanıcı ihtiyaçlarının veya reçetesinin karşılanması, ilaç tedariğine ilişkin uygulamalar, hasta kayıt işlemleri, stok kontrolü ve depolama, fatura işlemleri ile eczanenin işleyiş ve organizasyonuna yönelik işlemleri, ilgili …

Renkli reçeteli ilaç nedir?​

Hastaya, kırmızı ve yeşil reçeteye tâbi olan uyuşturucu ve psikotrop madde içeren ilaçların ve majistral ilaçların; reçetelendirilmesi sırasında hekimlerin, ilacın hastaya sağlanmasında eczacıların ilaçların maksimum dozlarını aşmayacak biçimde reçete etmelerini ve hastaya temin etmelerini sağlar.

Mor reçete nasil Karşilanir?​

Mor reçete nasil Karşilanir?
Serbest eczanelerce karşılanan mor ve turuncu reçeteler aynen kırmızı ve yeşil reçetelerde olduğu gibi Renkli Reçete Sistemine kaydedilecektir. Matbu olarak karşılanan reçetelerin birinci nüshası Renkli Reçete Sisteminden alınan liste ile birlikte takip eden ayın onuna kadar İl Sağlık Müdürlüklerine teslim edilecektir.

İlaçlar reçetesiz verilecek mi?​

İlaçlar reçetesiz verilecek mi?
Bazı ilaçların raporları ve reçetesiz olarak eczanelerden temin edilmesi 28 Şubat tarihinde sonlanmış olup, 30 Mart tarihi itibarıyla tüm ilaçların raporları ve reçetesiz olarak eczanelerden temin edilmesi uygulaması sona erecektir.
 
Kontrole tabi reçete, belirli ilaçların satın alınabilmesi veya verilebilmesi için zorunlu olan özel reçetelerdir. Bu reçeteler kendinden kopyalı, seri numaralı, 3 nüshalı kırmızı veya yeşil renkli olup, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından bastırılır ve il sağlık müdürlüklerinin talepleri doğrultusunda tahsis edilir.

Renkli reçete sistemine kırmızı ve yeşil reçeteler girilir. Bu sistem 17 Mart 2017 tarihinde başlamış olup, gelen kırmızı ve yeşil reçeteler çevrimiçi olarak "https://renklirecete.saglik.gov.tr/" adresine giriş yapılarak işlemler gerçekleştirilir. Eczane kullanıcıları, İTS sistemine giriş yaparken kullanılan GLN numarası ve şifresini kullanarak bu reçeteleri sisteme kaydedebilirler.

Kontrole tabi ilaçlar reçetesiz alınamaz. İlaç takip sistemi sayesinde bir ilacın takibinin yapılması mümkün olup, reçetesiz verilmesi gereken ilaçların reçetesiz olarak verilmemesi önemlidir. Hukuki süreçlerle karşılaşmamak adına reçete ile satılması gereken ilaçların uygun şekilde reçetelenmesi gerekir.

Reçete kontrolü, reçeteyi düzenleyen sağlık kurumu, hekim ya da eczacı tarafından yapılır. Reçetenin aslı gibidir onayı, reçeteyi düzenleyen kişi ya da sağlık kurumu tarafından verilir. Bu kontrolün sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir.

Eczane Teknikeri reçete kontrolü yapabilir. Ancak bu kontrol eczacı gözetiminde, denetiminde ve sorumluluğunda gerçekleştirilir. Eczane Teknisyeni, eczacının direktifleri doğrultusunda hastaların ihtiyaçlarını karşılamak, ilaç tedariği, hasta kayıt işlemleri gibi işlemleri gerçekleştirir.

Mor reçeteli ilaçlar da kırmızı ve yeşil reçeteler gibi Renkli Reçete Sistemine kaydedilir. Bu reçeteler serbest eczanelerce karşılanır ve sisteme kaydedilir. Karşılanan reçeteler ilgili sağlık kurumlarına zamanında teslim edilmelidir.

28 Şubat ve 30 Mart tarihleri arasında ilaçların raporları ve reçetesiz olarak verilmesi uygulamasına son verilmiştir. Tüm ilaçlar için artık reçete gereklidir, reçetesiz verilen ilaç uygulaması sonlanmıştır. Bu nedenle, ilaçların reçetesiz olarak verilmesi uygun değildir ve yasal işlem gerektiren durumlar oluşabilir.
 
Geri
Üst