AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kontrol listesi nasil uygulanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.224
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kontrol listesi nasıl uygulanır?​

Kontrol listesi hazırlarken yapılması veya kontrol edilmesi gereken işler ya da süreçler hakkında önem veya öncelik bakımından bir sıralama yapmalısınız. Listenizin başına en önemli veya en acil konuları yazmalı, daha az önemli işlere ya da süreçlere daha alt sıralarda yer vermelisiniz.

Rehberlik kontrol listesi nedir?​

Rehberlik kontrol listesi nedir?
Kontrol listeleri Gözlenecek bir davranışın alt dallarını yapıldı/ yapılmadı, var/ yok şeklinde işaretlenmesi ile belirlenen ölçme aracıdır. Kontrol listeleri sadece performansı oluşturan davranışların ne kadarının yapılıp yapılmadığını gösterir.

Kontrol listeleri ne işe yarar?​

Kontrol listesi, bir işi oluşturan alt davranışları-operasyonları yapıldı/yapılmadı (OK/NOK, var/yok) şeklinde işaretleme yarayan araçtır. Her alanda kontrol listeleri kullanılabilir.

Özel eğitim kontrol listesi nedir?​

Özel eğitim kontrol listesi nedir?
Özel davranışların gözlenip gözlenmediğini belirlemek amacıyla kullanılan yazılı listelere kontrol listeleri adı verilmektedir. Kontrol listeleri performans kriterlerinin yazılmış olduğu listelerdir. Kontrol listeleri gözlemler sonucu oluşturulmaktadır.

Kontrol listesi yöntemi nedir?​

4) Kontrol Listesi Yöntemi: Çalışanlar hakkında hazırlanmış olan sorulara evet/hayır olarak yanıt verilir ve evet/hayır toplamına göre yorumlanır. Ya da hazırlanmış olan soru ifadelerinde değerlendirilen çalışana uyanlar işaretlenir. Maliyeti düşük ve pratik bir yöntemdir.

Kontrol listeleri ve gelişimsel ölçekler nedir?​

Kontrol listeleri ve gelişimsel ölçekler nedir?
Gelişimsel derecelendirme ölçekleri de aynı kontrol listeleri gibi, çocukların belirli gelişim alanlarından nasıl geçtiklerini, neleri yapabildiklerini/ yapamadıklarını görebilmemiz açısından kullanabileceğimiz araçlardır.

Alternatif ölçme araçları nelerdir?​

Başlıca alternatif ölçme değerlendirme araçları; Performans değerlendirme, öğrenci ürün dosyası (portfolyo), kavram haritaları, yapılandırılmış grid, tanılayıcı dallanmış ağaç, kelime ilişkilendirme, proje, drama, görüşme, yazılı raporlar, gösteri, poster, grup ve/veya akran değerlendirmesidir.

Checklist analizi ne demek?​

Checklist analizi ne demek?
Checklist yöntemi, kontrol listeleri aracılığıyla tehlikelerin kontrol edilmesi mantığına dayanan bir yöntemdir. Çeklist yöntemi aslında detaylı bir risk analizi yöntemi olmayıp ön tehlike analizi olarak tanımlamak daha doğrudur.

Checklist nedir vikipedi?​

Kontrol listesi orijinal haliyle checklist, bir işin yapılmasında insan hafızasının eksikliğini tamamlayan, potansiyel tehlike ve arızaları önlemek için kullanılan bir tür çalışma biçimi. En basit hali yapılacaklar listesidir. Gelişmiş bir listede işin gün ve saatinin programlanması ile diğer faktörler dahil olur.

Özel eğitimin aşamaları nelerdir?​

Özel eğitimin aşamaları nelerdir?
DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN AŞAMALARI
- Farkına varma / tarama.
- Gönderme öncesi süreç
- Gönderme süreci.
- Tanılama/sınıflama.
- Özel eğitime uygunluk.
- Programı planlama/BEP geliştirme.
- Programı izleme.
- Programı değerlendirme.

Özel eğitimde değerlendirmenin amacı nedir?​

ÖZEL EĞİTİM. Değerlendirme öğrencinin hem fiziksel, hem duygusal hem de bilişsel düzeyini belirlemek için yapılır. Zira öğrenci için gerekli olan öğretim ortamı ve öğretim planlarının hazırlanmasında değerlendirme ile elde edilen veriler büyük bir önem taşımaktadır.

Performans değerlendirmesine ne yazılır?​

Performans değerlendirmesine ne yazılır?
Performans değerlendirmesi nedir? Bir çalışanın potansiyelinin, yeteneklerinin, işteki davranışlarının ve işle ilgili tüm niteliklerinin diğer çalışanlarla karşılaştırılarak ölçümlenmesidir. Performans değerlendirmesi sistematik, adil ve düzenli yapılması gereken bir işlemdir.

Derecelendirme yöntemi nedir?​

Derecelendirme Yöntemi: Derecelendirme, yaygın olarak kullanılan geleneksel bir performans değerlendirme yöntemidir. Bu yaklaşıma göre, bir çalışanın tutumu, performansı, samimiyeti, güvenilirliği ve inisiyatifi gibi çeşitli iş performansı kriterlerinin sayısal olarak 1’den 10’a derecelendirilmesini kapsamaktadır.

Çeteleme ölçeği nedir?​

Çeteleme ölçeği nedir?
çeteleme ölçeği: hangi davranışın kaç defa yapıldığını gösteren çizelgedir. rubrik: davranış ne kadar yapıldığında, ne kadar puan alınacağını gösteren dereceli puanlama anahtarıdır.

Gelişim ölçekleri nedir?​

 
Kontrol listeleri nasıl uygulanır konusunda verilen bilgilere göre kontrol listesi hazırlanırken önem ve aciliyet açısından bir sıralama yapılması gerektiği vurgulanmış. En önemli veya acil konular listenin başına yazılmalı, daha az önemli işler ise alt sıralarda yer almalıdır. Kontrol listeleri, gözlenecek davranışın alt dallarının yapıldı/yapılmadı veya var/yok şeklinde işaretlenerek belirli bir ölçme aracı olarak kullanılmaktadır.

Rehberlik kontrol listesi, gözlenen davranışların incelenerek yapıldığı veya yapılmadığı şeklinde işaretlenmesiyle performansı değerlendirmeye yarayan bir ölçme aracıdır. Özel eğitim kontrol listesi ise özel davranışların gözlemlenip gözlenmediğini belirlemek amacıyla kullanılan yazılı bir listedir. Bu listeler genellikle performans kriterlerinin belirtildiği gözlem sonuçlarıyla oluşturulmaktadır.

Kontrol listeleri, bir işin alt davranışlarını veya operasyonlarını yapıldı/yapılmadı şeklinde işaretleme yarayan araçlardır. Gelişimsel ölçekler ise çocukların belirli gelişim alanlarından geçişlerini ve yeteneklerini değerlendirmek için kullanılan araçlardır. Bu ölçekler, kontrol listeleri gibi belirli davranışların ne kadarının yapıldığını veya yapılmadığını göstermeye yarar.

Checklist analizi, kontrol listeleri aracılığıyla tehlikelerin kontrol edilmesi mantığına dayanan bir yöntemdir. Bu yöntem, detaylı bir risk analizi yöntemi değil, daha çok ön tehlikelerin analiz edilmesine odaklanır. Performans değerlendirmesi ise bir çalışanın yetenekleri, davranışları ve işle ilgili nitelikleri diğer çalışanlarla kıyaslayarak ölçümlenmesidir.

Değerlendirme süreçlerinde farkına varma, tarama, gönderme süreci, tanılama/sınıflama gibi aşamalar bulunur. Özel eğitimde değerlendirmenin amacı ise öğrencinin fiziksel, duygusal ve bilişsel düzeyini belirleyerek ona uygun eğitim ortamı ve planlar oluşturmaktır.

Derecelendirme yöntemi, çalışanların tutumlarını, performanslarını ve diğer niteliklerini sayısal olarak 1'den 10'a derecelendirme yaklaşımını içerir. Çeteleme ölçeği, hangi davranışın kaç kez gerçekleştirdiğini gösteren bir çizelgedir. Rubrik ise davranışın ne kadar olduğunda hangi puanın alınacağını gösteren derecelendirme anahtarıdır.

Son olarak, gelişim ölçekleri çocukların gelişim alanlarından geçişlerini ve yeteneklerini değerlendirmek için kullanılan araçlardır. Bu ölçekler, kontrol listeleri gibi belirli davranışları değerlendirmeye yarar.
 
Geri
Üst