- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.083
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Kontratsız kiracı hakları nelerdir?
Kontratsız yapılan kira sözleşmesi kurulmuş ve geçerli bir sözleşme olarak ayakta durduğundan, kira sözleşmesinin tarafı olan kiracı, Türk Borçlar Kanunu’nun kira sözleşmelerine özgü hükümlerinin kendisine tanıdığı tüm haklardan yararlanabilmektedir.Kiracı hangi harcamaları kiradan düşebilir?
Tamirata dair fatura, ev sahibine iletilir ve masraflar kira bedelinden düşülür. Apartman yönetimi tarafından yapımına karar verilen binanın yenilenmesine ilişkin mantolama, izolasyon gibi işlemlerin masrafını da gayrimenkul sahibinin ödemesi gerekmektedir. Kiracı bu masrafları ödeyerek kira bedelinden düşebilir.Kiracılar eşyalarını zarar görme riskine göre sigorta kapsamına almaktadırlar. Ancak ek teminatlarla poliçeye farklı eklemeler de yapılabilmektedir. Kiracılar konut sigortası yaptırırken ek teminat ile poliçeye eve verilecek olan zararları da ekleyebilirler.
Kiracı çıkarken evi boyatmak zorunda mı?
Peki, kiracı çıkarken evi boyatmak zorunda mı? Kiracı eve girereken teslimde mal sahibi tarafından yeni boyatılmış bir şekilde almışsa, kendisi de boyatarak çıkmak ile sorumlu oluyor. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu olmuyor.
Kira sözleşmesi yoksa ne olur?
Kira sözleşmesi olmayan ve dolayısı ile sözlü olarak yapılan kira anlaşmalarında da Borçlar Kanununda yer alan kira ilkeleri geçerli oluyor. Buna göre sözleşmesi olan kiracı kira bedelini ödemediği zaman nasıl tahliye ediliyorsa, sözleşmesi olmayan kiracı da o şekilde tahliye edilebiliyor.
Kira kontratı olmayan kiracı evden nasıl çıkarılır?
Kiracının tahliyesi için ev sahibi öncelikle evinde oturan kişinin kiracı olduğunu kanıtlamakla yükümlü tutuluyor. Bunun için kira ödendiğini gösteren bir dekont ibraz edilmesi yeterli oluyor. Ardından taşınmazın adresinin yer aldığı mahkemeye başvuruda bulunarak tahliye davası açılıyor.Kombi arızası kiradan düşülür mü?
Konuyu en kısa hali ile özetlemek gerekirse; Kullanıcı kaynaklı meydana gelen her tür arızada masraf her zaman için kullanıcıya yani kiracıya aittir. Kombi bakım masrafını karşılamak, konut-işyeri içerisinde kalındığı sürece her yıl düzenli şekilde kombiye bakım yaptırıp kullanmak da yine kiracıya aittir.Evin demirbaşı olan ısıtma, soğutma sistemlerinde meydana gelen arızalara ait masraflar, elektrik tesisatı, su tesisatı gibi tesisatlarda oluşabilecek arızalar, iç cephe duvarları ve dış cephe duvarlarında meydana gelebilecek olan dökülmeler ev sahibi tarafından karşılanması gereken masraflardır.
Kiracı eve zarar verirse ne olur?
Kiracı rapora itiraz etmezse rapor, kesin delil olarak tazminat davasında kullanılabilir hale gelir. Sonuç olarak eve zarar veren kiracı, tazminat davası sonucunda ev sahibine tazminat ödemekle yükümlüdür diyebiliriz.
Kiraci eve sigorta yaptirabilir mi?
Konut sigortası sadece mülk sahibi kişiler tarafından tercih edilmez, konutta ikamet eden kiracılar da konut sigortası yaptırabilirler. Çünkü eve ve yapısına zarar verecek durumlar her zaman oluşmaz.
Kiracı evi boyamadan çıkarsa ne olur?
Bu bildirim yapılmazsa, kiracı her türlü sorumluluktan kurtulur. Ancak, teslim alma sırasında olağan incelemeyle belirlenemeyecek olan eksikliklerin ve ayıpların varlığı hâlinde, kiracının sorumluluğu devam eder.Kiracı evden çıkarken depozitoyu nasıl alır?
Depozitoyu geri almak için mülk sahibine, mülkün boşaltılacağının bilgisinin verilmesi gerekir. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşarak depozito ödemesini tek seferde ya da taksitler halinde gerçekleştirebilir.Kontratsız kiracı olur mu?
Kontrat imzalamak, kanunen zorunlu olmuyor. Kontratsız da kiracılık ilişkisinin kurulması mümkün oluyor.
Kira sözleşmesi yoksa kiracı çıkarılabilir mi?
Kira sözleşmesinde iki kiracı olur mu?
Ancak kimi zaman ortak 2 kişinin bir daire ya da işyeri kiralaması gibi durumlarda sözleşme tarafına iki isim yazılabiliyor. ÖZET:Kira sözleşmesinde kiracılar iki kişi ise, aralarında mecburi dava arkadaşlığı bulunmaktadır. Tahliye taahhüdünün de birlikte verilmesi gerekir.Bir kiracı ev sahibinden hangi tadilatları talep edebilir?
Kiracı, sonradan oluşan kusurlar nedeni ile evden yeterince faydalanamıyorsa ev sahibinden bu kusurları gidermesini talep edebilir. Tadilat ve yapı kusurlarının sonradan ortaya çıkması ve giderilememesi durumunda kiracı, kira bedelinde indirim talep edebilir.Kiracı hangi masrafları öder? Kiracılar ortak giderlere katılmakla yükümlü sayılıyor. Kapıcının net maaşının ödenmesine, apartman ortak su giderine, apartman ortak merpen otomatiği giderine, asansör elektriğine Bakım onarımına (katılmazlar), apartman temizlik giderlerine ve bunun gibi işletme giderlerine katılıyorlar.
Kira sözleşmesi yoksa kiracı nasıl tahliye edilir?
Bu gibi durumlarda ilk aşama yasal yollara başvurmak oluyor. Öncelikli olarak gerekli belgeler eşliğinden noter onaylı bir ihtarname ile kiracıya tahliye için süre tanınıyor. Noterden gelen bu ihtarnameyle kiracıya durumun ciddiyeti de sunulmuş oluyor. Bu süre, durumlara göre değişiklik gösterebiliyor.
2 yıllık kira sözleşmesi olur mu?
Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmeleri için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Kanunen kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.
Iki tane kira sözleşmesi varsa hangisi geçerli?
Yargıtay, kiracının daha yüksek bedelle kira sözleşmesi imzalamasının fiili ve hukuki hiçbir mantığı olmadığını, dolayısıyla yüksek bedelle imzalanan sözleşmenin muvazaalı olmayıp geçerli olduğunu tespit etmiştir.Ev sahibi hangi tadilatları üstlenmeyi kabul etmeyebilir?
Mal sahibi kullanımdan kaynaklanan birtakım tadilatları üstlenmeyi kabul etmeyebilir. Kullanımdan kaynaklanan ne olabilir? Örneğin; musluklar olabilir, elektrik prizleri olabilir, kombi olabilir, daha çok kombi sorunu yaşandığı gözlemlenmekte.Binalardaki ortak kullanım alanlarıyla ilgili bakım-onarım giderleri de mülk sahibine aittir. Dış cephe boya badanası, mantolama, asansör bakım masrafları, bina tesisatında tadilat gibi masrafları mülk sahibi öder.
Kira sözleşmesi yapmamak suç mu?
Kira sözleşmeleri kişilerin alacakları ve ödeyecekleri tutarları, bu mülkün kişilere ne kadar süreyle kiralandığını gösteren resmi belgelerdir. Bu sebeple bir mülkü kiralama esnasında sözleşme yapmamak her iki tarafa da suç sayılmaktadır.
Kira sözleşmesi olmadan tahliye davası açılabilir mi?
Sözleşmesi olmayan kiracının tahliye edilebilmesi için, kira bedelini ve kira dönemini kanıtlayacak belgelere sahip olunması gerekiyor. Gerekli kanıtların elde edilmesi ile sözleşmesiz kiracı için dava veya takip açılabiliyor.