AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kontraseptif yontemler ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kontraseptif yöntemler ne demek?​

Aileye uygun korunma yöntemini ailenin istekleri, kadının önceki obstetrik öyküsü (gebelikleri ile ilgili) ve jinekolog hekimin önerileri belirlemektedir. Tıbbi literatürde gebelikten korunmaya “kontrasepsiyon” , gebelikten koruyucu yöntemlere ise “kontraseptif yöntemler” denilmektedir.

Oral kontraseptif nasıl etki eder?​

Oral kontraseptif nasıl etki eder?
Kombine Oral Kontraseptifler (KOK) Östrojen ve progestojen hormonlarını içeren bu ilaçlar beyinde hipofiz bezinden ”Luteinizing Hormon (LH)” ve ”Follikül Uyarıcı Hormon (FSH)” salgılanmasını baskılayarak dişinin yumurtlama sürecinin gerçekleşmesini engellerler.

Enjekte edilen kontraseptifler nedir?​

Enjekte edilen kontraseptifler nedir?
Enjekte edilen kontraseptifler, uzun etkili hormon preparatı içeren kontraseptif yöntemlerdir. İçerdikleri hormon tipine göre yalnız progesteron içeren enjekte edilen kontraseptifler ve kombine (östrojen-progesteron içeren) enjekte edilen kontraseptifler olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

Dmpa kimler kullanamaz?​

Kimler kullanmamalı: gebeler, emzirenler (bebek 6 aydan küçükse), sarılığı, aktif karaciğer hastalığı olanlar, iskemik kalp hastalığı ya da inme hikayesi olanlar, pıhtılaşma sorunları olanlar (DVT, pulmoner emboli), ≥35 yaş ve sigara içenler, 40 yaşından büyük ve DM’u olanlar, başağrısı olanlar (migren), yüksek …

Bariyer kontraseptif yöntemler nedir?​

Bariyer kontraseptif yöntemler nedir?
Yeni ve hormonal yöntemlere göre, spermin uterus boşluğuna geçmesini engelleyen bariyer yöntemler, eski çağlardan beri gebelikten korunma amacı ile kullanılmaktadır. Kontraseptif bariyer yöntemlerin ortak özelliği, spermin vajene ve dolayısıyla da uterusa ulaşmasını engellemektir.

Kontraseptif implant nedir?​

Kontraseptif implant nedir?
İmplant kontraseptifler; sadece progesteron içeren ve geri dönüşlü kesintisiz kontrasepsiyon sağlayan doğum kontrol yöntemidir. Çok az kullanıcı uyumu gerektirirler, güvenli ve uzun süreli kontrasepsiyon sağlarlar. Östrojen için kontrendikasyon olan bayanlarda kullanılabilirler.

Oral kontraseptif ne zaman korumaya başlar?​

Kontraseptif koruma, adetinizin 1. ve 5. günleri arasında paketinize başlarsanız, ilk günden itibaren etkili olacaktır. Paketinize adetinizin 5. gününden sonra da başlayabilirsiniz, ancak gebeliği önleyici korumayı sağlamak için ilk 7 gün prezervatif kullanmanız gerekecektir.

Hormonal kontraseptif ne demek?​

Hormonal kontraseptif ne demek?
Hormonal kontraseptifler en sık kullanılan kontrasepsiyon yöntemlerinden olup temel olarak ovulasyonun baskılanması ve/veya endometrium’un gebelik için elverişsiz hale getirilmesi ile etki gösterirler.

Hangi doğum kontrol yöntemini bıraktıktan sonra fertilite gecikebilir?​

Hangi doğum kontrol yöntemini bıraktıktan sonra fertilite gecikebilir?
⦁ Yöntem bırakıldığında fertilitenin dönmesi bir süre gecikebilir.

KOK kullanımı nedir?​

KOK’lar, düzenli ve usulüne uygun kullanıldığı taktirde içerdikleri östrojen ve progestinin etkisi ile, ovulasyonun baskılanması, servikal mukusun kalınlaşmasıyla spermlerin geçişinin engellenmesi, endometriyumun incelerek implantasyona elverişsiz hale gelmesi sonucu gebeliği çok etkili olarak önler.

Kombine Oral Kontraseptifleri kimler kullanabilir?​

Kombine Oral Kontraseptifleri kimler kullanabilir?
Her gün hap almayı hatırlayabilecek kadınlar, adet kanamaları fazla miktarda, düzensiz, aşırı ağrılı olan kadınlar, adet öncesi rahatsızlık yaşayanlar (gerginlik, baş ağrısı, vücutta sıvı tutulması), henüz kürtaj olmuş veya kendiliğinden düşük yapmış kadınlar, doğum yapmış ancak emzirmeyen kadınlar (emzirmeyen kadınlar …

Neden sperm uygulaması için 250 $ ödeyebilirsiniz?​

Neden sperm uygulaması için 250 $ ödeyebilirsiniz?
Norveçli bir kozmetik şirketi üretime başladı bile. Ve New York’ta bir spa merkezinde sperm uygulaması için 250 $ ödeyebilirsiniz. 6. Neden Yapış Yapış? Neden sperm yapışkan bir kıvamdadır?

Neden sperm yapışkan bir kıvamdadır?​

Neden sperm yapışkan bir kıvamdadır? Semenin jel kıvamında olmasına sebep olan içerdiği bir enzimdir. Neyse ki, sperm dışarıda kaldığında kurur kullanılamaz bir hal alır ve bu haliyle hamilelik açısından bir endişe oluşturmaz. 7. Erkeklerin Sık Boşalması Gerekir

Ne işe yarar sperm ısısını korumaya yardımcı olur?​

Ne işe yarar sperm ısısını korumaya yardımcı olur?
Boxer şort, gevşek kot pantolon, vb gibi gevşek giysiler giymek uygun sperm ısısını korumaya yardımcı olur. Sağlıklı sperm için en iyi yollardan biri onları vücuttan uzaklaştırarak serin tutmaktır. 11. Aynı Şeyler Değil Aynı anlamda kullanılmasına rağmen sperm ve meni aynı şey değildir.

Neyse ki, sperm dışarıda kalması gerekir?​

Neyse ki, sperm dışarıda kalması gerekir?
Neyse ki, sperm dışarıda kaldığında kurur kullanılamaz bir hal alır ve bu haliyle hamilelik açısından bir endişe oluşturmaz. 7. Erkeklerin Sık Boşalması Gerekir
 
Kontraseptif yöntemler, gebelikten korunmaya yardımcı olan yöntemlerdir. Bu yöntemler aileyi uygun bir şekilde korunma altına almak için kullanılır. Özellikle kadının obstetrik öyküsü, jinekolog hekimin önerileri ve ailenin istekleri göz önünde bulundurularak belirlenir.

Oral kontraseptifler (KOK), kadının yumurtlama sürecini engelleyerek etki eder. İçerdikleri östrojen ve progestojen hormonları, beyindeki hipofiz bezinden LH ve FSH hormonlarının salgılanmasını baskılar. Böylece yumurtlama süreci engellenir ve gebelik riski azalır.

Enjekte edilen kontraseptifler ise uzun etkili hormon preparatlarını içeren kontraseptif yöntemlerdir. Progesteron içeren enjekte edilen kontraseptifler ve kombine östrojen-progesteron içeren enjekte edilen kontraseptifler olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Bu yöntemler, düzenli kullanıldığında etkili bir koruma sağlarlar.

Bariyer kontraseptif yöntemler ise spermin uterus boşluğuna geçişini engelleyerek gebelik riskini azaltan yöntemlerdir. Spermin vajene ulaşmasını engelleyen bu yöntemler, eski çağlardan beri kullanılmaktadır ve etkili bir koruma sağlarlar.

Kontraseptif implantlar ise sadece progesteron içeren ve geri dönüşlü kesintisiz kontrasepsiyon sağlayan bir doğum kontrol yöntemidir. Kadınların kullanımına uygun olan bu implantlar, uzun süreli ve güvenli bir koruma sağlarlar.

Hormonal kontraseptifler ise ovulasyonun baskılanması ve endometriumun gebelik için elverişsiz hale getirilmesi gibi mekanizmalar ile etki gösteren kontrasepsiyon yöntemleridir.

Doğum kontrol yöntemlerini bıraktıktan sonra fertilitenin dönmesi bir süre gecikebilir. Bu durum kişiden kişiye değişebilir.

Son olarak, sperm uygulaması için 250$ ödemek, bazı kliniklerde yapılan bir uygulamadır. Spermin yapışkan kıvamı ise içerdiği enzimlerden kaynaklanmaktadır. Sperm dışarıda kaldığında kuruyarak kullanılamaz hale gelir ve hamilelik riski oluşturmaz.

Sana yardımcı olabileceğim başka konular var mı?
 
Geri
Üst