- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Kontaktör AC mi DC mi?
Ekonomizer devreleri neredeyse her zaman doğru akım kontaktör bobinlerine ve büyük alternatif akım kontaktör bobinlerine uygulanır. Temel bir kontaktörün bir bobin girişi olur (kontaktör tasarımına bağlı olarak AC veya DC kaynağı ile çalıştırılabilir).DC kontaktör nedir?
Kontaktör Nedir ve Nasıl Çalışır? Çalışma ve kullanma tarzı bakımından kontaktörü diğer anahtar türlerinden ayıran en önemli özeliği devreyi daha sık açıp kapamaya veaynı zamanda uzaktan kumandaya elverişli olmalarıdır.AC kontaktör nedir?
Kontaktör, bobin uçlarına enerji verildiğinde açık kontaklarını kapatan, kapalı kontaklarını açan bu sayede anahtarlama görevi gören devre elemanlarıdır. Oldukça hızlı açılıp kapanabilen kontakları ve uzun ömürlü kullanım sebebiyle devre üzerinde kullanılan diğer anahtarlama elemanlarından ayrılmaktadır.
AC 3 kontaktör nedir?
– Doğru akım kontaktörleri AC3 = KAfesli asenkron motorlarda yürüyen merdivenler, konveryörler, soğutucular, pompalarda kullanılır. AC4 = Kesik çalıştırmalarda, motorlarda yol verme sırasında nominal akımın 5,6 katı akım çekme özelliğine sahiptir. Kontaktör kontakları açma ve kapama işlemi gerçekleştirir.Kontaktör arızası nasıl tespit edilir?
Kontaktör arızalarında en çok karşılaşılan durum kontak yapışması ve bobin yanmasıdır. Kontak yapışmasının sebebi; ana güç kontaklarından taşıyabileceğinden daha fazla akım geçirilirse kontaklar kapandıktan bir süre sonra fazladan ısınacak ve bu ısınma sonucu kontaklar yapışabilir.Elektrik devrelerinde kontaktör ne işe yarar?
Kontaktörler, yüksek akım devrelerinde uzaktan kumanda ile aç kapa yapmak için kullanılır. İnvertör ise enerji tasarrufu amaçlıdır.
AC1 sınıfı : Güç faktörü en az 0,95 olan alternatif akım yüklerini kapsar.Buna en yaygın örnek olarak ısıtma uygulamaları gösterilebilir.
Böyle bir hata ile karşılaşıldığında kir ve toza karşı kuvvetli bir temiz hava akımı ile kontaktör temizlenmeli, muhafaza daha kapalı ve korunaklı hale getirilmeli, devre kontrol edilmeli, iletkenliği bozucu bir etken varsa bertaraf edilmelidir.
Kontaktör seçimi neye göre yapılır?
Ana kontaklardan geçirilecek güç (kW) ve akım (Ie) Kullanılacak yükün akımına veya gücüne göre uygun kontaktör belirlenmelidir. Eğer yükün akımı kontaktörün taşıyabileceği akımından büyükse kontaktör zamanla aşınacak ve kontakları yapışacaktır. Bu durum da yük için tehlikeli sonuçlar doğuracaktır.