AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Konservelerde tepe boslugu neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Konservelerde tepe boşluğu neden olur?​

Tepe boşluğu; ısıl işlem sırasında konserve kabı içinde bulunan maddelerin genleşmelerini dengelemek için bırakılır. Yeterince tepe boşluğu bırakılmayan konserve kutularının taban ve kapak kısımlarında, sterilizasyon sırasında oluşan basınç sonucu şişkinlik belirir.

Konservelerde tepe boşluğu nedir?​

Kutunun üstünde boş bırakılan kısma “Tepe boşluğu” denir. Tepe boşluğu; ısıl işlem sırasında konserve kabı içinde bulunan maddelerin genleşmelerini dengelemek için bırakılır.

Konserve tepe boşluğu ne kadar olmalı?​

Konserve tepe boşluğu ne kadar olmalı?
Konserve kutusunun hacmi büyüdükçe tepe boşluğu miktarı da büyür. Genel uygulamalara göre konserve kutusunda hacminin en fazla yüzde 5-10 arasında bir tepe boşluğu bırakılır. Ya da başka bir ifade ile konserve kutularında dolum oranı en fazla yüzde 90-95 arasında olmalıdır.

Tepe boşluğu ne demek?​

Konservelerde korozyon nedir?​

Korozyon: Konservelerde gıdanın kutu tenekesindeki demir ve kalay ile etkileşimi sonucu oluşan elektrokimyasal bir olaydır. Korozyonun nedeni teneke kutunun asit çözeltisine batırılmış demir-kalay pili gibi çalışması sonucu anot görevi gören demirin aşınıp delinmesidir.

Konservecilik en çok hangi bölgede yapılır?​

Konservecilik en çok hangi bölgede yapılır?
Türkiye’de konserve sanayisi en çok gelişen ilimiz Çanakkale’dir. Özellikle balık konservesi en çok bu ilimizde yapılmaktadır. Bunun yanında sebze ve meyve konservesi olarak en çok sanayisi gelişmiş ilimiz de yine ham madde sayesinde İstanbul Balıkesir Bursa gibi illerimizdir.

Konservenin ham maddesi nedir?​

Kullanılan dolgu sıvısında yapılan konserve çeşidine göre suyun yanında tuz, şeker, sitrik asit, askorbik asit vb katkılar da kullanılabilir. Meyve Ve Sebze Konservesi Üretiminde Uygulanan Başlıca İşlemler Şunlardır: 1.Hasat: Kaliteli bir ürün elde etmenin ilk kuralı, kaliteli ve taze hammadde kullanılmasıdır.

Kenet Nedir konserve?​

Metal Kutularda Kapatmanın Kontrolü (Kenet Analizleri) Kenet oluşumu Kapatma işlemi sırasında “kapak kıvrımı” ile “gövde kıvrımı” birbirini sararak kavrarlar ve böylece mekaniksel yönden güçlü bir bağlantı oluşur. Bu yapıya kenet denir (Şekil 1).

Konserve yöntemi nedir?​

Konserve yöntemi nedir?
Dolgu sıvısı içinde uygun kaplara doldurulup, hermetikli olarak kapatılır ve ısıl işlem uygulaması için dayanıklı hale getirilir (, sterilizasyon: Nicolas Appert). Kullanılan dolgu sıvısında yapılan konserve çeşidine göre suyun yanında tuz, şeker, sitrik asit, askorbik asit vb. de kullanılabilir.

Şişe domates neden bozulur?​

Isıl işlemden önceki mikrobiyal bozulmalar: Konservelerde ısıl işlemden önce hastalıklı, çürük vb. ham maddenin ayıklanması, yıkama, haşlama gibi işlemler ürünün mikroorganizma yükünü azaltır. Eğer ısıl işlem gecikirse mikroorganizma sayısı artar ve bozulma başlar.

Konserve tutup tutmadığı nasıl anlaşılır?​

Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.

Şişe domatesi neden beyazlar?​

Şişe domatesi neden beyazlar?
Domates konservelerinizin üzerinde beyaz pamuk görünümlü mantarlar oluşmaya başladıysa konserveniz de bozulmaya başlamış demektir. Konservenizin kapağında hafif bir şişme, tümseklik oluşması da hava aldığının göstergesidir. Hava alan domates konserveniz bozulmaya başlar.

Tutmayan konserve nasıl kurtarılır?​

Sıcak olan kapaklar bir bez yardımı ile tutularak kavanozlar iyice kapatılır ve bir başka bezin üzerine kapakları aşağı gelecek şekilde koyulur. Bu şekilde ertesi güne kadar bekleyen kavanozların kapakları bombeleşerek konserve olmuş olur.

Konserve kapağı tutmazsa ne yapmalı?​

Sıcak olan kapaklar bir bez yardımı ile tutularak kavanozlar iyice kapatılır ve bir başka bezin üzerine kapakları aşağı gelecek şekilde koyulur. Bu şekilde ertesi güne kadar bekleyen kavanozların kapakları sıkılaşmış olur.

Kavanoz kapağı tuttuğunu nasıl anlarız?​

Kavanoz kapağı tuttuğunu nasıl anlarız?
 
Konserve üretiminde tepe boşluğu oluşumu konserve kabı içinde bulunan maddelerin genleşmelerini dengelemek amacıyla yapılmaktadır. Isıl işlem sırasında içerisindeki sıvı ya da katı gıdaların genleşmesi sonucu oluşabilecek basınç değişikliklerini dengeler ve konserve kutusunun zarar görmesini engeller. Yeterince tepe boşluğu bırakılmayan konserve kutularının taban ve kapak kısımlarında sterilizasyon sırasında oluşabilecek basınç artışı nedeniyle şişkinlikler meydana gelebilir.

Tepe boşluğu miktarı, konserve kutusunun hacmine bağlı olarak belirlenir. Genel uygulamalara göre konserve kutularında dolum oranı en fazla yüzde 90-95 arasında olmalıdır, yani tepe boşluğu miktarı yüzde 5-10 arasında olmalıdır. Bu oranların dışına çıkılması durumunda kutuda basınç artışı ve şişkinlik gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Konserve kutusunda bırakılan tepe boşluğu, içerisindeki genleşen maddelerin basınç değişikliklerini dengeleyerek ürünün sağlıklı bir şekilde saklanmasını ve korunmasını sağlar. Bu nedenle tepe boşluğu oluşumu konserve üretiminde oldukça önemli bir adımdır.
 
Geri
Üst