Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Konservecilik nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Konservecilik nedir?​

Uzun süre saklanmak üzere bozulmayacak duruma getirilmiş yiyeceklerdir. Bunların hazırlanma işine de «konservecilik» denir. Konserveciliğin 150 yıllık bir geçmişi vardır. Daha önceleri insanlar bugün de baş vurdukları usullerle, dumanlama (füme) ve kurutma ile yiyeceklerini bir süre bozulmadan saklayabilirlerdi.
Konserve ürünler nelerdir?
Ürün grubuna göre sebze, meyve, garnitür, mantar, türlü, hazır yemek, balık ve deniz ürünleri konserveleri bulunabilir. Yemeklerde pişirme süresini kısaltmak için üretilen haşlanmış besin konserveleri arasında mısır, fasulye, nohut ve bezelye gibi temel gıda maddeleri yer alır.
Tepe boşluğu neden bırakılır?
Kutunun üstünde boş bırakılan kısma “Tepe boşluğu” denir. Tepe boşluğu; ısıl işlem sırasında konserve kabı içinde bulunan maddelerin genleşmelerini dengelemek için bırakılır.

Konserve kutularına uygulanan lak tabakasının görevi nedir?​

Laklar Konserve üretiminde kullanılan teneke kutunun kalay miktarı ve çelik tipi ne olursa olsun içerisine gıda konulduktan sonra korozyon kaçınılmazdır. Korozyonu önlemek için teneke kutunun gıda ile temas edeceği yüzeyinde kalay üzerine “lak” ile kaplama yapılır.
Konservelerde tepe boşluğu neden bırakılır?
Tepe boşluğu; ısıl işlem sırasında konserve kabı içinde bulunan maddelerin genleşmelerini dengelemek için bırakılır.
Konservelerde dolgu sıvısı nedir?
Dolgu sıvısı, konserve kabındaki meyve ve sebzelerin arasındaki boşlukları doldurarak, ısıl işlem (sterilizasyon, pastörizasyon) sırasında hızlı bir ısı aktarımını sağlamakta ve ayrıca ürüne, uygun bir tat vermektedir.
Haşlama, suda (100°C) veya buharda yapılır. Sebzeleri Haşlamakla; Sebzelerin dokularındaki gazlar uzaklaştırılır. Böylece konserve kabında yeterli vakum oluşması sağlanır.
Konserve neye yarar?
Konserve, insanların besinleri, besin değerlerini kaybetmeden saklamak için geliştirdikleri bir yöntemdir. Batı dillerinde kullanılan konservatif (muhafazakâr) kelimesi de buradan kaynaklanmaktadır.
Konservesi yapılan şeyler nelerdir?
Yaz aylarında hazırlayıp, kışın tüketebileceğiniz konserveler arasında;

Konserve türleri nelerdir?​

Genel olarak konserve çeşitleri:
 
Geri
Üst