AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Konservecilik ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Konservecilik ne demek?​

Uzun süre saklanmak üzere bozulmayacak duruma getirilmiş yiyeceklerdir. Bunların hazırlanma işine de «konservecilik» denir.

Konservelerde BPA var mı?​

Çevre ve sağlık örgütlerinin yaptığı yeni araştırmaya göre konserve kutularda satılan gıdalar yüksek miktarda BPA içeriyor. BPA adlı kimyasalın bazı sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor.
Konserve Nedir Tanımı?
Konserve, ham maddenin bir takım ön işlemlerden sonra, teneke kutulara, cam kavanozlara veya amaca uygun benzer kaplara doldurulması, kapların hava almayacak şekilde (hermetikli) kapatılması ve ısıl işlemlerle (pastörizasyon veya sterilizasyon) bozulma yapabilen mikroorganizmaların öldürülmesi yoluyla üretilen …
Konserve kelimesinin anlamı nedir?
1. Yüksek derecede ısı veya buharla mikroplardan arındırılmış ve ileride kullanılmak üzere kavanoz veya kutulara konmuş (yiyecek). 2. i. Bu şekilde hazırlanmış yiyecek maddesi.

Konservecilik en çok hangi bölgede yapılır?​

Türkiye’de konserve sanayisi en çok gelişen ilimiz Çanakkale’dir. Özellikle balık konservesi en çok bu ilimizde yapılmaktadır. Bunun yanında sebze ve meyve konservesi olarak en çok sanayisi gelişmiş ilimiz de yine ham madde sayesinde İstanbul Balıkesir Bursa gibi illerimizdir.

Konserveye işlenecek gıdalarda aranacak özellikler nelerdir?​

Konserve üretim teknolojisinde en önemli noktalardan biri, bir taraftan bozulma yapabilen mikroorganizmaların öldürülmesini gerçekleştirmek, diğer taraftan gıdaların fiziksel yapılarında ve besin değerlerinde en az kayıplara neden olacak, en uygun ısıl işlem şartlarının sağlanmasıdır.
Garnitür zararlı mı?
Ara sıra rastladığımız uygun şekilde işlenmemiş konserve yiyecekler Clostridiumbotulinum olarak bilinen tehlikeli bakteriler içerebilir. Kirlenmiş gıdanın tüketilmesi, tedavi edilmediği takdirde felce ve ölüme yol açabilecek ciddi bir hastalık olan botulizme neden olabilir.
Tepe boşluğu az bırakılırsa ne olur?
Tepe boşluğu; ısıl işlem sırasında konserve kabı içinde bulunan maddelerin genleşmelerini dengelemek için bırakılır. Yeterince tepe boşluğu bırakılmayan konserve kutularının taban ve kapak kısımlarında, sterilizasyon sırasında oluşan basınç sonucu şişkinlik belirir.

Konserve yöntemi nedir?​

Konserve üretimi kısaca şu şekilde gerçekleşir: Uygun olgunlukta ürünler, tekniğine uygun olarak temizlenip ayıklanır ve haşlanır. Dolgu sıvısı içinde uygun kaplara doldurulup, hermetikli olarak kapatılır ve ısıl işlem uygulaması için dayanıklı hale getirilir.

Sıcak dolum nedir?​

Ürün şişelerine sıcak olarak doldurulan ürünlerin dolumunu yapmak için kullanılmaktadır. Bir personel aracılığı ile rahatça dolum işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Makina başında duran personel ürün şişesini nozülün altına koyduktan sonra ayak pedalına basarak dolum işlemini gerçekleştirmektedir.
Fabrika kelimesinin sözlük anlamı nedir?
Fabrika; ham maddelerin makine ve benzeri araçlar ile işlenerek üretimin sağlandığı ve işlenen maddelerin müşterilerin kullanabilmesi için hazır duruma getirildiği yerdir. Fabrika kelimesinin eş anlamlısı olarak sanayi kuruluşu veya üretimevi kelimelerinin kullanıldığı bilinmektedir.
Mercan kelimesinin sözlük anlamı nedir?
Mercan isminin anlamı: 1. Tropik ve ılık denizlerde yaşayan, geniş resifler oluşturan, mercanlar sınıfının örneği olan, kırmızı kalker iskeletli hayvan.2. Bu hayvanın iskeletinden elde edilen ve süs eşyaları yapımında kullanılan madde.3. Açık kırmızı renkte bir balık türü.

Dolgu sıvısı neden ısıtılır?​

Dolgu sıvısı, konserve kabındaki meyve ve sebzelerin arasındaki boşlukları doldurarak, ısıl işlem (sterilizasyon, pastörizasyon) sırasında hızlı bir ısı aktarımını sağlamakta ve ayrıca ürüne, uygun bir tat vermektedir.

Konserve teknolojisi nedir ve nasıl yapılmalıdır?​

Konserve, ham maddenin bir takım ön iĢlemlerden sonra, teneke kutulara, cam kavanozlara veya amaca uygun benzer kaplara doldurulması, kapların hava almayacak Ģekilde (hermetikli) kapatılması ve ısıl iĢlemlerle (pastörizasyon veya sterilizasyon) bozulma yapabilen mikroorganizmaların öldürülmesi yoluyla üretilen …
Konserve ürünleri nelerdir?
Ürün grubuna göre sebze, meyve, garnitür, mantar, türlü, hazır yemek, balık ve deniz ürünleri konserveleri bulunabilir. Yemeklerde pişirme süresini kısaltmak için üretilen haşlanmış besin konserveleri arasında mısır, fasulye, nohut ve bezelye gibi temel gıda maddeleri yer alır.
 
Geri
Üst