AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Konserve tepe boslugu ne kadar olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Konserve tepe boşluğu ne kadar olmalı?​

Konserve kutusunun hacmi büyüdükçe tepe boşluğu miktarı da büyür. Genel uygulamalara göre konserve kutusunda hacminin en fazla yüzde 5-10 arasında bir tepe boşluğu bırakılır. Ya da başka bir ifade ile konserve kutularında dolum oranı en fazla yüzde 90-95 arasında olmalıdır.

Konserve yaparken nelere dikkat etmeli?​

Kışlık konserve yaparken dikkat etmeniz gereken 5 madde
- SEBZE VE MEYVELERİN TAZE OLMASINA VE KÜFLÜ OLMAMASINA DİKKAT EDİN.
- MUTLAKA ISIYA DAYANIKLI CAM KULLANIN.
- 3. CAM KAVANOZLARI KAYNATIN, KAPAKLARA İYİ BAKIN.
- SEBZE VE MEYVELERİ 15-20 DAKİKA KAYNATIN.
- 5. KONSERVELERİ AÇTIKTAN SONRA HEMEN TÜKETİN.
Bozuk konserve yenirse ne olur?
Botilinum zehirlenmesi ise, bakterinin konserve kavanozu içinde üretmiş olduğu toksinin ağız yoluyla alınmasının ardından hızlı ve ani şekilde nörolojik şikâyetlerle ortaya çıkar. Etkilenen kişide bulanık görme, ışığa hassasiyet, ilerleyici kas gücü kaybı kısa süre içinde ilerleyerek komaya neden olabilir.
Konserve kutularına uygulanan lak tabakasının görevi nedir?
engellemek için teneke kutunun gıda ile temas edeceği yüzeyde kalay üzerine “lak” ile kaplama yapılır. indirgendiğinden renk açılır. Lak kalayın gıda ile ilişkisini kestiği için bu gibi ürünlere mutlaka kullanılmalıdır.

Konservelerde tepe boşluğu neden olur?​

Tepe boşluğu; ısıl işlem sırasında konserve kabı içinde bulunan maddelerin genleşmelerini dengelemek için bırakılır. Yeterince tepe boşluğu bırakılmayan konserve kutularının taban ve kapak kısımlarında, sterilizasyon sırasında oluşan basınç sonucu şişkinlik belirir.

Konservelerde tepe boşluğu nedir?​

Kutunun üstünde boş bırakılan kısma “Tepe boşluğu” denir. Tepe boşluğu; ısıl işlem sırasında konserve kabı içinde bulunan maddelerin genleşmelerini dengelemek için bırakılır.
Konserve yaparken hangi tuz kullanılır?
İyotlu tuzlar nişastalı sebzelerin sularında mavimtırak bir renge yol açtıklarından ve deniz sularından elde edilen tuzlarda her vakit iyot bulunabileceğinden konservelerde kaya tuzlarından veya tuz gölü tuzlarından yararlanmak gerekir.
Konservelerin bozulmaması için ne yapmalı?
“Paslı ya da paslanabilecek malzemelerden yapılmış kapaklarda mikrop üreme özelliği yüksektir. Bu nedenle konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar ve paslanmaz kapaklar kullanılmalıdır. Kullanımadan önce mutlaka cam kavanozlar 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir.

Bozuk konserve zehirler mi?​

Konserve zehirlenmesi, diğer bir ifade ile botulinus zehirlenmesi, hemen ve yeterli tedavi edilmediği takdirde ciddi ölümlere yol açan, “Clostridium botulinum“ adlı bakterinin sebep olduğu bir zehirlenme çeşididir. Bu bakterinin ürettiği nörotoksinlerin hastalığa neden olduğu bilinmektedir.

Konserve Lak Nedir?​

İçine konulacak gıda maddelerinin korozif özelliğine göre her gıda için farklı miktarda kalayla kaplanmış teneke seçilmek zorundadır. Ancak korozyonu engellemek için kalay kaplama tabakasının organik bir maddeyle de kaplama zorunluluğu doğmaktadır. Bu organik kaplama maddelerine ‘lak’ denir.
Lak ve laklama nedir?
LAK nedir? Gıda ile temas eden metal, kağıt veya plastik malzemelerin gıdaya bulaşmasını ve korozyonu önlemek amacıyla yapılan kaplama maddesidir. Yapılan bu işleme de laklama adı verilmektedir.
Konservecilik en çok hangi bölgede yapılır?
Türkiye’de konserve sanayisi en çok gelişen ilimiz Çanakkale’dir. Özellikle balık konservesi en çok bu ilimizde yapılmaktadır. Bunun yanında sebze ve meyve konservesi olarak en çok sanayisi gelişmiş ilimiz de yine ham madde sayesinde İstanbul Balıkesir Bursa gibi illerimizdir.

Konserveye işlenecek gıdalarda aranacak özellikler nelerdir?​

Konserve üretim teknolojisinde en önemli noktalardan biri, bir taraftan bozulma yapabilen mikroorganizmaların öldürülmesini gerçekleştirmek, diğer taraftan gıdaların fiziksel yapılarında ve besin değerlerinde en az kayıplara neden olacak, en uygun ısıl işlem şartlarının sağlanmasıdır.

Tepe boşluğu ne demek?​

 
Geri
Üst