AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Konkordato tasdikinden sonra icra takibi yapilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.589
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Konkordato tasdikinden sonra icra takibi yapılır mı?​

Asıl kural konkordato mühlet kararı verilmesiyle birlikte borçlu hakkında icra takip işlemleri yapılamamasıdır.

Konkordato tasdik kararı nedir?​

Konkordato yargılamasını yürüten Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından, konkordato projesinin başarıya ulaşacağı yönünde oluşan kanaat gereği, konkordatonun tasdikine karar verilecektir. Konkordatonun bağlayıcı hale gelmesi, mahkeme tarafından verilen bu tasdik kararı ile mümkün olur.

Konkordato komiseri hangi mahkeme atar?​

Konkordato komiseri hangi mahkeme atar?
Konkordato Komiserliği ve Alacaklılar Kuruluna Dair Yönetmelik’in 5. Maddesine göre: (1) Mahkeme, komiseri, bağlı bulunduğu bölge adliye mahkemesinde kurulu bulunan bölge kurulu tarafından oluşturulan listeden seçer.

Konkordato Mühletinin sonuçları nelerdir?​

Tasdik edilen konkordato projesi aksine hüküm içermediği takdirde kesin mühlet tarihinden itibaren rehinle temin edilmemiş her türlü alacağa faiz işlemesi durur. Rehinli alacaklar için faiz işlemeye devam eder. Mühlet kalkarsa, adi alacaklara da geçmişe dönük faiz tekrar uygulanmalıdır.

Konkordato tasdik kararı reddedilirse ve şartları oluşmuşsa mahkeme hangi kararı vermelidir?​

Konkordatonun reddi kararı, üstteki paragrafta belirttiğimiz konkordatonun tasdiki kararının ilanıyla aynı usulde ilan olunacak ve gerekli yerlere bildirilecektir. Konkordato talebinin reddiyle birlikte borçluya verilen kesin mühletin bütün sonuçları ortadan kalkacaktır.

Konkordatonun tasdiki şartları nelerdir?​

Konkordatonun tasdiki şartları nelerdir?
Konkordato projesinin mahkeme tarafından konkordato tasdiki aşağıdaki şartların gerçekleşmesine bağlıdır; Teklif edilen tutarın, borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktardan fazla olacağının anlaşılması. Teklif edilen tutarın borçlunun kaynakları ile orantılı olması.
Konkordato komiseri nasıl atanır?​
KOMİSERİN GÖREVLENDİRİLMESİ
- Mahkeme, komiseri, bağlı bulunduğu bölge adliye mahkemesinde kurulu bulunan bölge kurulu tarafından oluşturulan listeden seçer.
- Üç komiser görevlendirilmesi durumunda; komiserlerden biri, mahkemenin bulunduğu ilde faaliyet göstermek şartıyla bağımsız denetçiler arasından seçilir.
Konkordato tasdik kararı nerede ilan edilir?​
Alacaklının konkordato talebinde bulunması Mahkeme tarafından geçici mühlet kararı ticaret sicili gazetesinde ve Basın İlan Kurumunun resmi ilan portalında ilan edilir.

Konkordatoyu kim ilan eder?​

Konkordatoyu kim ilan eder?
konkordato için şirketin adresinin bulunduğu Asliye Ticaret Mahkemeleri yetkilendirilmiştir. Asliye Ticaret Mahkemelerinin atayacağı konkordato komiseri tüm süreci mahkeme adına takip edip, sonuçlandırmakla yetkili olan kişidir.

Konkordato sonrası ne olur?​

Konkordato uygulaması borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan borçlular için, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilme veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için zaman kazanma imkânı vermektedir.

Konkordato tedbir kararı nedir?​

Konkordato talebi üzerine kanunda öngörülmeyen ancak mahkemece verilebilecek İhtiyati tedbirlerin amacı, konkordato talep eden borçlunun malvarlığı veya işletmesinin bütünlüğünün korunması ve konkordatonun amacına ulaşmasının sağlanmasıdır.

Konkordato kararı nasıl alınır?​

Konkordato kararı nasıl alınır?
İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle borçlu hakkında konkordato isteyebilir. Alacaklının konkordato talebi üzerine mahkeme, belgelerin tam olduğunu tespit ettiğinde geçici mühlet kararı verir ve borçlunun malvarlığının muhafazası için gerekli gördüğü tüm tedbirleri alır.
 
Konkordato tasdikinden sonra icra takibi yapılamaz. Konkordato, borçlunun iflas durumunda alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktardan fazla bir tutar teklif etmesi durumunda mahkeme tarafından kabul edilir. Tasdik edilen konkordato projesi, rehinle temin edilmemiş her türlü alacağa faiz işlemesini durdurur ancak rehinli alacaklar için faiz işlemeye devam eder.

Konkordato tasdik kararı, konkordato projesinin başarıya ulaşacağı yönünde bir kanaat oluşması sonucunda Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilir. Tasdik edilen konkordato projesi, mahkeme tarafından konkordato komiseri görevlendirilerek takip edilir. Komiser, konkordato sürecini mahkeme adına yönetir ve sonuçlandırır.

Konkordato mühletinin sonuçları arasında, rehinle temin edilmemiş alacaklara faiz işlemesinin durması, rehinli alacaklar için ise faiz işlemeye devam edilmesi bulunmaktadır. Mühlet süresi kalkarsa, adi alacaklara da geçmişe dönük faiz uygulanabilir.

Konkordato tasdik kararı reddedilirse ve şartları oluşmuşsa, mahkeme konkordato talebinin reddine karar verir ve bu karar ilan edilir. Red kararıyla birlikte borçluya verilen kesin mühletin tüm sonuçları ortadan kalkar.

Konkordato tasdik kararı için belirli şartların gerçekleşmesi gerekir. Bunlar arasında teklif edilen tutarın borçlunun iflası halinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı aşması ve teklif edilen tutarın borçlunun kaynaklarıyla orantılı olması bulunmaktadır. Tasdik edilen konkordato projesi ile birlikte alacaklılar ve borçlu arasında belirli düzenlemeler yapılabilir.

Konkordato sürecinde, Asliye Ticaret Mahkemesi konkordato tasdik kararını ilan eder. Bu ilan, ticaret sicili gazetesinde ve Basın İlan Kurumu'nun resmi ilan portalında gerçekleştirilir. Konkordato kararının ilan edilmesiyle birlikte süreç resmi olarak başlamış kabul edilir.

Konkordato sürecinde borçluya verilen kesin mühletin sona ermesi durumunda, borçların vadesi geldiği halde ödenemediği durumlar için çeşitli tenzilat ve vade uzatma imkanları sağlanabilir. Konkordato, borçluların iflastan kurtulmasına ve borçlarını ödeyebilme imkanına sahip olmalarını amaçlar.

Konkordato talebi üzerine mahkemece verilen önlemlere "konkordato tedbir kararı" denir. Bu kararlar, konkordato talebinde bulunan borçlunun malvarlığının veya işletmesinin bütünlüğünü korumayı ve konkordatonun amacına ulaşmasını sağlamayı amaçlar.

Konkordato kararı, alacaklıların konkordato talebinde bulunması sonucunda mahkeme tarafından verilir. Alacaklılar, konkordato talebinde bulunabilmek için borçlu hakkında gerekçeli bir dilekçe ile mahkemeye başvurabilirler. Mahkeme, belgeleri inceledikten sonra geçici mühlet kararı verebilir ve gerekli tedbirleri alabilir.
 
Geri
Üst