AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Konjunktiv 2 Nerede Kullanılır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan theking
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

theking

Yeni Üye
Konjunktiv 2 Nerede Kullanılır? Konjunktiv 2, gerçekleşmesi mümkün olmayan koşullar ve dilekleri ifade etmek için kullanılır. Bu dilbilgisi kuralları, hayal ettiğimiz veya gerçekleşmesi imkansız olan durumları anlatır. Şart cümleleri ve isteklerde kullanılan Konjunktiv 2, geçmiş zamanı ifade eder ve belirsizlik yaratır. Eğer o şart yerine getirilseydi, sonuç ne olurdu? Bu soruya cevap vermek için bu dilbilgisi yapısını kullanırız. Konjunktiv 2, edilgen veya aktif fiillerle kullanılabilir ve öznel bir anlam taşır. Bu dilbilgisi yapısı, daha sofistike ve karmaşık ifadeler için kullanılabilir. Gerçekleşmesi olası olmayan durumları ifade eder.
İçindekiler

Konjunktiv 2 Nerede Kullanılır?​

Konjunktiv 2, Türkçe dilbilgisinde kullanılan bir kip olarak karşımıza çıkar. Bu kip, gerçekleşme olasılığı düşük olan durumları ifade etmek için kullanılır. Genellikle şart cümlelerinde, dilek cümlelerinde ve hayal kurgu anlatımlarında kullanılır.

Konjunktiv 2 Nasıl Oluşur?​

Konjunktiv 2, geçmiş zamanın bazı ekleri ile oluşturulur. Fiil köküne “-sa/-se” ekleri getirilerek oluşturulur. Örneğin, “gelmek” fiilinin konjunktiv 2 hali “gelse” şeklindedir.

Konjunktiv 2 Hangi Durumlarda Kullanılır?​

Konjunktiv 2 birçok durumda kullanılabilir. Şart cümlelerinde, gerçekleşmesi düşük olan durumları ifade etmek için kullanılır. Örneğin, “Eğer zengin olsaydım, seyahat ederdim.” cümlesinde konjunktiv 2 kullanılmıştır. Aynı şekilde dilek cümlelerinde de kullanılır. Örneğin, “Keşke yanımda olsan.” cümlesinde konjunktiv 2 kullanılmıştır. Hayal kurgu anlatımlarında da konjunktiv 2 kullanılabilir. Örneğin, “Bir gün dünyada barış olsa.” cümlesinde konjunktiv 2 kullanılmıştır.

Konjunktiv 2 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?​

Konjunktiv 2 kullanırken bazı noktalara dikkat etmek önemlidir. Fiilin konjunktiv 2 hali, geçmiş zamanın bazı ekleri ile oluşturulduğu için bu ekleri doğru bir şekilde kullanmak gerekmektedir. Ayrıca, konjunktiv 2 kullanırken gerçekleşme olasılığı düşük olan durumları ifade ettiğimiz için cümlelerde belirsizlik ve ihtimalleri vurgulamak için kullanılır. Bu nedenle, cümledeki fiilin konjunktiv 2 hali kullanılarak bir olasılık ifade edilmelidir.

Konjunktiv 2 Kullanırken Hangi Fiil Ekleri Kullanılır?​

Konjunktiv 2 kullanırken fiilin geçmiş zaman ekleri kullanılır. Olumlu cümlelerde “-se” veya “-sa” ekleri kullanılırken, olumsuz cümlelerde ise “-messe” veya “-masa” ekleri kullanılır. Şahıs zamirlerine göre ise “-im”, “-sin”, “-dir”, “-iz”, “-siniz”, “-ler” ekleri kullanılır. Örneğin, “gelsem, gelsen, gelse, gelseniz, gelseler” şeklinde oluşturulur.

Konjunktiv 2 ile İlgili Örnek Cümleler Nelerdir?​

1. Eğer daha fazla çalışsaydım, sınavı geçebilirdim.

2. Keşke yanımda olsan.

3. Bir gün dünyada barış olsa.

4. O zamanlar daha genç olsaydım, daha çok seyahat edebilirdim.

5. Eğer zamanım olsa, daha çok kitap okurdum.

6. Eğer para kazansam, daha iyi bir arabam olabilirdi.

7. Keşke bu filmi daha önce izleseydim.

8. Eğer hava güzel olsa, pikniğe gidebiliriz.

9. Eğer daha iyi bir işim olsa, daha çok seyahat edebilirim.

10. Keşke geçmişte farklı kararlar alabilseydim.

11. Eğer senin yerinde olsaydım, aynı şeyi yapardım.

12. Eğer daha fazla para kazansaydım, daha çok şey alabilirdim.

13. Keşke onunla tanışabilseydim.

14. Eğer daha fazla çalışırsan, daha iyi bir sonuç alabilirsin.

15. Eğer zamanında gelmiş olsaydın, konuşmamı dinleyebilirdin.

16. Keşke daha fazla vakit ayırabilsem.

17. Eğer daha iyi bir teklif alsaydım, bu işi kabul etmezdim.

18. Eğer daha hızlı koşabilseydim, yarışı kazanabilirdim.

19. Keşke daha iyi bir geleceğe sahip olabilseydik.

Konjunktiv 2 Nerede Kullanılır?​

Konjunktiv 2 olasılık, istek, öneri veya hayal kiplerinde kullanılır.
Bir durumun gerçekleşmediği durumlarda Konjunktiv 2 kullanılır.
Başka bir kişinin düşüncelerini aktarmak için Konjunktiv 2 kullanılır.
Şart cümlelerinde gerçekleşmeyen durumlar için Konjunktiv 2 kullanılır.
Geçmişte gerçekleşmemiş olayları ifade etmek için Konjunktiv 2 kullanılır.

İstek veya öneri bildiren cümlelerde Konjunktiv 2 kullanılır.
Olasılık belirten cümlelerde Konjunktiv 2 kullanılır.
Hayal kuran cümlelerde Konjunktiv 2 kullanılır.
Geçmişte gerçekleşmemiş bir olayı anlatmak için Konjunktiv 2 kullanılır.
Şart cümlelerinde gerçekleşmeyen durumlar için Konjunktiv 2 kullanılır.

Geri