AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Konjenital ne anlama gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Konjenital ne anlama gelir?​

Konjenital, teratolojide en çok kullanılan kavramdır. Prenatal (doğum öncesi) dönemde oluşan bazı anormal gelişimlerin (anomalilerin) sonucu olarak oluşan gelişim hataları doğumda bebekte fizyolojik ve morfolojik hataların görülmesine neden olur. Bu hatalara doğum defektleri (hataları) denir.

Konjenital ve kalıtsal hastalık ne demektir?​

Konjenital ve kalıtsal hastalık ne demektir?
Doğumsal (konjenital) hastalıkların büyük bir bölümünün arka planında genetik köken yer alır; bu grup içindeki olgular “kalıtsal hastalıklar” olarak nitelendirilmektedir. Doğumda ve doğumu izleyen yıllar içinde belirti vermeyen kimi patolojiler kalıtsal kökenli olabilir.

Konjenital faktör nedir?​

Konjenital faktör nedir?
Konjenital (congenital), doğuştan, doğmalık, bebek doğduğunda var olan durumdur; sebebi ne olursa olsun; kalıtsal olsun ya da olmasın. Konjenital anomaliler (hastalıklar); genetik, infeksiyöz ya da annenin beslenmesine bağlı olabilir.

Genetik bozukluk ne demektir?​

Genetik bozukluk, genlerde ve kromozomlarda görülen anomaliler sonucu ortaya çıkan durumdur.

Konjenital enfeksiyon ne demek?​

Konjenital enfeksiyon ne demek?
kısaltması eskiden torch olan şimdi ise torches clap olan mikroorganizmaların yaptığı anneden bebeğe bulaşan enfeksiyonlar bütünü.

Konjenital diş ne demek?​

Konjenital diş ne demek?
Bir ya da daha fazla diş eksikliği, insanlarda en sık karşılaşılan gelişimsel anomali olarak tanımlanmaktadır. Konjenital olarak bir dişin eksik olması doğum esnasında dişin ağızda olmaması anlamına gelmektedir ki diş eksikliği genellikle sürekli dişlerde görüldüğü için bunun iyi bir tanımlama olmadığı düşünülmektedir.
Konjenital ne demek TDK?​
Konjenital kelimesi Türkçe’de “doğuştan gelen” anlamına gelir.

Kanda faktör eksikliği varsa ne olur?​

Kanda faktör eksikliği varsa ne olur?
Kanda “pıhtılaşma faktörü” olan bir proteinin eksikliği sonucu hemofili ortaya çıkar. Pıhtılaşma faktörü, normal kan pıhtılaşması için gerekli bir proteindir. Bu proteinler, kan pıhtısına yardımcı olmak için trombositlerle çalışır.

Faktör eksikliği nasıl anlaşılır?​

Faktör eksikliği nasıl anlaşılır?
Tanı
- Yenidoğanda genellikle sünnetten sonra durmayan kanama ile kendini gösterir.
- Kadınlarda menoraji, metroraji ve her iki cinsiyette mukozal kanama, hemartroz en sık görülür.
- Merkezi sinir sistemi (MSS) kanamaları (mortalitenin nedenidir)

Perinatal enfeksiyon ne demek?​

Gebelik sırasında ya da doğumdan sonraki erken dönemde ortaya çıkan perinatal enfeksiyonlar sadece anneyi değil bebeği de morbidite ve mortalite yönünden etkileyen ciddi hastalıklardır. Bakteri, virüs, mantarlar, protozoalar yada parazitler tarafından oluşturulabilirler.

Fetüste konjenital anomaliler neden olan enfeksiyon hastalığı?​

Fetüste konjenital anomaliler neden olan enfeksiyon hastalığı?
CMV, sağlıklı çocukta zararsız bir enfeksiyon iken, gebelerde anne ve bebek için son derece tehlikeli olabiliyor. Annenin hastalığı sonrasında bazı bebekler konjenital (doğumsal) CMV ile doğduğunda kalıcı semptom ve anomalileri gelişebiliyor.

Konjenital diş eksikliği neden olur?​

Konjenital diş eksikliği neden olur?
Bir dişin konjenital eksikliğinin tek nedeni genetiktir. Evrimsel süreçte apandis gibi kullanılmayan organların zamanla köreldiği (rudimenter organ) veya eksildiği gözlenmektedir. Günümüzde de 32 dişin ağızda nadiren sorunsuz olarak işlev görür.

Konjenital diş eksikligi nedir?​

Doğuştan (Konjenital) olarak bir dişin eksik olması doğum esnasında dişin ağızda olmaması anlamına gelmektedir. Bir ya da daha fazla diş eksikliği, insanlarda en sık karşılaşılan gelişimsel anomali olarak tanımlanmaktadır.
 
Konjenital terimi, genellikle teratoloji alanında kullanılan ve doğum öncesi dönemde meydana gelen anormal gelişim sonucu doğumda bebekte fizyolojik ve morfolojik hataların görülmesine sebep olan durumları ifade eder. Bu hatalara da doğum defektleri denir. Konjenital hastalıkların büyük bir kısmı genetik kökenli olduğundan, bu grup olgular kalıtsal hastalıklar olarak adlandırılır.

Genetik bozukluk ise genlerde ve kromozomlarda meydana gelen anomaliler sonucu ortaya çıkan durumu ifade eder. Bu tip bozukluklar genellikle kalıtsal olabilir ve bireyde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Konjenital enfeksiyon ise anne tarafından bebeğe doğum öncesinde veya doğum sırasında bulaşan enfeksiyonların bütünüdür. Torch ya da torches gibi mikroorganizmaların yol açtığı konjenital enfeksiyonlar, bebeğin sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir.

Konjenital diş eksikliği, doğuştan bir veya daha fazla diş eksikliğini ifade eder. Genellikle en sık karşılaşılan gelişimsel anomali olarak tanımlanan bu durum genetik bir kökene sahip olabilir. Diş eksikliği genellikle sürekli dişlerde görülse de, bazen süt dişlerinde de olabilir. Bu durum bazı fonksiyonel ve estetik sorunlara yol açabilir ve tedavi gerektirebilir.
 
Geri
Üst