AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Konjenital kalp hastaligi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Konjenital kalp hastalığı ne demek?​

Doğuştan Kalp Hastalıkları Doğumsal nedenlerle gelişen alp anomalileridir. Anne karnında kalbin anormal gelişimi sonucunda açığa çıkan yapı ve işlev bozukluklarıdır. Konjenital kalp rahatsızlıkları kalbin işlevini sağlıklı bir şekilde sürdürmesini etkileyen birden fazla sorunu kapsamaktadır.

Çocuklarda kalp rahatsızlığının belirtileri nelerdir?​

Ancak bazı durumlarda doğumsal kalp rahatsızlıkları aşağıdaki belirtileri gösterebilir:
Çocuklarda kalp ağrısı nedenleri nelerdir?
Çocuğumda kalp ağrısı var, ya kalbinde sorun varsa… Şah damarı darlığı, akciğer damarı darlığı, mitral kapak çökmesi, akciğer damar tansiyonu, kalp kasının aşırı gelişmesi, koroner arter problemleri ve kalp enfeksiyonları, çocuklarda görülen kalp sorunları olarak sıralanıyor.

Anne karnında kalbin anormal gelişimi sonucunda açığa çıkan yapı ve işlev bozukluklarıdır. Konjenital kalp rahatsızlıkları kalbin işlevini sağlıklı bir şekilde sürdürmesini etkileyen birden fazla sorunu kapsamaktadır.
Kalp ters döner mi?
Büyük arter transpozisyonu kesin tanısı ekokardiyografi ile konur. Ekoda biz arkada yer alan damarın sol ventrikülden çıktığı ve arkaya yönelerek 2’ye ayrıldığı, yani sol ventrikülden aort yerine pulmoner arterin çıktığı görürüz. Kalpten damarlarının ters çıkması, transpozisyon için tanı koydurucudur.

Pulmoner darlık neden olur?​

Pulmoner kapak darlığı genellikle pulmoner kapağın fetal gelişim sırasında düzgün şekilde gelişmemesi ile meydana gelir. Pulmoner kapak darlığı olan bebeklerde genellikle başka doğumsal kalp anormallikleri de bulunur. Kapağın anormal şekilde gelişimine neyin neden olduğu bilinmemektedir.

Pulmoner atrezi nasıl tedavi edilir?​

Pulmoner Atrezi Tedavisi Bunlar arasında pulmoner kapağın pulmoner balon valvüloplasti ile açılması, duktal stent uygulanması, BT şant, Brock ameliyatı, pulmoner arter stent uygulaması, tek ventrikül tamiri yer alır. Pulmoner atrezili bazı hastalar çeşitli şekillerde cerrahi onarım geçirir.
Kalbin ters çalışması ne demek?
Büyük arterlerin transpozisyonu kalp büyük damarları ters olması (kısa adı BAT, ingilizce adının kısaltması TGA ‘dır) büyük damarların yanlış ventriküllerden çıktığı bir doğumsal kalp hastalığıdır. Büyük arterler terimi ile kalpten çıkan 2 damarı, akciğere giden pulmoner damarı, vücuda giden aort damarını ifade eder.
Pulmoner darlık ne demek?
Kalbin sağ tarafından çıkan ve akciğere giden ana damarın kapağında veya bu kapağın biraz altında veya biraz üstünde ve uç dallarda darlık olmasıdır.
Yaşla birlikte yıpranma, damar sertliği, kireçlenme aort damarını tutarsa aort kapağının daralması meydana gelir. Aort kapak darlığı genç yaşlarda da olur. Aort kapak darlığının sebepleri doğumsal kusurlar olabilir. Doğumsal olarak kalpteki üç yaprakçık yerine iki yaprakçık olması nedeniyle aort kapağı yıpranabilir.
Akciğer atardamarının tıkalı olması (pulmoner atrezi), anne karnında akciğerler işlev görmediği ve dolaşım duktus arteriozus damarı ile gerçekleştiği için sorun oluşturmaz. Doğumdan sonra ilk nefesle birlikte, akciğerler açılır ve kanın oksijenlenmesi için akciğer dolaşımının olması ve akciğerlere kan gitmesi gerekir.
Pulmoner bant ameliyatı nasil yapılır?
Pulmoner arter basıncı daha düşük olduğu için kanın büyük kısmı akciğerlere gider. Bu yüzden kalp yetmezliği ve pulmoner hipertansiyon erken dönemde görülür. Operasyon çoğunlukla erken bebeklik döneminde yapılmalıdır. VSD kapatılır, tek damardan yapay bir damar yaması ile pulmoner arter ayrılıp sağ ventriküle bağlanır.
TGA ne demek tıp?
Büyük Arterlerin Transpozisyonu (TGA) TGA en sık görülen ve en önemli doğumsal kalp anomalilerinden biridir. Normalde akciğer atardamarı (pulmoner arter) oksijenden fakir toplardamar kanını sağ karıncıktan akciğerlere taşıyor.

Siyanozlu kalp hastalıkları nelerdir?​

Siyanotik kalp hastalıkları Fallot tetralojisi (FT), pulmoner atrezi, büyük arter transpozisyonu (BAT), trunkus arteriyozus, triküspit atrezisi, hipoplastik sol kalp sendromu (HSKS), çift çıkışlı sağ ventrikül (ÇÇSV), total anormal pulmoner venöz dönüş (TAPVD), tek ventrikül, ebstein anomalisi.

Asiyonatik nedir?​

Siyanoz, kapiller kandaki indirgenmemiş hemoglobin miktarının 5g/dl (tecrübeli kişiler 3g/dl kadar farkedebilir) veya daha fazla olması ve damarların pembe renginin yerini mavimsi-mor rengin almasıdır.
En sık görülen konjenital kalp hastalığı nedir?
En sık rastlanan siyanotik konjenital kalp hastalığı ise %5-7 orannda görülen Fallot tetralojisidir. Büyük arter transpozisyonu %3-5 görülürken, diğer siyanotik konjenital kalp hastalıkları ise %1-3 arasında görülmektedir.
Kardiyovasküler hastalığı ne demek?
Kardiyovasküler hastalıklar, kalp veya kan damarlarının (arterler ve venler) hastalıklarını içeren gruba verilen genel bir isimlendirmedir.. Kardiyovasküler hastalık dolaşım sistemini etkileyen herhangi bir hastalığı tanımlar.

TGA ameliyatı nedir?​

Bu ameliyatla, birtakım kalp içindeki tüneller ve yamalarla kalbin kulakçıklarının yerleri değiştirilir. Bu sayede, aort damarına kan pompalayan sağ karıncığa temiz kanın ulaştırılması sağlanır. Aynı şekilde kirli kan da sol karıncığa yönlendirilir ve akciğerler ulaşması sağlanır.

Arter ne demek?​

Arterin Türkçe karşılığı ‘atar damar’dır. Atar damarlar kalpten pompalanan kanı taşıyan boru sistemi olarak tanımlanabilir. Beyin, kaslar, kollar, bacaklar, akciğerler, deri, karın içindeki tüm organlar (karaciğer, mide, bağırsaklar, böbrekler, dalak vs.)
Siyanoz neye sebep olur?
Merkezi siyanoz, genellikle akciğerlerde fakir oksijenlenmeye sebep olan dolaşım ve solunum problemleri ile oluşur. Göbek çevresinde, dudaklarda ve dilde mavileşmeler oluşur. Akut siyanoz ise boğulma ya da nefes alamamanın sonucu oluşabilir ve solunumun bloke olduğunun en belirgin kanıtıdır.
Siyanoz ne zaman görülür?
Siyanoz Nedenleri Oksijen varlığında (ya da yokluğunda) kanın rengi değiştiğinden santral siyanoz ortaya çıkar. Kırmızı kan oksijenden zengindir ama oksijen seviyesi azalmış kanın rengi mavi veya mora döner. Kırmızı kanın ciltteki ince kan damarlarına akışı ile sağlıklı olan kırmızı-pembe renk ortaya çıkar.
Kalbin iki üst odacığı arasındaki duvarın (atriyal septumun) herhangi bir bölgesinde, sol ve sağ üst odacıklar ( kulakçıklar – atriyumlar ) arasında anormal kan akımına ( şanta) izin veren, iki atriyumun birbiriyle bağlantılı olması şeklinde tanımlanan bir defekttir.
“Ebstein Anomalisi” kalbin sağ tarafındaki kulakçık (sağ atriyum) ile karıncık (sağ ventrikül) arasındaki kapakçığın (triküspid kapak) doğuştan anomalisidir. Görülme sıklığı tüm doğuştan kalp hastalıklarının arasında %1’in altındadır. Görülme sıklığında cinsiyet farkı yoktur.
Kardiyovasküler hastalık riski ne anlama gelir?
Kardiyovasküler Hastalık (kalp damar hastalığı; KVH), kalbinizi ve vücudunuzun kan damar sistemini olumsuz etkileyen hastalıkları kapsar. Yani hastalığın adındaki kardiyo kalp, vasküler de kan damarları ifade etmektedir. Kardiyovasküler Hastalıklarının büyük çoğunluğu kronik rahatsızlıkları yansıtır.
Kardiyovasküler belirtileri nelerdir?
Kalp Damar Hastalığı Belirtileri Sırası Şunlardır
 
Geri
Üst