- Konu Yazar
- #1
Konjenital kalp defekti ne demek?
Konjenital kalp defektleri ya da konjenital kalp hastalıkları, kalp işlevlerini olumsuz yönde etkileyen, sık görülen doğumsal patolojilerdir. Gebeliğin 3.-8. haftalarındaki embriyogenez kusurunun sonucudur. Doğumların %1’ında görülürler; prematürelerde ve ölü doğum bebeklerinde daha sıktır.Siyanotik kalp hastalıkları nelerdir?
Siyanotik kalp hastalıkları Fallot tetralojisi (FT), pulmoner atrezi, büyük arter transpozisyonu (BAT), trunkus arteriyozus, triküspit atrezisi, hipoplastik sol kalp sendromu (HSKS), çift çıkışlı sağ ventrikül (ÇÇSV), total anormal pulmoner venöz dönüş (TAPVD), tek ventrikül, ebstein anomalisi.Mor doğum veya mavi bebek olarak ifade edilen siyanotik kalp hastalıklarından en sık görüleni Fallot Tetralojisidir (TOF). Her 10 bin doğumda 3 olguda görülür. Tüm doğumsal kalp hastalıklarının %6’sını oluşturur. Bazı genetik ve kromozom anomalisi (DiGeorge ve Down sendromu) olanlarda daha sıktır.
Doğuştan kalp defekti nedir?
Doğuştan kalp defekti nedir?Doğuştan Kalp Hastalıkları Doğumsal nedenlerle gelişen alp anomalileridir. Anne karnında kalbin anormal gelişimi sonucunda açığa çıkan yapı ve işlev bozukluklarıdır. Konjenital kalp rahatsızlıkları kalbin işlevini sağlıklı bir şekilde sürdürmesini etkileyen birden fazla sorunu kapsamaktadır.
Siyanotik ve Asiyanotik kalp hastalıkları nedir?
Siyanotik ve Asiyanotik kalp hastalıkları nedir?Asiyanotik doğumsal kalp hastalıklarında aynı zamanda kalbin kapaklarında da sorunlar gelişebilmektedir. Siyanotik doğumsal kalp hastalıkları ise vücudun belirli bölgelerinde (el ve parmak uçları, ayak parmakları, dudaklarda) morluklara neden olan kalp hastalıklarıdır.
Kalp anomalileri ne demek?
Başlıca Konjenital Kalp Hastalıkları Nelerdir- Hipoplastik Sol Kalp Sendromu.
- Total Pulmoner Venöz Dönüş anomalisi.
- Trunkus Arteriyozus.
- Triküspid Atrezisi.
- Pulmoner Atrezi.
- Büyük Arterlerin yer değiştirmesi (TGA)
- Fallot Tetralojisi (TOF)
- Aort Koarktasyonu.