AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Konjenital hipotiroidinin en sik nedeni nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Konjenital hipotiroidinin en sık nedeni nedir?​

Konjenital Hipotiroidinin prevalansı yani görülme sıklığı 1/3000 -1/4000 arasındadır. Ülkemizde yapılan bir çalışmada bu oran 1/2736 olarak bulunmuştur. Genel olarak bakıldığında bu hastalığın en önemli sebebinin iyot eksikliği olduğunu görmekteyiz.

Konjenital hipotiroidi tanısı nasıl konur?​

Birçok ebeveynin hatırlayacağı üzere doğumdan birkaç gün sonra bebekten alınan topuk kanları ile Sağlık Bakanlığı Ulusal Tarama Programı kapsamında konjenital hipotiroidi taraması da yapılmaktadır. Konjenital hipotiroidi taramasında bakılan parametre TSH seviyesidir.
Yenidoğan hipotiroidi neden olur?
Tiroid bezi anne karnında iken hiç oluşmamış veya küçük boyutta gelişmişse bebekte hipotroidi gelişir. Bazılarında ise tiroid hormonu üretiminden sorumlu gerekli olan enzimlerin çalışmaması söz konusudur. Annede iyot yetersizliği, Haşimoto hastalığı nedeniyle bebekte hipotiroidi oluşabilir.
Yeni doğan TSH kaç olmalı?
Normal bir bebekte tsh değeri 0.35 ve 4.30 arasındadır ancak yaş artışı ile birlikte bu değerde yükselebilmektedir. TSH değerinin bebeklerde yüksek veya düşük olması bazı hastalıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle bebeklerin doğumu itibariyle bu gibi hormon değerlerinin kontrolünün yapılması gerekmektedir.

Konjenital hipotiroidizm ne anlama gelir?​

Konjenital (doğuştan) hipotiroidi yenidoğan döneminde en sık karşılaşılan endokrinolojik sorundur, 3000-4000 canlı doğumda bir görülür. Hipotiroidi, tiroid hormon eksikliği anlamına gelir. Başka bir deyişle doğuştan hipotiroidi, doğuştan gelen ve tiroid hormon eksikliği ile tanımlanan bir durumdur.

Konjenital Hipotiroidi Kht nedir?​

Konjenital Hipotiroidi, tiroid hormonunun eksikliğiyle ortaya çıkan doğumsal bir hastalıktır. Akraba evlilikleri, bu hastalığın görülme sıklığını artırır. Konjenital Hipotiroidi (KHT) Belirtileri Nelerdir? Yenidoğan döneminde belirti ve bulgular vakaların çoğunda çarpıcı değildir.
Hipotiroidi tanısı nasıl konulur?
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH’ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
Yeni doğan bebeklerde T4 değeri kaç olmalı?
– Çocuklarda bu değer; 4 ile 13.3 mcg/dL arasındadır. – Yeni doğan bebeklerde; 8 ile 22.6 mcg/dL arasındadır. – Serbest olarak bulunan T4: 7 ile 2.0 ng/dL arasındadır.

2 haftalık bebekte TSH kaç olmalı?​

Bebek doğduktan sonraki ilk aylarda (2 haftalık ve 20 haftalık arası yani 2 haftalık ile 5 aylık arası) TSH düzeyi 1.7 ile 9.1 arasında değişebilir. Tedaviye karar verilecekse bu çocuklar 3 yaşına kadar sık aralıklarla takip edilebilir. TSH değeri normal iken T4 değeri düşük olanlarda santral hipotiroidi olabilir.

Konjenital hipertiroidi nedir?​

Tiroid bezinin gelişimsel hatalarından, tiroid hormon biyosentezi ve tiroid bezinin regülasyonunda doğuştan gelen bozukluklardan kaynaklanan tiroid hormon yetersizliği ile karakterize klinik bir durumdur. Kalıcı hipotiroidinin en sık karşılaşılan nedeni konjenital nedenlerdir.

Konjenital hipotiroidi nelere sebep olur?
Doğumdan itibaren (konjenital) bebekleri etkileyen, bebeğin tiroid bezinin yetersiz tiroid hormonu (T4) üretmesi ile karakterize bir endokrin sistem hastalığıdır. Bu hastalık eğer erken dönemde tedavi edilmezse bebeğin büyümesi ve zekası olumsuz yönde etkilenir.
Konjenital tiroid hormonu yetersizliği nedir?

Konjenital hipotiroidi testi ne zaman yapılır?​

O nedenle yenidoğan bebeklerde doğumdan sonra 3. ve 5. günler arası TSH taraması yapılarak erken tanı konur . TSH değerinin yorumunu mutlaka çocuk endokrin uzmanı yapmalıdır. TSH yüksekliği her zaman hipotiroidi anlamına gelmez. TSH yüksekliğinde mutlaka tiroid hormon düzeyleri bakılmalıdır .

Konjenital Hipotiroidi nedir pdf?​

Yenidoğan bebeklerde tiroid hormon yetersizliği ile karakterize olan klinik tablo konjenital hipotiroidi (KH) olarak adlandırılır. 2.000-4.000 canlı doğumda bir görülür ve yenidoğan döneminde karşılaşılan en sık endokrinolojik sorundur.
Konjenital hipotiroidi kalıcı mı?
Altta yatan nedene bağlı olarak konjenital hipotiroidi olguları geçici veya kalıcı olabil- mektedir.
Konjenital tedavisi nedir?
Ana tedavi bebeğe tiroid hormonu (levotiroksin) vermektir. Tiroid hormonu bebeğe günde 1 kez ağızdan verilir. İleri yaşlarda görülen geçici hipotiroidilerde doktor kontrolü altında verilen troid ilaç tedavisi azaltılarak zaman içinde kesilebilir. Ancak kişide kalıcı hipotiroidi var ise tedavi ömür boyu sürmelidir.

Yeni doğan bebeklerde tiroid testi nasıl yapılır?​

Bu nedenle ülkemizde de yenidoğan tüm bebeklere tarama testi (topuktan kan alınarak) uygulanmaktadır. Bu taramada hastalık şüphesi çıkan bebekler en kısa zamanda bir çocuk endokrinoloji uzmanına görünmelidirler. Tarama testi ile çok hafif dereceli tiroid bozuklukları da yakalanmaktadır.

Hipoplazik tiroid nedir?​

Tiroid hipoplazisi tiroid bezinin olması gerekenden küçük olmasıdır. Tiroid agenezi ve hipoplazisi tiroid disgenezilerin geri kalan üçte birini oluşturur. Kalıcı KH’lerin %10-15’ini oluşturur. Genellikle otozomal resesif olarak kalıtılır.
Konjenital hipotiroidi kalıtsal mı?
Konjenital hipotiroidizm Olguların çoğu izole (sporadik) olgulardır. %2 kadarı tiroid gelişimindeki kusurlara (tiroit disgenezisi) bağlı otosomal resesif ya da otosomasl dominant olarak aktarılan kalıtsal sendromlardır. Sendromları bir bölümünde tiroit dokusu normal boyutlarda olabilir, guatr bulgusu yoktur.
 
Geri
Üst