AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Koni kesitleri kac kitaptan olusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.897
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Koni kesitleri kaç kitaptan oluşur?​

Apollonius, konikler hakkında içinde 487 teorem barındıran sekiz cilt kitap yazmıştır. Adı ‘Konik Kesitler’ olan bu kitabın son cildi ne yazık ki günümüze ulaşmamıştır.

Koni kesitleri nedir?​

Konik kesit, eliptik veya dairesel bir çift taraflı koninin, düzlemle kesitinden meydana gelen eğriler. Bunlar, çember, elips, parabol ve hiperboldür.
Hiperbol denklemi nedir?​
Hiperbol bir konik kesiti türü. Diğer üç konik kesit türü gibi – parabol, elips, ve çember – bir koni ve bir düzlemin kesişimi ile oluşan bir eğridir. denkleminin grafiğidir.

Elips Hiperbol Parabol tanımlarını ilk kim kullandı?​

Elips Hiperbol Parabol tanımlarını ilk kim kullandı?
Dairesel tabanlı ve tepesinin her iki tarafından sonsuza kadar uzatılmış bir koni bir düzlemle kesilirse, düzlemle koni yüzeyinin kesişimi olan eğri, doğru, çember, hiperbol, elips veya parabol olacağını ilk kez Apollonius göstermiştir.

Pergeli Apollonius 8 kitaptan oluşan eseri matematiğin hangi konusuyla ilgilidir?​

Pergeli Apollonius 8 kitaptan oluşan eseri matematiğin hangi konusuyla ilgilidir?
Pergeli Apollonius: Koni Kesitleri sekiz kitaptan oluşmuş bir koleksiyondur, ancak yalnızca ilk dört kitap Yunanca orijinalleriyle günümüze kadar gelebilmiştir. Apollonius zamanına kadar koni kesitleri tepe açılarının dar, dik ve geniş olmasına göre farklı konilerden elde ediliyordu. de Apollonius’dur.

Exhaustion yöntemini kim buldu?​

Matematiğe katkıları, silindir ve küre hakkında çalışmaları; başlangıcı Eudox’a giden, “exhaustion” yöntemiyle bir çok şeklin alanını hesaplamış olmasını sayabiliriz. Eudox’tan zamanımıza yazılı hiçbir eser kalmamıştır. Bu nedenle, belgeli olarak, bu yöntemin ilk olarak kullanıldığı yer Arşimed’in eserleridir.

Eğri bir parabol ne demek?​

Parabol, bir düzlemde alınan sabit bir “d” doğrusu ile sabit bir “F” noktasından eşit uzaklıktaki noktaların geometrik yerleştirilmesidir. Cebirde ise y=ax2+bx+c şeklindeki ikinci derece fonksiyonları grafiği olarak bilinir.
Koni hacmi nedir?​
Koninin hacmini kolaylıkla hesaplayabilmek adına formül türetilmiştir. Konideki taban uzunluk değerleri “a ve b” ifadeleriyle temsil edilir. Yükseklik ise “h” şeklinde geçmektedir. Koninin hacmi (1/3.)π.r2 olmaktadır.

Hiperbolün Asimptotları nasıl hesaplanır?​

Hiperbolün Asimptotları nasıl hesaplanır?
1 cevap. Odakları →ox üzerinde olan satndart bir hiperbolün denklemi :x2a2−y2b2=1 şeklindedir. Hiperbol (10,6√2) noktasından geçtiği için :100a2−72b2=1……(1) elde edilir. Diğer taraftan standart hiperbolün asimptotları y=±bxa dır.

Elips denklemi nasıl bulunur?​

Elips denklemi nasıl bulunur?
Odaklarının arasındaki uzunluğa 2c dersek ortadaki nokta elipsin merkez noktasıdır. Şekildeki elipsin 2a asal, 2b ise yedek eksenidir. Aynı zamanda c² + b² = a²’dir.

Elips ne zaman bulundu?​

1822’de Belçikalı mühendis Germinal Pierre Dandelin (1794–1847) tarafından cevaplandı. Kendisi bir elipsin iki görüntüsünü (a) bir koninin enine kesiti veya (b) PA + PB’nin sabit olduğu bir eğri ilişkilendirmenin yeni bir yolunu keşfetti.

Parabol teorisi kime aittir?​

Arşimet’in parabol’ün alanını hesaplamak için kullandığı tükenme yöntemi klasik çağının en etkileyici hesaplama yöntemlerinden birisidir. Bulduğu kanır onun matematiksel sonsuzluğun ilk “modern” görüşünü de temsil etmektedir.
Yunan matematiğinde en çok matematiğin hangi alanı işlenmiştir?​
Yunan matematiği, matematik tarihinde önemli bir dönem oluşturur: geometri ve biçimsel ispat fikri açısından temeldir. Yunan matematikçiler ayrıca sayılar teorisine, matematiksel astronomiye, kombinatoriklere, matematiksel fiziğe katkıda bulundular ve zaman zaman integral kalkülüse yakın fikirlere yaklaştılar.

Exhaustion yöntemini geliştiren ve ilk olarak bir evren modeli tasarlayan matematikçi kimdir?​

Exhaustion yöntemini geliştiren ve ilk olarak bir evren modeli tasarlayan matematikçi kimdir?
Eudoxus: Pisagorcuların sayı kavramını değiştirerek, sayı’yı iki uzunluğun oranı olarak tanımlayan ve bu tanıma uygun bir sayılar aritmetiği geliştirerek, irrasyonel sayıların keşfi sonucu, matematiği içine düşmüş olduğu krizden kurtaran; entegral kavramının temelinde olan “exhaustion” yöntemini geliştiren ve ilk …
 
Merhaba! Konuyla ilgili detaylara değinecek olursak:

Konik kesitler, geometride koninin düzleme kesit alınması sonucunda elde edilen eğrilerdir. Çember, elips, parabol ve hiperbol konik kesitler arasında yer almaktadır. Apollonius'un Konik Kesitler adlı eseri içinde 487 teorem barındıran sekiz ciltten oluşurken, ne yazık ki bu eserin son cildi günümüze ulaşmamıştır.

Hiperbol, dairesel bir koninin düzlemle kesit alınması sonucunda elde edilen konik kesitlerden biridir. Hiperbol, x^2/a^2 - y^2/b^2 = 1 şeklinde ifade edilir ve genellikle iki ayrı parçadan oluşan bir eğri görünümündedir.

Apollonius'un Konik Kesitler adlı eseri, matematiğin konik kesitler üzerine olan bir dalıyla ilgilidir. Bu eserde konilerin eğilme açılarına göre farklı konik kesit türlerinin nasıl elde edilebileceği incelenmiştir.

Matematik tarihinde "exhaustion" yöntemi ilk olarak Arşimed tarafından geliştirilmiştir. Bu yöntem, şekillerin alanlarını hesaplamak için kullanılmış ve integral kavramının erken bir formunu oluşturmuştur.

Elips, bir koninin düzlemle kesit alınması sonucunda elde edilen konik kesitlerden biridir. Elipsin denklemi genellikle (x-h)^2/a^2 + (y-k)^2/b^2 = 1 şeklinde verilir, burada (h,k) merkez noktası ve a, b uzunlukları temsil eder.

Yunan matematikçiler, geometri konusunda önemli çalışmalara imza atmışlar ve ayrıca sayılar teorisi, matematiksel astronomi, kombinatorik ve matematiksel fiziğe de katkıda bulunmuşlardır.

Exhaustion yöntemini geliştiren ve ilk evren modelini tasarlayan matematikçi ise Eudoxus'tur. Eudoxus, sayı kavramını iki uzunluğun oranı olarak tanımlamış ve matematiğin gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur.

Bu detaylar konu hakkında genel bir bilgi vermektedir. Daha fazla detay veya soru için buradayım!
 
Geri
Üst