Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Konfederasyonlarin yonetim kurullarinda en cok kac kisi olabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Konfederasyonların yönetim kurullarında en çok kaç kişi olabilir?​

Madde 15 – Sendika ve sendika şubeleri yönetim kurulları en az üç en çok dokuz üyeden, konfederasyonların yönetim kurulları ise en az beş en çok yirmidokuz üyeden oluşur.

Sendika konfederasyonun kurulmasının temel koşulları nelerdir?​

Herkes öngördüğü alanda sendika kurabilir. Sendikalar, Türkiye çapında faaliyette bulunmak üzere, önceden izin alınmaksızın kurulabilir. İşçi ve işveren sendikaları işkolu esasına göre kurulurlar. Konfederasyon kurulabilmesi, kurucu sendikaların tüzüklerine göre, bu konuda yetkili organın karar almasına bağlıdır.
Sendika tüzüğünde neler bulunur?​
Sendika veya konfederasyonun tüzüğü: Madde 7 – Sendika ve konfederasyonların tüzüklerinde aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur. 1. Sendika veya konfederasyonun adı, merkezi ve adresi, 2. Sendika veya konfederasyonun amacı ve bu amacı gerçekleştirmek üzere sürdürülecek çalışma konuları ve çalışma biçimleri, 3.

Konfederasyon kurmak için kaç sendika?​

Konfederasyon kurmak için kaç sendika?
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre konfederasyonlar, değişik işkollarında en az 5 sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır.

6289 sayılı kanun nedir?​

6289 sayılı kanun nedir?
Amaç (2) Madde 1 – Bu Kanunun amacı, kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve meslekî hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için oluşturdukları sendika ve konfederasyonların kuruluşu, organları, yetkileri ve faaliyetleri ile sendika ve konfederasyonlarda görev alacak kamu görevlilerinin hak ve …

Sendika kurucularının kuruculuk koşulları nelerdir?​

Sendika kurucusu olabilmek için; Türk vatandaşı, medeni hakları kullanmaya ehil ve sendikaların kurulacağı iş kolunda fiilen çalışır olmak; Türkçe okur-yazar olmak ve ayrıca; Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle …

Konfederasyon nasıl kurulur sendika?​

Konfederasyonu ilk genel kurula kadar sevk ve idare edecekler, üyesi oldukları sendikaların zorunlu organlarına seçilmemişlerse, kamu görevlisi olduklarını gösterir belge. Yukarıda anılan belge ve tüzüklerin ilgili valiliğe verilmesi ile sendika veya konfederasyon tüzel kişilik kazanır.
Bireysel sendika özgürlüğü nedir?​
Bireysel Sendika Özgürlüğü Anayasamızın 51. maddesinde açıkça kişilerin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme hakları düzenlenmiştir.

Memur Sen ne işe yarar?​

Memur Sen ne işe yarar?
Memur Sen özelde; üyelerinin ortak ekonomik, sosyal, kültürel, özlük, mesleki, hak ve menfaatlerini korumayı ve geliştirmeyi genelde ise; ülkemizde cereyan eden her türlü haksızlık ve hukuksuzluğa karşı çıkmayı temel amaç sayar.

Sendika izni kimlere verilir?​

Sendika izni kimlere verilir?
Sendika izni hakkı 4688 sayılı Kanun, sendika izni kullanabilme hakkını; sendikaların yönetim kurulu üyeleri ile sendikaların il, ilçe ve işyeri temsilcilerine tanımıştır.

Kimler sendikaya üye olamaz?​

Kamu Sendikalarına Kimler Üye Olamaz?
- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde çalışan kamu görevlileri,
- Yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar,
 
Konfederasyonların yönetim kurullarında en fazla yirmidokuz üye olabilir. Bu durum 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda belirtilmiştir.

Konfederasyon kurmak için en az beş sendikanın bir araya gelerek tüzel kişiliğe sahip bir kuruluş oluşturması gerekmektedir. Sendikaların konfederasyon oluşturabilmesi için belirli kurallara uygun hareket etmeleri gerekmektedir.

Konfederasyonlar, önceden izin alınmaksızın kurulabilir ve etkinlik gösterebilirler. Bu durum sendika özgürlüğü kapsamında Anayasa'da da güvence altına alınmıştır.

Sendika veya konfederasyonların kuruluşunda belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. Örneğin, Türk vatandaşı olmak, medeni haklara sahip olmak, Türkçe okur-yazar olmak gibi kriterler bulunmaktadır.

Sendika izni ise sendikaların yönetim kurulu üyeleriyle il, ilçe ve işyeri temsilcilerine tanınmış bir haktır. Bu sayede sendikaların faaliyetlerini yürütebilmeleri desteklenmektedir.

Kamu sendikalarına üye olamayan kişiler arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği çalışanları, yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten olanlar bulunmaktadır. Bu kişilerinin kamu sendikalarına üye olmalarına yasal olarak izin verilmemektedir.
 
Geri
Üst