Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Konfederasyon kurmak icin kac sendika gerekli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Konfederasyon kurmak için kaç sendika gerekli?​

Soru 2: Konfederasyon kurmak için en az kaç sendikanın bir araya gelmesi gerekmektedir? 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre konfederasyonlar, değişik işkollarında en az 5 sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır.

Sendika ve konfederasyonun tüzel kişilik kazanmasından sonra Vali tüzük ve kurucuların listesini kaç gün içerisinde Bakanlığa gönderir?​

Sendika ve konfederasyonun tüzel kişilik kazanmasından sonra Vali tüzük ve kurucuların listesini kaç gün içerisinde Bakanlığa gönderir?
Yukarıda anılan belge ve tüzüklerin ilgili valiliğe verilmesi ile sendika veya konfederasyon tüzel kişilik kazanır. (Değişik altıncı fıkra: 4/4/2012-6289/4 md.) Valilik, tüzük ve belgelerin birer örneğini, onbeş işgünü içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderir.

Sendika tüzüğünde kanuna aykırılığın saptanması halinde valilik bu aykırılığın giderilmesini kaç ay içinde ister?​

Sendika tüzüğünde kanuna aykırılığın saptanması halinde valilik bu aykırılığın giderilmesini kaç ay içinde ister?
Mahkeme kanuna aykırılığın veya eksikliğin giderilmesi için altmış günü aşmayan bir süre verir.

Sendikalar Kanunu’na göre kimler yönetici sayılır?​

i) Yönetici: Kuruluşun ve şubesinin yönetim kurulu üyelerini, ifade eder. (2) İşveren vekilleri, bu Kanunun uygulanması bakımından işveren sayılır.

Hangi kesim için sendika kuruluşunda aynı işkolunda faaliyette bulunma şartı aranmaz?​

Hangi kesim için sendika kuruluşunda aynı işkolunda faaliyette bulunma şartı aranmaz?
MADDE 3 – (1) Kuruluşlar, bu Kanundaki kuruluş usul ve esaslarına uyarak önceden izin almaksızın kurulur. Sendikalar kuruldukları işkolunda faaliyette bulunur. (2) Kamu işveren sendikalarının, aynı işkolundaki kamu işverenleri tarafından kurulması ve faaliyette bulunması şartı aranmaz.

Meslek Sendikası kurulabilir mi?​

Meslek Sendikası kurulabilir mi?
“Önceden izin almaksızın kuruluş” esasını benimseyen 6356 Sayılı Kanun, işyeri ve meslek esasına göre sendika kurulması yasağını kaldırmıştır. Sendikanın “üst kuruluşa üye olmak” veya “üst kuruluş üyeliğinden çekilmek” için “genel kurul kararı” alması gerekmektedir.

Bir iş kolunda yasal olarak en çok kaç sendika kurulabilir?​

7 KİŞİ SENDİKA KURABİLECEK: Kanun gereğince, sendika, işçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az yedi işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişilik olacak.

Toplu iş ilişkileri nedir?​

Toplu iş ilişkileri nedir?
Toplu iş sözleşmesi, hizmet akdinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek üzere işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan sözleşmedir. Bu nedenle tek tek işçilerin böyle bir sözleşme yapma hakları bulunmamaktadır.

İşçi sendikaları hangi kuruluşlardan bağış alabilir?​

İşçi sendikaları hangi kuruluşlardan bağış alabilir?
Kuruluşlar, yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan Bakanlığa önceden bildirimde bulunmak suretiyle yardım ve bağış alabilir. Ancak, işçi kuruluşları yurt dışında kurulu işveren ve işveren kuruluşlarından; işveren kuruluşları ise işçi ve işçi kuruluşlarından yardım ve bağış alamaz.
 
Konfederasyon kurmak için en az 5 sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar olmaları gerekmektedir. Bu durum, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda belirtilen bir kuraldır.

Sendika veya konfederasyonun tüzel kişilik kazanmasından sonra Valilik, tüzük ve kurucuların listesini onbeş işgünü içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na göndermelidir. Bu süre yasal olarak belirlenmiştir.

Sendika tüzüğünde kanuna aykırılığın saptanması halinde Valilik, bu aykırılığın giderilmesini altmış günü aşmayan bir süre içinde ister.

Kimlerin yönetici olarak sayıldığı konusu da önemlidir. Yönetici, kuruluşun ve şubesinin yönetim kurulu üyelerini ifade ederken, işveren vekilleri ise bu Kanunun uygulanması bakımından işveren olarak kabul edilir.

Sendika kuruluşunda aynı işkolunda faaliyette bulunma şartı, kamu işveren sendikaları için aranmamaktadır. Ancak diğer sendikalar için genel olarak aynı işkolunda faaliyette bulunma şartı vardır.

Meslek Sendikası da önceden izin almaksızın kurulabilen sendika türlerinden biridir. Üst kuruluşa üye olmak veya üyelikten çekilmek için genel kurul kararı alınması gerekmektedir.

Bir iş kolunda yasal olarak en fazla 7 sendika kurulabilir. Sendikanın oluşturulması için en az yedi işçi veya işverenin bir araya gelerek aynı işkolunda faaliyette bulunması gerekmektedir.

Toplu iş ilişkileri, işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan sözleşmeleri kapsar. Bu sözleşmeler, hizmet akdinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi gibi konuları düzenler.

İşçi sendikaları, yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan Bakanlığa önceden bildirimde bulunarak yardım ve bağış alabilirler. Ancak yasal olarak işçi kuruluşları yurt dışında kurulu işveren ve işveren kuruluşlarından; işveren kuruluşları ise işçi ve işçi kuruluşlarından yardım ve bağış alamazlar.
 
Geri
Üst