AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kondroma nedir tip?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.788
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kondroma nedir tip?​

Kondrom, kıkırdak dokusundan oluşmuş iyi huylu bir tümördür. Yuvarlak çıkıntı biçiminde ortaya çıkar. Sık görülen, zararsız olmakla birlikte kimi zaman biçim ve çalışma bozukluğuna yol açabilen bir tümördür. Bu tümörün hücreleri (kondrositler, kıkırdak dokusu hücreleri) normal hücrelere benzer.

Kondrosarkom ne demek?​

Kondrosarkom ne demek?
Kondrosarkom kıkırdak dokusu üreten kondrositlerden köken alan malign bir primer kemik tümörüdür. Yavaş büyüyen ve metastaz yapmayan lezyonlardan, çok agre- sif ve metastaz yapan lezyonlara kadar değişen özellikler gösterebilir. Klinik davranış genellikle lezyonun histo- lojik yapısı ile uyumludur.

Kondromiksoid ne demek?​

Kondromiksoid jibrom (KMF) kıkll’dak kökenli tümörler içinde yer alan, tibia başta olmak üzere uzun kemiklerde sık göriilen selim bir lezyondur. Moıfolojik olarak miksoid, kondroid, iğsi alanlar karakteristiktir ve bunlara değişen oranlarda osteoklastik tipte dev hiicreler eşlik eder.

Kondrojenik ne demek?​

Kondrojenik ne demek?
Kondroid, fibröz ve miksoid dokular içeren, iyi huylu kemik tümörlerinin yaklaşık %2’sini oluşturan nadir görülen kıkırdak tümörüdür. Erkeklerde ve 2.-3. dekatlarda daha sıktır. Genellikle alt ekstremite uzun kemiklerinde proksimal tibya (%32) ve distal femurda (%17) yerleşim gösterir.

Kondrosarkom nerede görülür?​

Vücutta en sık üst ve alt ekstremite, pelvis ve kaburga kemiklerinde görülür. Kondrosarkom: Kondrosarkom sıklıkla 40-70 yaş arasında kalça bölgesi, pelvis ve omuzda kitle ile ortaya çıkan bir kemik tümörü çeşididir.

Kondrosarkom nereye metastaz yapar?​

Kondrosarkom nereye metastaz yapar?
Kondrosarkomlar, göğüs duvarının osteosarkomlardan sonra en sık görülen malign kemik tümörleridir. Akciğerler en sık metastaz yeridir.

Kondrosarkom Grade 2 nedir?​

Kondrosarkom birincil ve ikincil tümörler olarak kategorize edilebilir. Birincil kondrosarkom kıkırdak hücrelerinden gelişir, ikincil tip ise önceden varolan iyi huylu kıkırdak tümörlerinden gelişir. Bu hastalık genellikle 50-70 arası orta yaşlı ve yaşlı kişilerde ortaya çıkar ve erkeklerde daha yaygın olarak görülür.

Kondromiksoid fibrom nedir?​

Kondromiksoid fibrom nedir?
Kondromiksoid fibrom (KMF), biopsi ile tanı alan primer kemik tümörlerinin %0.5 inden azını oluşturan, nadir, fibroid, kondroid ve miksoid dokudan oluşan benign kemik tümörüdür.

Kondrojenik Tümör nedir?​

Kondroid, fibröz ve miksoid dokular içeren, iyi huylu kemik tümörlerinin yaklaşık %2’sini oluşturan nadir görülen kıkırdak tümörüdür.
 
Kondroma, kıkırdak dokusundan oluşmuş iyi huylu bir tümör türüdür. Genellikle yuvarlak çıkıntı biçiminde ortaya çıkar ve sık görülen, zararsız bir tümördür. Ancak bazen biçim ve işlev bozukluğuna neden olabilir. Kondromun hücreleri normal kıkırdak dokusu hücreleri olan kondrositlere benzer.

Kondrosarkom ise kıkırdak dokusundan köken alan malign bir primer kemik tümörüdür. Yavaş büyüyebileceği gibi çok agresif ve metastaz yapabilen lezyonlar da olabilir. Klinik davranış genellikle lezyonun histolojik yapısına göre değişiklik gösterebilir.

Kondromiksoid fibrom (KMF), uzun kemiklerde sık görülen selim bir lezyon türüdür. Morfolojik olarak miksoid, kondroid ve iğsi alanlar içerir ve osteoklastik tipte dev hücrelerle birlikte görülebilir.

Kondrojenik tümör ise nadir görülen kıkırdak tümörlerinden biridir ve genellikle iyi huyludur. Kemik tümörlerinin yaklaşık %2'sini oluşturur ve genellikle erkeklerde ve belirli yaş gruplarında görülür.

Kondrosarkom genellikle vücudun üst ve alt ekstremitelerinde, pelvis ve kaburga kemiklerinde ortaya çıkar. Metastaz durumunda en sık akciğerlere yayılma eğilimindedir.

Kondrosarkom Grade 2 ise birincil ve ikincil tümörler olarak kategorize edilebilen bir türdür. Birincil kondrosarkom kıkırdak hücrelerinden gelişirken, ikincil tip önceden var olan iyi huylu kıkırdak tümörlerinden gelişebilir. 50-70 yaş arasındaki orta yaşlı ve yaşlı kişilerde görülme eğilimindedir ve erkeklerde daha yaygın olarak görülür.

Kondromiksoid fibrom ise nadir bir benign kemik tümörüdür ve biyopsi ile tanı alır. Fibroid, kondroid ve miksoid dokulardan oluşur.

Son olarak, kondrojenik tümör kondroid, fibröz ve miksoid dokular içeren nadir görülen iyi huylu bir kemik tümörü türüdür. Kemik tümörlerinin yaklaşık %2'sini oluşturur ve genellikle alt ekstremite uzun kemiklerinde, özellikle proksimal tibia ve distal femurda görülür.
 
Geri
Üst