Kon distrofisi hastaligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kon distrofisi hastalığı nedir?​

Retinada koni hücrelerinin disfonksiyonuna bağlı olarak renkli görmede ileri derecede bozukluk, fotofobi ve görme azalması ile seyreden ilerlemeyen bir distrofidir (Resim 8-10).
Bilateral retinitis pigmentosa nedir?
Retinitis pigmentosa veya halk dilindeki adıyla tavuk karası, kalıtsal (anne-babadan) yolla geçen, retinanın ilerleyici hasarı ve görme kaybı ile karakterize bir hastalıktır. Retina gözün iç yüzeyini bir çarşaf gibi saran ve görme sinyallerini oluşturan ince sinir tabakasına denir.

Stargardt göz hastalığı nedir?​

Stargardt genellikle gözün iç arka kısmındaki (retina) özellikle ince odaklamanın oluştuğu makula alanındaki ışığa duyarlı hücrelerin bozulmasına neden olan bir kalıtımsal hastalıklar grubuna atıfta bulunur. Sıklıkla perifer görme korunurken, merkezi görme kaybı da oluşur.
Retina distrofisi ilerler mi?
RP retina distrofileri denilen hastalık grubu içerisinde en sık rastlanılan türüdür. Farklı tiplerde genetik geçişin olduğu gösterilmiştir. Retina Pigmentosada rod grubu fotoreseptör hücrelerinin dejenerasyonu ve buna bağlı görev yapamama durumu söz konusudur. Hastalık 20 yaşlarına doğru başlar ve giderek ilerler.
RD belirtileri nelerdir? Retina dekolmanı gelişen hastalar başlangıçta ışık çakmaları, oval-yuvarlak şekiller ve örümcek ağı şeklinde görüntüler görme, siyah veya kırmızı renkte yağan noktalar ve nihayet dekole yani ayrılmış retina bölgesine uyan görme alanı kaybı tarif ederler.
Stargardt hastası nasıl görür?
Stargardt hastalığının belirtileri Periferik görme korunduğu halde merkezi görme kaybı Bulanık görme ve çizgilerin bozulmuş görülmesi. Düşük ışık altında görme güçlüğü Benzer yüzleri tanımada zorluk.

Stargardt hastalığı kör eder mi?​

Stargardt hastalığı, retinanın kalıtsal bir hastalığıdır – gözün arkasındaki ışığı algılar. Hastalık tipik olarak çocukluk veya ergenlik döneminde görme kaybına neden olur, ancak bazı şekillerde görme kaybı daha sonra yetişkinlikte farkedilmeyebilir. Hastalığı olan kişilerin tamamen kör olmaları nadirdir.
 
Geri
Üst