AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Komutator nedir jenerator?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Komütatör nedir jeneratör?​

Bir komütatör , belirli tipte elektrik motorlarında ve rotor ile harici devre arasındaki akım yönünü periyodik olarak tersine çeviren elektrik jeneratörlerinde döner bir elektrik düğmesidir. Makinenin döner armatüründe çok sayıda metal temas parçasından oluşan bir silindirden oluşur.
Komütasyon işlemi nasıl yapılır?
Rotorla birlikte hareket eden iletkenlerdeki akımın yönü, iletken bir kutbun altından diğer kutbun altına doğru geçmesiyle yön değişikliğine uğrar. İşte bobin iletkenlerinden geçen akımın bu yön değiştirmesi olayına komütasyon denir. Akım yön değiştirirken kollektörler ve fırçalar da yardımcı olurlar.
Doğru akım motorlarında devir sayısı nelere bağlıdır?
DC motorun devir yönünü değiştirmek için; endüvi veya uyarma sargılarından geçen akımın yönünü değiştirmek gerekir. DC motorun devir sayısı, endüvi gerilimi ve uyarma sargısının oluşturduğu manyetik akıya bağlıdır.

Komütatör anahtar ne demek?​

Komütatör anahtar anahtarların yanıp sönmesini kontrol eden anahtarlardan birisidir. İki lamba ya da lamba grubunu aynı yerden açıp kapamaya yarayan anahtara komütatör denilmektedir.
Doğru akım motorlarının devir yönü nasıl değiştirilir?
Doğru akım kompunt motorun devir sayısını değiştirmek için endüvi ve en- düktör devresine LMR reostası ile qst reostası bağlanır. Endüvi sargısı ile seri sargı birbirine seri bağlanır. şönt sargı ise endüvi ve seri sargıya paraleldir. Reostalardaki değer değiştirilirse akım değişir.
Eklemeli ve çıkarmalı Kompunt da motorlarının birbirinden farkları nelerdir?
Eklemeli kompunt motorda, yükleme fazlalaştıkça devir sayısı azalır. Fazla yol alma momenti istemezler ama, devir ve yük sayısının değişmediği alanlarda kullanılırlar. Yani çıkarmalı kompunt motorların yükünün akımı arttıkça devir sayılarıda artar. Ters kompunt motorda, yükleme fazlalaştıkça devir sayısı fazlalaşır.

DC seri motorun dönüş yönü nasıl değiştirilir?​

Motorun dönüş yönü, (I) kontaklarının açılması ve (G) kontaklarının kapanmasıyla değiştirilir. (G) kontakları kapanınca, akım endüviden aşağıdan yukarıya doğru geçer. Motor geri yönde döner. Endüvi uçları veya endüviden geçen akımın yönü değişince, motorun dönüş yönü değiştirilmiş olur.
 
Geri
Üst