Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Komur yanarsa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
40.065
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kömür yanarsa ne olur?​

Kömürün gelişi güzel yanması sonucu oluşacak kirleticiler, PM10, SO2, CO, NO2 kirleticileridir. Bu kirleticiler sağlık için çok tehlikeli.” dedi.

Kömür kendi kendine yanar mi?​

Kömürün kendiliğinden yanması oldukça karmaşık ve hala tam olarak açıklanamamış bir mekanizmaya sahipse de günümüzde en yaygın kabul gören kuram kömür oksijen birleşiği kuramıdır. Bu kurama göre kömürün kendiliğinden yanması yavaş oksidasyon, hızlanan oksidasyon ve hızlı oksidasyon aşamalarından oluşmaktadır.

Kömürün yanması kimyasal değişim midir?​

Kömürün yanması kimyasal değişim midir?
Kömür havanın oksijeni ile temasa geçtiğinde, oksijen molekülleri kömüre ilk olarak fiziksel daha sonra ise kimyasal olarak adsorbe olmakta ve bu süreç kimyasal bir reaksiyon olarak sonuçlanmaktadır.

Yangın termik santrale ulaşırsa ne olur?​

Yangın termik santrale ulaşırsa ne olur?
Bu nedenle olası yangın riskine karşı termik santraldeki yakıtlar bölgeden uzaklaştırılır ve patlama benzeri durumun önüne geçilmiş olur. Yine de yangın termik santrale ulaşırsa kullanılmaz hale gelebilir ve eğer bölgede aktif elektrik ya da ısı üretimi sağlıyorsa bu alanlarda kesintiler yaşanabilir.

Kömürün yanması bir kimyasal tepkime midir?​

Kömürün yanması bir kimyasal tepkime değildir.

Kömür nasıl yanar?​

Sobanın içerisine 2/3 oranında kömür doldurun. Kömürün üzerine tahta parçaları koyarak tutuşturun, güç yakıtları kullanmamaya özen gösterin. Kömür tutuşturulurken sobanın alt ve üst hava kapakları açık olmalıdır. Tutuşmadan sonra üst hava kapağı kapatılıp alt kapaktan hava girişi ayarlanmalıdır.

Kömür kimyasal mı?​

Kömür kimyasal mı?
Kömür, bitkisel kökenli organik maddeler ve inorganik bileşenlerden oluşan tortul bir kayaçtır. Bataklıklarda bitki ve ağaç kalıntılarının üst üste yığışarak çökelmesi ve milyonlarca yıllık bir süreç içerisinde kimyasal ve fiziksel etkilerle değişime uğraması sonucu oluşur.

Termik santral alev alırsa ne olur?​

Termik santral alev alırsa ne olur?
Uzmanlar termik santralde olası bir yangının patlamaya neden olmayacağını ancak santralin kullanılamaz hale geleceğini belirtiyor. Bu da elektrik kesintileri yaşanacağına işaret ediyor. Kömürle çalışıyor olmasının patlama sıkıntısı yaratmayacağı yapılan açıklamalar arasında.
 
Kömür yanarsa ortaya çıkan kirleticiler arasında PM10 (partikül madde), SO2 (kükürt dioksit), CO (karbonmonoksit), NO2 (azot dioksit) bulunmaktadır. Bu kirleticiler çevre ve insan sağlığı için oldukça tehlikeli olabilir.

Kömürün kendiliğinden yanması oldukça karmaşık bir mekanizmaya sahiptir. En yaygın kabul gören kuramlardan biri kömür oksijen birleşimi kuramıdır. Bu kurama göre kömürün kendiliğinden yanması yavaş oksidasyon, hızlanan oksidasyon ve hızlı oksidasyon aşamalarından oluşur.

Kömürün yanması kimyasal bir değişimdir. Kömür, havadaki oksijen molekülleri ile temas ettiğinde, önce fiziksel olarak ardından kimyasal olarak okside olur. Bu süreç kimyasal bir reaksiyonla sonuçlanır.

Yangın termik santrale ulaşırsa, termik santraldeki yakıtlar uzaklaştırılır ve patlama riski önlenmiş olur. Ancak yangın termik santrale ulaşırsa, santral kullanılamaz hale gelebilir ve bölgede elektrik veya ısı kesintileri yaşanabilir.

Kömürün yanması temelde bir kimyasal tepkime sürecidir.

Kömür, bitkisel kökenli organik maddelerin uzun süreçler sonucu kimyasal ve fiziksel etkilerle değişime uğramasıyla oluşan bir tortul kayaçtır.

Eğer termik santral alev alırsa, patlamaya neden olmayabilir ancak santral kullanılamaz hale gelebilir ve elektrik kesintileri yaşanabilir. Kömürle çalışılan santrallerin patlama riski daha düşüktür.
 
Geri
Üst