- Konu Yazar
- #1
Kömür tozu patlayıcı mı?
Patlamalar. Havayla karışmış kömür tozu patlayıcı etki gösterebilir. Üretim sırasında ortaya çıkan kömür tozu oldukça büyük risk oluşturabilir. Kömür uzaklaştırılsa da, kömür tozu ortamda kaldığında, havayla karışması tehlikeye sebep olabilir.Madende patlama neden olur?
Grizu patlaması, jeolojik devirlerde kömür oluşumu sırasında meydana gelen metan gazının, havayla karışmasıyla ortaya çıkan patlamadır. Metan patlaması yeterli miktarda oksijenin ve patlayıcı gazın bir araya gelerek tutuşturucu kaynakla teması sonrası gerçekleşmektedir.Patlamaya neden olan tozlar nelerdir?
Patlamaya neden olan tozlar nelerdir?Potansiyel patlayıcı olabilecek tozlara örnek olarak; neredeyse tüm organik maddelerin tozları,un,şeker,nişasta gibi gıdaların üretim tesisleri,ecza kimyasalları ve pudra haline getirilmiş,alüminyum,magnezyum gibi metallerin kullanıldığı işletmeler toz patlaması riskini dikkate almak zorundadır.
Toz patlaması nasıl olur?
Toz patlaması, havadaki toz partiküllerinin yoğunluğu belirli bir sınırı aştıktan sonra, bir kıvılcım ya da aktivatörün tetiklemesiyle toz partikülleri hızlı bir şekilde patlar ve yoğunlaşır. Yanıcı toz partiküllerinin bulunduğu ortamlarda çok tehlikelidir.Ana taş tozu barajlarında m2 başına kaç kg taş tozu kullanılmalıdır?
Denemeler, iş yeri hacmi içinde 0,5 kg/m3 taş tozundan az kullanmamak ve her bir rafa en az 5 kg/m2 toz yüklenmesi koşullarıyla, raf lar birbirinden uzak da olsalar barajların etkili olabildiğini göstermektedir (6).Madencilerin kasklarında neden lamba bulunur?
Madencilerin kasklarında neden lamba bulunur?Madenci Feneri Maden ocaklarında birikmiş grizu gazının patlamasını önlemek için yapılmış bir fener.
Bunlardan bazıları: a) Ocak havası fazla rutubetli olur. b) Bazı ocaklarda su tavan, taban ve yanlara tesir eder kabarmalara ve bo- zulmalara neden olur. c) Yürümek ve nakliyat için ocak arzu edilmiyecek derecede çamurlu ve kay gan olabilir. d) Sıcak ocaklarda su buharı meydana gelir.
NFPA’nın “Endüstriyel Yangın Tehlikeleri El Kitabı”na göre, yanıcı tozların oluşabileceği doğal ve sentetik organik maddelerin bazıları şunlardır: Gıda ürünleri (örneğin, tahıl, selüloz, süt tozu, şeker, un, nişasta, kakao, maltodekstrin)
Toz patlaması nerede olur?
Toz patlaması nerede olur?TOZ PATLAMALARI NEREDE MEYDANA GELMEKTEDİR? Toz patlamaları genellikle tahıl nakletme noktalarında, kovalı elevatörler veya kapalı konveyörler içinde meydana gelmektedir.