AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Komsular arasi anlasmazliklarda hukuki ne yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Komsular arası anlaşmazlıklarda hukuki ne yapılır?​

Sürekli problem yaratan komşuya karşı hukuki yaptırımların yanında cezai yaptırımda gündeme gelebilir. TCK’nın 123. maddesindeki, “huzur ve sukûnu bozmak suçu” ile komşunuzu savcılığa şikayet etmeniz de ayrıca mümkündür. Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Taşkın kullanım ne demek?​

Taşkın kullanım ne demek?
Mülkiyet hakkının aşılması (taşkın kullanılması) sonucunda komşular için bir zarar doğmalı veya bir zararın ortaya çıkma tehlikesi bulunmalıdır. Zarar, taşınmaz mülkiyet hakkının taşkın kullanılmasından doğmuş olmalı, bir başka anlatımla, taşkın kullanım ile zarar arasında uygun “nedensellik bağı” kurulabilmelidir.

Komşuluk hukuku hangi mahkeme?​

Komşuların Medeni Kanun’un ilgili hükümlerine dayanan davaları ile Asliye Hukuk Mahkemeleri ilgilenir. Görevli olan mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yetkili olan Asliye Hukuk Mahkemesi ise, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi yani davalı ile davacının komşu olduğu yerdeki mahkemedir.

Aynı apartmanda oturan komşular nelere dikkat etmeli?​

Aynı apartmanda oturan komşular nelere dikkat etmeli?
Kat Mülkiyeti Yasasının 18.maddesi hükmü uyarınca kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerekse eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kurallarına uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Taşkın yapı yıkılır mı?​
Taşkın yapının zeminindeki arazi parçasının ana taşınmazdan ifrazının da mümkün olması gereklidir. İmar mevzuatı, taşınmazların bölünmesine (ifrazına) ve irtifak hakkı kurulmasına elverişli değilse, itiraz edilmemiş veya iyiniyet koşulu gerçekleşmiş olsa bile taşkın yapının kaldırılmasına karar verilir.

Taşkın yapı davası ne kadar sürer?​

Taşkın yapı davası ne kadar sürer?
Zamanaşımı Süresi: Yukarıda taşkın yapıya 15 gün içinde itiraz edilebileceğine değindik. Bu 15 günlük süre, inşaatı yapanın iyiniyetli olması halinde geçerlidir. Eğer bu ve diğer şartlar sağlanmamışsa 15 günlük süre geçmesine rağmen itiraz edilebilir.

Kurtuluş kanıtı ne demek?​

kusursuz sorumlu, kurtuluş beyyinesi ile zararın meydana gelişinde herhangi bir kusurunun bulunmadığına ek olarak zararın, üçüncü bir kişinin ya da zararı görenin kusurlu davranışlarından kaynaklandığını ispat ederek sorumluluktan kurtulur.

Rahatsız eden komşuyu nereye şikayet edebilirim?​

Rahatsız eden komşuyu nereye şikayet edebilirim?
Gürültü yapan komşu için her zaman Alo 181 Gürültü Şikayet Hattına başvurabilirsiniz KOMŞUNUN SÜREKLİ RAHATSIZ ETMESİ KANUNA AYKIRIDIR!
 
Komşular arası anlaşmazlıklar genellikle hukuki süreçlerle çözümlenebilir. Eğer sürekli problem yaşadığınız bir komşunuz varsa, öncelikle konuyu hukuki bir boyuta taşıyarak avukattan destek alabilirsiniz. Anlaşmazlığı çözmek için komşunuza karşı dava açma ya da şikayet etme gibi adımlar atabilirsiniz. Örneğin, komşunuz mülkiyet hakkınızı aşarak size zarar veriyorsa, taşkın kullanım nedeniyle hukuki süreç başlatabilirsiniz.

Komşuluk hukukuyla ilgili davalarda Asliye Hukuk Mahkemeleri ilgilenmektedir. Özellikle taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi davalı ve davacının komşu olduğu yerdeki mahkeme olup, bu mahkemelerde komşuluk hukukuna ilişkin davalar görülmektedir.

Apartmanda oturan komşuların dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Örneğin, Kat Mülkiyeti Yasası'na göre, komşuların doğruluk kurallarına uyması, birbirini rahatsız etmemesi, haklarını çiğnememesi ve yönetim planı hükümlerine uyması gerekmektedir. Apartmanda yaşayan komşular arasında uyum ve saygı çerçevesinde davranmak önemlidir.

Taşkın yapıyla ilgili davalar genellikle zaman alabilir. Davanın süresi, yapılan itirazın türüne ve durumuna göre farklılık gösterebilir. Taşkın yapı davalarında zamanaşımı süresi gibi belirli hukuki kriterlerin de dikkate alınması gerekmektedir.

Eğer komşunuz sürekli olarak sizi rahatsız ediyorsa, gürültü yapma gibi konularda şikayet etmek istiyorsanız, Alo 181 Gürültü Şikayet Hattı'na başvurabilirsiniz. Sizin huzurunuzu ve güvenliğinizi tehdit eden durumlarda bu gibi hattı kullanarak yardım alabilirsiniz.
 
Geri
Üst