AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kompost cukuru nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kompost çukuru nasıl yapılır?​

Bir kürek yardımıyla kompostun içindeki yığının dış kısımlarını içe, iç kısımlarını dışa doğru karıştırın. Nem dengesini sağlamak için, karışım kurursa biraz ıslatabilir ya da yeşil malzeme ekleyebilirsiniz. Çok sulu olursa ise kahverengi malzeme ekleyin. Doğru bir kompost nemli bir sünger kıvamında olmalı.
Kompostun içine ne konur?
Kompostun içeriğinde üçte bir oranında azotça zengin yeşil malzeme ve üçte iki oranında da karbon bakımından zengin kahverengi malzeme olmalı. Ayrıca çürümeyi hızlandırmak için taze kesilmiş yeşil otlar ve su da kullanılır. Önce kahverengi malzeme koyulur, üzerine yeşil malzemelerden koyulur.

Kompost yaparken nelere dikkat edilmeli?​

Evde Kompost Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Çok su eklerseniz mikroorganizmalar boğulur ve ölürler. Malzemelerden kompost oluşmaz, sadece çürürler. Isı derecesini termometreyle ölçebilir ya da uzanıp elinizle ortasını kontrol edebilirsiniz. Dokunduğunuz kompost ılık olmalıdır.
Ekmek kompost olur mu?
Mutfağımızdan çıkan tüm organik atıkları azot malzememiz olarak kullanabiliriz. Her türlü yiyecek atığı, pişmiş yemek atıkları (soğuk olarak), bozulmuş yemekler, ekşimiş süt, peynir, yoğurt, yumurta, ekmek vs. kompost için uygundur.

Kompost gübreye neler katılır?​

Kahverengi maddeler; kuru yapraklar, dallar, yontulmuş odun parçaları, kağıt, sap, çam ibreleri, ağaç kabukları (çam ağaçları kabuğu hariç) gibi karbonca zengin odunsu materyallerdir. Yeşil maddeler kompost için azot sağlarken, kahverengi maddeler karbon sağlar.
Kompost gübre olarak kullanılır mı?
Kompost yapımı ile toprak düzenleyici özelliği olan ve gübre değeri de olan bir materyal elde edilir. Toprak pH’ını düzenler. Toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını düzenler ve toprak nemini korumaya yardımcı olur. Topraktaki bitkiler tarafından kullanılması zor olan bitki besin maddeleri kullanılabilir hale gelir.
 
Geri
Üst