AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Komplet atriyoventrikuler septal defekt nedir?

Editör

Yeni Üye

Komplet atriyoventriküler septal defekt nedir?​

Atrioventriküler septal defekt (AVSD) kalbin orta bölgesinde (atrioventriküler septum) defekte neden olan kalp problemlerinin bir kombinasyonudur. Kalp boşlukları arasında delik ve kalpte kan akışını düzenleyen kapaklarda problemlerle kendini gösterir.

Sekundum atriyal septal defekt nedir?​

Sekundum atriyal septal defekt nedir?
Sağ kulakçık ve sol kulakçık arasında; her iki kulakçığı birbirinden ayıran “atriyal septum” adı verilen bölgede, ostiyum sekundum ve ostiyum primum olarak adlandırılan zar benzeri yapıların birleşmesindeki doğumsal kusur nedeniyle ortaya çıkan delikler, atriyal septal defekt (ASD) olarak isimlendirilir.

VSD neden olur?​

VSD’nin Sebebi Ve Görülme Sıklığı Diğer kalp delikleri gibi VSD’nin de nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak genel olarak genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Doğuştan kalp hastalıklarının en sık görülen formu VSD’dir.

Ventriküler Septal Defekt ne demek?​

Ventriküler Septal Defekt ne demek?
Ventriküler septal defekt (kusur) ya da kısaca VSD (İng.: Ventricular septal defect), kalbin sağ ve sol karıncıklarını ayıran ventriküler septumun üzerinde delik bulunması durumuna verilen isimdir.

Septal Defekt ne demek?​

Kısaca ASD olarak adlandırılan Atriyal septal defekt kalpte, kalbin içinde ve kalp kulakçıkları arasında delik olması durumudur. Doğuştan gelen kalp hastalıkları arasında yer alır. Normal bir kalpte böyle bir delik bulunmaz.

ASD sekundum orta ne demek?​

ASD sekundum orta ne demek?
Sekundum ASD: Kulakçıkların arasındaki duvarın orta kısmında olan deliklerdir. Bu vakaların yaklaşık %10’unda bu deliklere akciğer toplardamarının bozukluğu da (pulmoner venöz dönüş anomalisi) eşlik eder.

Sekundum küçük ne demek?​

Küçük sekundum atriyal septal defekt nedir? Bazen bu delik küçük olur ve bu delikten geçen kan akımı kalbi ve akciğerleri çok yormaz. Bu deliklerin bir kısmı kapatılmadan takip edilebilir. Bazılarının ise kapatılması gerekir ve bunların çoğunluğu anjiyo ile kapatılabilir.

Kalp deliği ilaçla kapanır mı?​

Kalp deliği ilaçla kapanır mı?
Yetişkinlerde görülen kalp deliğinin tedavisinde; ilaç tedavisi, ameliyatsız girişimsel yöntemler ya da gerekli olması durumunda cerrahi müdahale ile kalp delikleri kapatılabilmektedir.

Avsd anne karnında kapanır mı?​

Çok nadir birkaç durum dışında müdahale edilmesi gerekmez. Kalpten çıkan ve vücuda kan pompalayan damar ile akciğere kan pompalayan damar arasında anne karnındaki bebeklerde duktus arteriozus dediğimiz bir bağlantı vardır. Anne karnında normal olan bu bağlantının doğumdan sonra kapanması gerekir.

ASD tehlikeli midir?​

ASD tehlikeli midir?
Atriyal septal defekt (ASD) bazı durumlarda tehlikeli olabilir. -Uzun süre tedavi edilmemiş özellikle büyük deliklerde akciğerlerde hasar olabilir ve bu akciğer hasarına bağlı kalp yetmezlikleri ortaya çıkabilir.

Septal ne demek?​

Anne karnındayken kalbin oluşumu sırasında tam kapanamaması ve bunun sonucunda deliğin ortada kalmasıdır. Kulakçıklar arası kalp deliği anlamına gelir. Atriyum kulakçıktır, septal ise duvardır. Atriyal septal defekt, doğuştan itibaren olan kulakçıklar arasındaki deliktir.

Kaç mm ASD kapanır?​

Kaç mm ASD kapanır?
Takipte <6 mm ASD’lerde spantan kapanma %83 olarak saptanmıştır. ASD >8 mm olan hastalarda cerrahi tedavi oranı %92 olarak bulunmuştur. Sonuç: Transtorasik Ekokardiografi ile saptanan ASD’lerin tanı anındaki boyutu defektin seyri yönünden önemlidir.

Komplet atriyoventriküler septal defekt, kalbin orta bölgesindeki atrioventriküler septumda (atrioventriküler septum) meydana gelen defekt nedeniyle ortaya çıkan bir kalp problemleri kombinasyonudur. Bu durum, kalp boşlukları arasında delikler ve kan akışını düzenleyen kapaklarda sorunlarla karakterizedir. Ayrıca, sekundum atriyal septal defekt (ASD), sağ ve sol kulakçıklar arasında "atriyal septum" adı verilen bölgede meydana gelen doğumsal kusurlardır.

Ventriküler septal defekt (VSD) ise, kalbin sağ ve sol karıncıklarını ayıran ventriküler septum üzerinde bir delik bulunması durumuna verilen isimdir. Bu durumun tedavisi genellikle ilaç tedavisi, ameliyatsız girişimsel yöntemler veya cerrahi müdahale gerektirebilir.

ASD sekundum orta, kulakçıklar arasındaki duvarın orta kısmında bulunan delikleri ifade eder. Bu tür durumlar genellikle akciğer toplardamarının bozukluğu gibi ek problemlerle birlikte görülebilir.

Kalp delikleri genellikle ilaçlarla kapatılamaz, ancak uygun durumlarda ameliyat veya girişimsel yöntemlerle kapatılabilir. Takipte, belirli boyuttaki ASD'lerde spontan kapanma oranları değişebilir ve cerrahi tedavi gerekebilir. Bu nedenle, hastalığın boyutu ve seyri tedavi sürecinde önemlidir.

ASD'nin tehlikeli olup olmadığı durum, büyüklüğüne ve tedavi edilip edilmediğine bağlı olarak değişebilir. Özellikle büyük deliklerde uzun süre tedavi edilmediğinde akciğer hasarına ve kalp yetmezliklerine neden olabilir. Bu nedenle, tedavi sürecinde doktorunuzun önerilerini dikkate almak önemlidir.

Geri