AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kompanzasyon sargisi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kompanzasyon sargısı nedir?​

Kompanzasyon Sargısı Kullanmak Büyük güçlü makinelerde endüvi reaksiyonunun etkisi gidermek için kullanılan bir yöntemdir. Kompanzasyon sargıları ana kutuplar altına açılan oyuklara yerleştirilir. Bu sargılarından geçen akım endüvi sargılarından geçen akımın tersi yönündedir.
Komitasyon ne demek?
Rotorla birlikte hareket eden iletkenlerdeki akımın yönü, iletken bir kutbun altından diğer kutbun altına doğru geçmesiyle yön değişikliğine uğrar. İşte bobin iletkenlerinden geçen akımın bu yön değiştirmesi olayına komütasyon denir.

Rotor akımının doyma etkisi nedir?​

Kutupları oluşturan demir nüve doymaya yaklaştıkça uyartım akımı ile gerilim artışı yavaşlar ve bir noktadan sonra durur. Bu noktaya “doyma noktası” adı verilir. Şönt generatör mili döndürülse bile uyartım direnci küçültüldüğü halde gerilim vermeyebilir.
Endüvi manyetik alanının kutup manyetik alanına gösterdiği tepkiye ne ad verilir?
1.3.1. Endüvi manyetik alanının, kutup alanına gösterdiği tepkiye endüvi reaksiyonu denir. şekil: 1.10 – a ‘da göründüğü gibi, bir doğru akım makinesinin yalnız kutup sargılarından akım geçtiğini düşünelim. Bu durumda kutuplar arasında düzgün bir manyetik alan meydana gelir. Alanın yönü N kutbundan S kutbuna doğrudur.

Kutup sargısı nedir?​

► Yardımcı Kutup ve Sargıları: Yardımcı kutupların temel görevi makinada oluşan endüvi reaksiyonunun yarattığı bozucu etkiyi azalmaktır. Endüvi reaksiyonundan dolayı geometrik nötr ekseni belli bir açı kadar yerinden sapar. Bu sapma açısını en aza indirmeye çalışır. Endüviye seri bağlanır ancak ters yönde akı üretir.
Doyma nedir elektrik?
Doyma katsayısı, akım transformatörünün nüvesini doyuma götüren ve bu noktadan sonra sekonder akımının değişmediği minimum akım olarak tanımlanmaktadır. Bir akım transformatörünün primer akımı arttıkça, akım oranına göre sekonder akımı da doğru orantılı olarak artmaktadır.

Uyartım akımı nedir?​

UYARTIM AKIMI: Manyetik alanı meydana getirmek için kutup bobinlerinden geçirilmesi gereken doğru akıma uyartım akımı denir. denir. Bu yabancı kaynak, bir doğru akım üreteci olup, pil, akümülatör veya diğer bir doğru akım dinamosu olabilir.
Kutup akısı nedir?
Herhangi bir iletkene doğru akım verildiğinde o iletken sabit bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alanın N ve S kutbu vardır. N kutbundan S kutbuna doğru bir manyetik akı oluşur.

Seri Dinamolarda ne neye seri bağlanır?​

Seri Motorun Yapısı DA seri motorda rotor ile kutup sargıları birbirine seri bağlıdır. Bu sebeple seri motorun yapısı, seri dinamonun yapısına benzer. Seri motor, hem dinamo gibi hem de motor olarak çalışabilir.

Geri