AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kompanzasyon panosu malzemeleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kompanzasyon panosu malzemeleri nelerdir?​

Kompanzasyon panosu malzemeleri Kompanzasyon panolarında standart olarak baralar, bağlantı iletkenleri, akım trafoları, şalterler, ampermetre, kondansatörler, sigortalar, kontaktörler, voltmetre komütatörü ve voltmetre, kosinüsfimetre, reaktif güç kontrol rölesi kullanılır.

Pano malzemeleri nelerdir?​

Pano malzemeleri nelerdir?
Elektrik panosu içinde bulunan;
- Reaktif elektrik sayacı, aktif elektrik sayacı, elektrik baraları,
- Güç kontaktörleri, kondansatörler, kondansatör kontaktörler,
- Ölçü aletleri regler, voltmetre, ampermetre,
- Güç rölesi, kontrol rölesi, sinyal lambası, ekran.
- Kesici şalterler, elektrik sigortası,

Ölçüm panosunda ana şalter olarak ne kullanılır?​

Ölçüm panosunda ana şalter olarak ne kullanılır?
1.3.1.1. Ölçüm panosunda baralar ana şalter girişinde, nötr ve topraklama barası olarak kullanılır. Direk tipi trafo ölçüm panosunda kullanılan baralar ana akımı taşıyacağı için çok önemli görev görmektedirler. Bunun için baraların seçiminde çok dikkat edilmelidir.

Kompanzasyon panosu hesabı nasıl yapılır?​

φ x φ = S x S – P x P formülüyle de hesaplanabilir. Sonuç olarak bir şekilde ölçümü alınmış olan akım, voltaj, cosφ, sinφ, tanφ, S, P değerlerinden φ (reaktif güç) elde edilir. Her fazın reaktif gücü ayrı ayrı bulunmalı ve bu yüklerin hangi durumlarda meydana geldiği mutlaka tespit edilmelidir.

Kompanzasyon hangi elemanlarla yapılır?​

Kompanzasyon hangi elemanlarla yapılır?
Klasik (Kontaktörlü) kompanzasyon sistemi kurulumunda; kontaktör, kondansatör, reaktif güç kontrol rölesi ve sigorta kullanılır. Reaktif güç kontrol rölesi akım trafosundan aldığı bilgilere göre cos φ değerini hesaplar. Böylece ilgili kontaktörlerin açmasını veya kapamasını sağlar.

Panolar ne işe yarar?​

Panolar ne işe yarar?
Elektrik panosu ya da diğer bilinen ismiyle elektrik dağıtım panosu, herhangi bir tesiste veya binada şebekeden gelen ana akımı alt devrelere ve alt bileşenlere dağıtan sistemdir. Tesisin ya da kullanılacak yerine ihtiyaçlarına göre standart, modüler ve özel üretim tasarımlara sahip olabilirler.
Elektrik pano imalatı nasıl yapılır?​
Elektrik Panosu Nasıl Yapılır? Elektrik panosu öncelikle bilgisayar ortamında bazı programlar ile projelendirilir. Panonun iskeletini oluşturmak için kullanılan bir takım programları mevcuttur. Bilgisayar programı ile panoda kullanılacak sacların ölçüleri belirlenir, delinecek yerler saptanır.

OG panosu nedir?​

OG panosu nedir?
OG kompanzasyon panosu, özellikle orta gerilim motorlarının ve indirici güç trafoların sabit endüktif reaktif güç ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile kullanılan panolardır. OG kompanzasyon panosu, akım sınırlama reaktörlü, sabit tip veya vakum kontaktörlü olarak imal edilmektedir.

Şalt panosu nedir?​

Şalt panosu nedir?
61850 Sistemli trafo merkezlerinde, yüksek gerilim kısmına ait tüm kontrol ve koruma sisteminin SCADA’ya entegrasyonunun sağlanması için kullanılan panodur.

Kuvvet panosu nedir?​

Kuvvet dağıtım tabloları, kuvvet (motor) devrelerine enerji vermek için kullanılır. Konutlarda, atölyelerde, fabrikalarda, mağazalarda elektriğin tüm alıcılara dengeli dağıtılması için kullanılır. Enerji buradan da makinelere veya yardımcı (dağıtım) tablolara verilir.

Kompanzasyon hesaplama nasıl yapılır?​

Kompanzasyon hesaplama nasıl yapılır?
φ = I x U x Cosφ x Tanφ Eğer sadece aktif ve görünen güç değerleri elde edilebiliyorsa reaktif güç, φ x φ = S x S – P x P formülüyle de hesaplanabilir. Sonuç olarak bir şekilde ölçümü alınmış olan akım, voltaj, cosφ, sinφ, tanφ, S, P değerlerinden φ (reaktif güç) elde edilir.

Kompanzasyon yapılarak hangisi değiştirilemez?​

Kompanzasyon yapılarak hangisi değiştirilemez?
değişmez, ancak faz farkına bağlı olarak görünür gücün bileşenleri olan aktif ve reaktif güç değişir. Aktif güç görünür güce eşitse, yani reaktif güç yoksa maksimum iş verimi alınır. Devrede işi aktif bileşen yapar, reaktif bileşen her döngüde şebekeden çekilir ve döngü bitmeden geri şebekeye verilir.
 
Kompanzasyon panosu malzemeleri genellikle şu elemanlardan oluşur:

- Baralar: Ana şalter girişinde, nötr ve topraklama barası olarak kullanılır.
- Bağlantı İletkenleri: Elektrik bağlantılarını sağlar.
- Akım Trafoları: Akımı ölçmek için kullanılır.
- Şalterler: Devreyi açıp kapatan elemanlardır.
- Ampermetre: Akımı ölçmek için kullanılır.
- Kondansatörler: Reaktif güç kompanzasyonu için kullanılır.
- Sigortalar: Devre koruma amacıyla kullanılır.
- Kontaktörler: Elektrik devrelerinde yüksek akımları kontrol etmek için kullanılır.
- Voltmetre Komütatörü ve Voltmetre: Gerilimi ölçmek için kullanılır.
- Kosinüsfimetre: Faz açısını ölçmek için kullanılır.
- Reaktif Güç Kontrol Rölesi: Reaktif gücü ayarlamak ve kontrol etmek için kullanılır.

Kompanzasyon panosu hesabı yapılırken genellikle φ x φ = S x S – P x P formülü kullanılarak reaktif güç hesaplanır. Bu hesaplama için ölçümü alınmış olan akım, voltaj, cosφ, sinφ, tanφ, S, P gibi değerlerinden yararlanılır. Reaktif gücün doğru şekilde hesaplanması için her fazın reaktif gücünün ayrı ayrı bulunması ve yüklerin durumu belirlenmelidir.

Klasik kompanzasyon sistemi kurulumunda kontaktör, kondansatör, reaktif güç kontrol rölesi ve sigorta gibi elemanlar kullanılır. Reaktif güç kontrol rölesi, akım trafosundan aldığı bilgilerle cos φ değerini hesaplayarak ilgili kontaktörlerin açılıp kapanmasını sağlar.

Elektrik panoları, şebekeden gelen ana akımı alt devrelere ve alt bileşenlere dağıtan sistemlerdir. Panolar, tesisin veya binanın ihtiyaçlarına göre standart, modüler veya özel üretim tasarımlara sahip olabilirler.

OG kompanzasyon panoları, orta gerilim motorları ve indirici güç trafolarının reaktif güç ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan panolardır. OG panoları, akım sınırlama reaktörlü, sabit tip veya vakum kontaktörlü olarak imal edilebilir.

Şalt panosu, yüksek gerilim kontrol ve koruma sistemlerinin SCADA entegrasyonunu sağlamak amacıyla kullanılan panolardır.

Kuvvet panoları, kuvvet (motor) devrelerine enerji vermek amacıyla kullanılır ve elektriği tüm alıcılara dengeli şekilde dağıtır.

Kompanzasyon yapıldığında, reaktif güç değişkenlik gösterebilir ancak aktif güç değiştirilemez. Aktif güç, görünür güçte bulunan bir bileşendir ve reaktif güç varsa, iş verimi azalabilir. Devrede, aktif güç iş yapar ve reaktif güç şebekeden çekilir, döngü bitmeden geri verilir.
 
Geri
Üst