AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Komandit sirkette sirket borclarindan dolayi sinirli olarak sorumlu olan ortak Kimdir?

Editör

Yeni Üye

Komandit şirkette şirket borçlarından dolayı sınırlı olarak sorumlu olan ortak Kimdir?​

Komandite ortaklar kollektif ortak gibi, yani şirket alacaklılarına karşı ikinci derecede ve sınırsız olarak sorumludurlar. Komanditer ortaklar ise, anonim şirketteki pay sahipleri gibi sorumludurlar, yani sorumlulukları taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile sınırlıdır.

Limited Şirket süresiz müdür?​

Yeni müdür tayini ile ilgili alacağımız kararda müdürümüzü süresiz atayabilir miyiz? Türk Ticaret Kanunu’nda, Limited Şirket müdürlerinin görev süresi bakımından sınırlayıcı bir hüküm yoktur.
Limited şirkette yönetim kime aittir?​
Limited şirketlerde yönetim Limited şirketlerde şirketin yönetimi, temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. Şirketin sözleşmesi ile yönetimi ve temsili, müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortağa veya tüm ortaklara ya da üçüncü kişilere verilebilir.

Kooperatif ticari işletme midir?​

Kooperatif ticari işletme midir?
Kooperatif şirketler bütün ticaret kanunlarında adı geçen ticari ortaklıklardan biri olduğu gibi 865 sayılı Ticaret Kanunu döneminde verilen 07.11.1945 gün ve 1944/8 E., 1945/14 K. sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu Kararında da kooperatif şirketleri, ortaklarının sıfatı ve işlemlerinin niteliği ne …

Limited şirkette 2 müdür olur mu?​

Limited şirkette 2 müdür olur mu?
Limited şirketlerde, şirketi yönetmek ve temsil etmek üzere, müdür veya müdürler atanabilir. Birden fazla müdür varsa bunlar çoğunlukla karar alırlar. Eşitlik durumunda başkanın oyu üstün kabul edilecektir.

Şirket müdürü kaç yıllığına seçilir?​

Gerek eski TTK’da gerekse de Yeni TTK’da müdürlerin hangi süreyle görev yapacaklarına yönelik bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu durumda; şirket müdürleri, genel kurulca belirlenen süre kadar görev yapabileceklerdir. Bu süre bir yıl olabileceği gibi 5 yıl, 10 yıl şeklinde de belirlenebilecektir.

Anonim ve limited şirketlerde yönetim kurulu üyesi ortak olmak zorunda mı?​

Bu tek kişi pay sahibi, dilerse, başka bir şirketi dahi yönetim kurulu üyesi olarak seçebilecek. Kısaca, artık anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olmak için, o şirkette pay sahibi olma zorunluluğu aranmayacak.
Kooperatif hariç ticaret şirketleri tacir midir?​
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 124’üncü maddesinde, ticaret şirketlerinin kollektif, komandit, anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerden ibaret olduğu belirtilmiş, 16’ncı maddesinde de ticaret şirketlerinin tacir sayıldığı hükme bağlanmıştır.

Komandit şirkette, şirket borçlarından dolayı sınırlı olarak sorumlu olan ortaklar komanditer ortaklardır. Komanditer ortaklar, şirket alacaklılarına karşı sınırlı olarak sorumludurlar, yani taahhüt ettikleri sermaye payları ile sorumludurlar. Diğer yandan, komandite ortaklar ise şirket alacaklılarına karşı ikinci derecede ve sınırsız olarak sorumlu olurlar.

Limited şirketlerde ise süresiz müdür atanabilir ve Türk Ticaret Kanunu'nda müdürlerin görev süresiyle ilgili sınırlayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Yani limited şirketlerde yeni müdür tayini ile ilgili karar alındığında müdür süresiz olarak atanabilir.

Limited şirketlerde yönetim, şirket sözleşmesi ile belirlenir. Şirketin sözleşmesine göre yönetim ve temsil yetkisi, müdür sıfatını taşıyan ortaklara, tüm ortaklara veya üçüncü kişilere verilebilir. Birden fazla müdür atanabilir ve bu durumda müdürler çoğunlukla karar almaktadırlar.

Kooperatifler, ticari işletme olup olmadığı konusunda dönemsel farklılıklar bulunmaktadır. Ancak genel olarak kooperatifler, ticari işletme olarak değerlendirilmemekle birlikte, herhangi bir kar amacı gütmeyen ortaklık biçimleridir.

Limited şirketlerde birden fazla müdür atanabilir ve bu durumda müdürler çoğunlukla karar almaktadırlar. Eşitlik durumunda ise başkanın oyu üstün kabul edilir. Müdürlerin görev süresi genel kurul tarafından belirlenir ve bir yıl olabileceği gibi uzun süreler de olabilir.

Anonim ve limited şirketlerde yönetim kurulu üyesi olmak için pay sahibi olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yani, tek kişi pay sahibi olan biri başka bir şirketin yönetim kurulu üyesi olabilir. Ancak her iki şirket türünde de yönetim kurulu üyesi olabilmek için belirli yasal şartların karşılanması gerekmektedir.

Ticaret şirketleri arasında yer almayan kooperatifler hariç, kollektif, komandit, anonim ve limited şirketler tacir olarak kabul edilirler. Türk Ticaret Kanunu'na göre ticaret şirketleri tacir olarak sayılmaktadır.

Geri