- Konu Yazar
- #1
Kolostomi ne için yapılır?
Kolostomi: Kalın bağırsağın karın duvarına ağızlaştırılmasıdır, geçici ya da kalıcı olabilir. Geçici kolostomi nedenleri: Kalın bağırsak tıkanmaları, bağırsak yaralanmaları, bağırsak delinmesi, doğumsal bağırsak anomalileri, bağırsakta yapılan bir işlemin emniyetli bir şekilde iyileşmesini sağlamak için açılır.Stoma bitkilerde ne demek?
Bitki dokusunda gaz değişimine izin veren küçük açıklıklar veya gözeneklerdir. Stomalar tipik olarak bitki yapraklarında bulunur, ancak nadiren gövdelerde de bulunabilir. Koruyucu hücreler olarak bilinen özel hücreler, stomaları çevreler ve stomaların gözeneklerini açıp kapatır.Stoma nedir bakımı nasıl yapılır?
Stoma nedir bakımı nasıl yapılır?Genel cerrahi alanının en sık yapılan işlemlerinden biridir ve genellikle bağırsaklarla stoma oluşturulur. Bağırsağın, karın cildine ağırlaştırılması işlemi kalıcı ya da geçici olarak yapılabilmektedir. Stoma yapılmasındaki amaç bağırsak içeriğinin, karın duvarına açılan stomadan boşaltılmasını sağlamaktır.
Stoma bakımında nelere dikkat edilmeli?
Deri problemlerini önlemek için aşağıda belirtilen uygulamaları yapılmalıdır.- Stoma çevresindeki derinin bakımı ılık su, yumuşak tuvalet kâğıdı ya da gazlı bezle yapılmalıdır.
- Torba çıkarıldıktan sonra stoma ve çevresi ılık su ile temizlenmelidir.
- Stoma ve çevresi silindikten sonra iyice kurulanmalı.
Stoma ameliyatı kaç saat sürer?
Ameliyat yaklaĢık olarak 2-3 saat sürebilir.Bitkilerde stoma nerede bulunur?
Bitkilerde stoma nerede bulunur?Stomalar tipik olarak bitki yapraklarında bulunur, ancak nadiren gövdelerde de bulunabilir. Koruyucu hücreler olarak bilinen özel hücreler, stomaları çevreler ve stomaların gözeneklerini açıp kapatır. Aynı zamanda, bir bitkinin fotosentez için gerekli olan karbondioksit almasına izin veren yapılardır.