AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kolon kiris neresi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.193
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kolon kiriş neresi?​

Dik duran taşıyıcı ayaklara kolon denir. Kolonları yatayda birbirine bağlayan, yatay duran kolonlara kiriş, kolon ve kirişlerin üstünde duran plaklara döşeme denir.

Kolon nereye konur?​

Kolon nereye konur?
Nerelere kolon/ perde konur? Genelde kirislerin kesistiği noktalara kolon/perde konur. Betonarme kiris açıklığının üst sınırı yaklasık 6~7 m dir. Açıklığın bu sınırı zorlaması halinde kolon veya perde konularak kiris açıklığı azaltılır.

Kolonlar hangi yükleri taşır?​

Kolonlar her kattan düşey yükleri toplayarak temele iletirler ve bu nedenle yapının esas taşıyıcı elemanıdırlar. Bu elemanlarda meydana gelecek herhangi bir hasar çoğunlukla yapının tümünü etkiler. Kolonların kesitleri genelde dikdörtgen olup, düşey doğrultuda boyuna donatıları mevcuttur.

Etriyelerin görevleri nelerdir?​

Etriyelerin görevleri nelerdir?
Etriyeler boyuna donatının burkulma boyunu kısaltır. Boyuna donatılara klavuzluk eder. Etriye, kesit içerisindeki boyuna donatılara klavuzluk ederek, kalıp içerisinde donatıların istenilen şekilde düzenlenmesini, inşaat demirinin dik ve düzgün bir şekilde tutulmasını sağlar.

Kiriş nerede?​

Kiriş, yapılarda döşeme ve kullanım alanı yüklerini düşey taşıyıcılara (kolon) aktaran, mekanik olarak çubuk kabul edilen yapı elemanıdır. Betonarme yapılarda döşeme yüklerinin öncelikle kirişlere aktarıldığı ve kesme kuvveti ile moment tesirleri taşıyan kirişlerin bu kuvvetleri kolonlara aktardığı kabul edilir.

Kolon ve kiriş bağlantısı nasıl olmalı?​

Kolon ve kiriş bağlantısı nasıl olmalı?
Kirişlerin kolona dört taraftan birleştiği durum ve her kiriş genişliğinin birleştiği kolonun genişliğinden ¾ daha az olmaması halinde bu birleşim kuşatılmış birleşim olarak tanımlanacaktır. Aksi durumlar ise kuşatılmamış kiriş olacaktır.

Kolonlar akslara nasıl yerleştirilir?​

Kolonların akslarından faydalanarak aynı hat üzerinde bulunan kolonların birer yüzeyleri aynı hizaya getirilir. Buna göre bir kolonun aksın her iki tarafına kaçar cm. devam edeceği belirlenir. Bir aks üzerinde bulunan kolonların aksın her iki tarafına kaçar cm. devam edecekleri belirlenir.

Kolon yerleştirme neye göre belirlenir?​

Kolon yerleştirme neye göre belirlenir?
Kolon yerleştirme işlemi yapılırken mimari proje ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Proje dışında ve çevredeki görünümde olmayan, istenmeyen bir durumla karşılaşmamak için kapı ve pencere gibi yerleri kapatmaması göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir kolon ne kadar yük taşır?​

Normal konut tipi yapılarda her bir kolona ortalama 10 – 12 ton ek- senel yük düşmektedir. Bu minimum boyut ve donatılı kolon 3 katlı bir yapı yada daha yüksek bir yapının en üst 3 katını taşıyabilir. 25×40 ve 6 Ø14 donatılı bir kolon ise 56 ton eksenel.yük ve 930 54 Page 9 ton-cm moment taşıyabilir.

Kolon yükü nedir?​

Kolon yükü nedir?
Kolon eksenel yükü, kirişlerin kesme kapasitesi kullanılarak bulunan kesme kuvvetlerinden elde edilir. Bu kolona birleşen kirişlerin her iki yönü için (X-Y) ayrı ayrı yapılarak toplanır.

Pilye nedir ne işe yarar?​

Kesme kuvvetini karşılamak üzere betonarme kiriş ve döşemelere yerleştirilen, özel şekilde bükülmüş betonarme demiridir. Beton içerisine çekme ve basınç yüklerini karşılaması için konan şekillendirilmiş demirdir. Pilyenin üstü çekmeye altı basınca karşı çalışır.

Etriye ve çiroz ne işe yarar?​

Etriye ve çiroz ne işe yarar?
Çirozlar deprem kuvvetini ve yatay kuvvetleri karşılar. Etriyeler ise kesme kuvvetinin yanında burulma momentine de karşı koyar. Etriyeler düşey donatıları boydan boya sararken çirozlar belirli donatıları birbirine kenetler.

Kolon mu kiriş mi?​

kiriş döşemedeki yükü kolonlara aktarır, kolonlar da yükü temele iletir. kolon depremde kırılırsa geçmiş olsun. kolonun kırılmaması için içindeki etriyenin ve donatının sıklığı ile betonun kalitesi, üstten gelen yüke göre daha sağlam olmalı ve deprem simülasyonuna uygun olmalıdır.

Kiriş ve kolon hangi yükler etkisi altındadır?​

Kiriş ve kolon hangi yükler etkisi altındadır?
Başka bir anlatımla kolonlar, uzun eksenlerine paralel doğrultuda yük taşıyan ve uzunluğuna göre kesit alanı oldukça küçük olan yapı elemanlarıdır. Kolonlar basınç etkisinde kaldıklarından bunlara basınç çubukları adı da verilir. Buna göre kolonun boyu yük etkisi altında kısalma eğilimindedir.
 
Kolon kiriş neresi sorusuna detaylı cevap vermek gerekirse, bildiğiniz gibi dik duran taşıyıcı ayaklara kolon denir. Kolonları yatayda birbirine bağlayan, yatay duran kolonlara da kiriş denir. Yani kirişler, döşeme ve kullanım alanı yüklerini düşey taşıyıcılara olan kolonlara aktaran yapı elemanlarıdır. Dolayısıyla kolonlar dikey yükleri toplayarak temele iletirken, kirişler bu yükleri kolonlara aktarırlar ve kesme kuvveti ile moment etkilerini taşırlar.

Kolonlar genelde dikdörtgen kesite sahip olup boyuna donatıları bulunur. Her kattan düşey yükleri toplayarak temele iletmesi nedeniyle kolonlar yapının esas taşıyıcı elemanlarıdır ve hasar görmeleri durumunda genellikle yapının tamamını etkilerler.

Kolonların aksları üzerinde yerleştirme yapılırken, aynı hatta bulunan kolonların bir yüzeylerinin aynı hizada olmasına özen gösterilir. Bir kolonun aksının her iki tarafına ne kadar devam edeceği belirlenir. Bu şekilde kolonların yerleştirilmesi genellikle mimari projeye uygun olmalı ve çevrede istenmeyen durumlara yol açmamalıdır.

Kolonların üzerine binen yük miktarı da oldukça önemlidir. Normal konut tipi yapılar için her bir kolona ortalama 10-12 ton ek-senel yük düşebilir. Minimum boyutta ve donatılı bir kolon, 3 katlı bir yapıyı veya daha üst katlarını taşıyabilir. Kolonların yük taşıma kapasitesi, eksenel yük miktarı ve moment taşıma değerleri ile belirlenir.

Son olarak, kolonlar kirişlerden farklı olarak genellikle basınç etkisinde kalarak basınç çubukları olarak adlandırılır. Bu nedenle, kolonların boyu yük etkisi altında kısalma eğilimindedir.
 
Geri
Üst