AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kolesterol ve Kalp Hastalıklarında Beslenme

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Kalp ve damar hastalıkları deyince şüphesiz ilk akla gelen hastalık yüksek kolesteroldür. Normalde vücudumuzda belirli seviyelerde bulunan bu lipitler, kalıtsal ve çevresel birçok faktörden etkilenerek yüksek düzeylere çıkabilmekte, başta damar sertliği ve buna bağlı olarak kalp krizleri olmak üzere birçok olumsuz duruma neden olabilmektedir.

Kolesterolü Yükselten Yiyecekler(Yasaklar)

Sakatatlar; karaciğer, yürek, böbrek, işkembe, kokoreç, paça, kelle, dalak, beyin vb.

Yağlı besinler; kaymak, krema, mayonez, pasta, soslar, tahin helvası, çikolata, sucuk, salam, sosis, pastırma, yağlı peynirler, çok yağlı etler.

Katı yağlar; margarin, tereyağı, kuyruk ve iç yağı.

Yağlı etler, kabuklu deniz hayvanları, karides, istiridye, kalamar, sardalya balığı.

İçecekler; kola vb, alkollü içecekler, hazır meyve suları.

Kızartmalar; yağda kızartılan her türlü besin.

Önerilenden fazla enerjili besinler, yağlı hamur işleri vb.
Öneriler

En az 2-4 porsiyon pişmiş sebze çiğ sebze ve meyve serbest olarak tüketilebilir.

Ekmek, kepekli ya da tam tahıllı olmalıdır.

Kabuklu yenen meyveler soyulmamalıdır.

Haftada en az 2-3 kez kurubaklagil yemeği (kuru fasulye, nohut, mercimek vb) tüketilmelidir.

Haftada birkaç kez kibrit kutusu kadar beyaz peynir ya da 1 köfte kadar et yerine 1 tam yumurta( haşlama ya da yağsız tavada) yenebilir.

Yumurtanın beyazı kolesterol içermediği için haftada 2-3 kez tüketilebilir.

Yemekler haşlama, ızgara, buğulama ve fırında pişirilmelidir.

Günlük öğün sayısı 4-6 olmalıdır.

Kolesterolü düşürmek için omega-3 takviyesi alınabilir.
Ev Dışında Yemek Seçimi

Birçok kişi en az bir öğününü ev dışında yer. Ev dışında diyete uygun seçimler aşağıda verilmiştir.

Piliç şiş

Tavuk veya hindi biftek

Balık ızgara, balık buğulama, fırında balık, kağıtta balık

Barbunya pilaki

Mercimek pilaki

Fasulye piyaz

Mercimek piyaz

Her türlü zeytinyağlı sarma, dolma ve sebze yemekleri

Her türlü meyve, kavun-karpuz

Bulgur pilavı

Esmer ekmek

Fırında sıvı yağ ve yağsız sütle pişirilmiş sebzeli börekler(ıspanaklı, kabaklı, lahanalı, pırasalı)

Az yağlı peynirli, sebzeli, mantarlı pide ve gözlemeler

Sebze çorbaları

Rus salatası dışındaki tüm salatalar.
Uygun Meze ve Çerezler

Yoğurtlu salatalık ezme

Humus

Yoğurtlu karnabahar ezme

Patlıcan salatası

Yoğurtlu havuç ezme

Kısır

Mercimekli köfte

Çerkez tavuğu

Her türlü söğüş sebze

Yağı az beyaz peynir

Leblebi, fındık, fıstık

Eğer kilo problemi varsa fındık, fıstık yerine leblebi tercih edilmelidir.
İçecek Seçimi

Şekersiz çay

Şekersiz kahve

Su

Maden suyu

Domates suyu

Taze sıkılmış meyve suları

Bitki çayları(ıhlamur, kuşburnu, adaçayı, nane, kekik vb)

Alkollü içecekler sınırlı alınır. Alınabilecek günlük miktarlar: bira 350 cc, şarap 150 cc, rakı cin viski 50 cc.
 
Geri
Üst