Kolda iz birakan asi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kolda iz bırakan aşı nedir?​

BCG Aşısı BCG (Bacillus Calmette-Guerin) aşısı, diğer adıyla verem (tüberküloz) aşısıdır.
Korona aşı olduktan sonra spor yapılır mı?
Evet, ne spor ne de saunaya gitmeniz aşının etkililiğini etkilemez. Ama yoğun antrenmandan kaçının ve en iyisi iki üç gün sonrasına erteleyin. Aşı olduktan sonra kendinizi tam dinç hissetmezseniz spor yapmamanız daha iyi olur.

Temaslı olan aşı olabilir mi?​

COVID-19 mRNA aşısı; COVID-19’u geçirmekte olan kişilere, 30 gün içerisinde COVID-19’u geçirmiş (PCR testiyle doğrulanmış) kişilere ve aşının uygulanmasından önceki 10 gün içerisinde doğrulanmış bir COVID-19 vakasıyla temas etmiş kişilere uygulanmamaktadır.
Tetanoz aşısı olan korona aşısı olabilir mi?
İnaktif Pandemik COVID-19 aşılaması ile canlı aşılar arasında (öncesinde ve sonrasında) ise en az dört hafta süre bırakılması uygundur. Kuduz ve tetanos aşısı gibi temas sonrası uygulanması gereken aşılarla zaman aralığı bırakılmaksızın uygulanabilir.
Verem aşısı yan etkileri Aşı yerinde iz olmaması aşının tutmadığını göstermez, aşı izi olmasa da aşı tutmuş olabilir. Ancak bazen aşı yerinde iz olmaz. Bu durumda aşı tutmamış olabilir. Gerekirse PPD testi yapılarak kontrol edilmeli, gerekirse aşı tekrarlanmalıdır.
2 aylık aşı ağrısı kaç gün sürer?
-Aşıların en belirgin yan etkisi aşı yapılan yerde kızarıklık ve ağrı ortaya çıkmasıdır. Bu kızarıklık 3-4 gün içinde kendiliğinden geçer. Çocuk ve bebeklerde hafif ateş, huzursuzluk ve ağlama görülebilir.

Korona hastaları spor yapabilir mi?​

Spor ve egzersizin psikolojiyi güçlendirmede etkisi olduğunu kaydeden psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evde kalınan bu dönemde her gün mutlaka egzersiz ve spor yapılmasını tavsiye ediyor.
Corona aşısı olduktan sonra ne yapmalı?
• Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.) Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

Aşı olan temaslı karantinaya girer mi?​

Temaslı kişiler son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmaz. Semptom takibi yaparak maske kullanımı ile günlük yaşamına devam eder. Aşısız ya da hatırlatma dozu aşısı üzerinden 3 ay geçmiş temaslı kişiler 7 gün karantinaya alınır.
Covid 19 temaslı karantina süresi ne kadar?
Hatırlatma dozu yapılmamış veya son 3 ay içerisinde hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişiler Karantina süresi 7 gün önerilmektedir. Karantina süresince semptom gelişmemesi halinde 7. günde test vermeden karantina sonlandırılır.
Bu süre ortalama 10 gündür. Fakat yaranın cinsine bağlı olarak bu süre bir günden birkaç aya kadar değişiklik gösterebilmektedir. Ciddi doku hasarı olan ve kirli yaralarda hastalığın ortaya çıkması için geçen süre daha kısa olabilmektedir.
Verem aşısı izi neden olmaz?
BCG sonrası genellikle 6-8 hafta içinde aşı yerinde iz oluşur. Bazen bu süre 3-6 ayı da bulabilir. Ancak iz oluşmasa da vücudun bağışıklık sistemi aşıya yanıt vermiş olabilir. Bu durumda, aşının etkisi ppd denilen cilt testi ile kontrol edilir.

Verem aşısı en geç ne zaman yapılır?​

Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı çerçevesinde Türkiye’de doğumdan 2 ay sonra yani 3. ayın içinde BCG aşısı yapılması önerilir ve hayat boyu sadece bir kez BCG ile aşılanması öngörülmüştür.
2 ay aşısından sonra huzursuzluk kaç gün sürer?
Kendilerini ifade edemeyen küçük bebekler, bu şikayetlerini huzursuzluk ile dışa vururlar. Bebekler bu sırada yaşlarına ve kilolarına uygun olan dozda analjezik, antipiretikler ile rahatlatılabilirler. Bu belirtilen 48-72 saat aralığında kendiliğinden düzelmektedir.

BCG aşısı nedir kimlere yapılır?​

Bcg Aşısı Kimlere Uygulanır? Bcg aşısı hastalık yapma gücü azaltılmış olan bir canlı bakteri aşısı olarak öne çıkıyor. Cilde enjeksiyon vasıtasıyla uygulanan bu aşı, özellikle tüberküloz için yapılmaktadır. Doğumdan itibaren gerçekleştirilen bu aşı, genel olarak 2. ayda uygulanır.
Rotavirüs ve verem aşısı aynı anda yapılır mı?
İngiltere Halk Sağlığı Kurumu iki canlı aşıyı aynı anda veya en az dört hafta ile yapılmasını önermiştir. Şubat 2014’te yaptıkları yeni önerilerde BCG ile rotavirüs aşıla- rının birbirinden önce veya sonra herhangi bir zamanda yapılabileceğini duyurmuşlardır (3).
Aşı canlı aşı olmadığı için bugüne kadar rapor edilmiş önemli bir yan etkisi mevcut olmayıp çocuklarda güvenle uygulanabilmektedir.
BCG aşısı kimlere yapılmaz?
Hangi durumlarda BCG aşısı yapılmamalıdır?

BCG aşısı hangi durumlarda yapılmaz?​

BCG aşısı yapılmış çocuklara skar olsun olmasın BCG tekrar yapılmaz. Aşılanmamışlarda 6 yaşından sonra BCG aşısı önerilmemektedir. Verem hastalığının daha seyrek görüldüğü, veremle mücadelede önemli mesafeler almış olan bazı gelişmiş ülkelerde BCG aşısı rutin uygulanmamaktadır.
Rota virüsü aşısı diğer aşılarla yapılır mı?
Aşılama Şeması Nasıldır? Ülkemizde ruhsatlı 2 adet Rotavirüs aşısı bulunmaktadır. Her iki aşı da (Rotarix ve Rotateq) güvenlidir ve rotavirus enfeksiyonuna karşı koruma sağlamaktadır. Her iki aşı da diğer aşılar ile aynı anda uygulanabilmektedir.

2 aşı aynı anda yapılır mı?​

Kural olarak 2 canlı aşı aynı günde yapılabilir. Aynı günde yapılmaması durumunda arada en az 4 hafta süre olmalıdır.
Rekombinant aşı ne demek?
Hastalığa sebep olan canlının yerleştiği vücutta bağışıklık sistemini uyaran maddesini üreten genetik materyalin zararsız olan başka bir mikroorganizmaya yerleştirilmesi ile üretilen aşı.
BCG sonrası genellikle 6-8 hafta içinde aşı yerinde iz oluşur. Bazen bu süre 3-6 ayı da bulabilir. Ancak iz oluşmasa da vücudun bağışıklık sistemi aşıya yanıt vermiş olabilir.
 
Geri
Üst