AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kolay Fen Ve Doğa Etkinlikleri

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Kolay Fen Deneyleri

Kolay Doğa Etkinlikleri


Aşağıda kolaylıkla uygulayabileceğiniz fen ve doğa etkinliklerini bulabilirsiniz.

Su Neden Dökülmüyor?

Gerekli malzemeler: Pipet, su.
Pipeti su ile Dolduralım ve parmağımızı kapatarak ters çevirelim
Suyun akıp akmadığını gözlemleyelim
Ara sıra parmağımızı pipetin üzerinden kaldıralım ve yeniden gözlemleyip iki durumu karşılaştıralım.

Sonuç: Parmağımızı pipetin ucundan kaldırdığımızda hava pipetin içine girerek suyu dışarıya doğru iter, parmağımızı pipetin üzerine koyduğumuzda ise pipete hava girmediği için su da dışarı çıkmaz.


Buharlaşan Su Nereye Gitti?

Deney Araç-Gereçleri: Balon,Pet Şişe,Leğen,Kaynama derecesinde su,(aman dikkat edin ha bi sakatlık çıkmasın),soğuk su.

Deneyin Yapılışıeney için önce bir adet balon, bir adet küçük boy pet şişe, bir leğen ve kaynama derecesinde sıcak su gereklidir. Pet şişe içine soğuk su doldurulup balonla ağzı kapatılır ve leğenin içine yerleştirilir. Leğene kaynamış su doldurulur ve pet şişenin içinde durması sağlanır. Bir süre beklenir ve bekledikçe balonun şişenin içinde suyun buharlaşarak balonu şişirmesi gözlenir. Bu olayın nedenleri hakkında çocuklara sorular yöneltilir. Bu cevaplar doğrultusunda balonun neden ve nasıl şiştiği anlatılır.

Balonda Ne Var?

Gerekli Malzemeler: İki tane balon, ısıya dayanıklı bir şeffaf kap, sıcak ve soğuk su, bir miktar iplik.

Balonun içerisinde bir şey olup olmadığını konuşalım, sonra boş balonun ağzını iyice bağlayalım ve sıcak suya koyalım,bir süre bekledikten sonra soğuk suya koyalım. Futbol, basketbol ya da diğer topların beton zeminde bir süre bekletilince ne olduğu sorusunu yanıtlayalım. Daha sonra balon ya da odanın her zaman ne ile dolu olduğu sorusunu yanıtlayalım.

Sonuç: Hava renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için varlığını anlayamayız. Balonu ağzını kapatıp sıcak suya koyduğumuzda hava genleşerek balonu şişirir, soğuk suya koyduğumuzda ise büzülerek eski haline gelir. Böylece balonun içerisini havanın doldurduğunu söyleyebiliriz.


Nabız Atışlarını Görebiliyor musun?

Gerekli Malzemeler : Raptiye,Kibrit Çöpü

Uygulama

Ellerinizi avuç içiniz yukarıya bakacak şekilde düz bir zemine koyun ve bileğinizin iç tarafını dikkatlice inceleyin. Bir hareket görebiliyor musunuz? Kibrit çöpünü ucundan ve tam ortasından dikkatlice raptiyeye batırın. Kibritin raptiye üzerinde dik konumda olmasına dikkat edin.Ellerinizi avuç içiniz yukarıya bakacak şekilde düz bir zemine koyun ve raptiyenin yuvarlak kısmını bileğinizin üzerine yerleştirin. Bir hareket görebiliyor musunuz? Kibritte bir hareket gözlemleyene kadar yaptığınız nabız ölçeri bileğinizin üzerinde gezdirin. Ne gözlemliyorsunuz?
Çocuklardan koşmalarını veya zıplamalarını isteyin. Nabız ölçeri tekrar kullanarak hareketini gözlemlemeye çalışın.
 
Geri
Üst