AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kolajen Nedir? Kolajen Üretimini Arttıran Besinler Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Söz manasına bakıldığında Yunancada “kólla” tutkal manasına gelir. Kolajen bedenimizde en çok bulunan proteindir. Cilde yapı kazandırmak, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmak üzere çeşitli rolleri vardır.

Kemiklerin, cildin, kasların, tendonların ve bağların ana yapı taşlarından biridir. Kolajen ayrıyeten kan damarları, kornealar ve dişler de dahil olmak üzere bedenin öteki birçok kısmında bulunur.

En az 16 çeşit Kolajen tipi vardır. En yaygınları 5 ana tip biçimindedir.

Tip 1:
Bedenimizdeki kolajenin %90’ını oluşturur ve liflerden oluşur. Deriye, kemiklere, tendonlara, lifli kıkırdağa, bağ dokusuna ve dişlere yapı sağlar.

Tip 2: Eklemler, elastik kıkırdakta bulunur.

Tip 3: Kasların, organların ve arterlerin yapısını dayanaklar.

Tip 4: Cildin katmanlarında ve kalp kası, iskelet kası hücrelerin etrafında bulunur.

Tip 5:Saç ve plasenta da bulunur

Yaşlandıkça, bedenimiz daha az ve daha düşük kaliteli kolajen üretir. Bunun gözle görülür işaretlerinden biri yüz sarkmasıdır. 40 yaşına kadar, her yıl bedende kolajeninin %1’i kaybedilir.

NOT:Piyasadaki kolajen destekleri çoğunlukla Tip1-Tip2-Tip3 kolajen içermektedir. Cilt için tip 1, eklemler için tip 2 desteği tercih edilebilir.





Kolajen Üretimini Arttıran Besinler Nelerdir?

Bedenimizde bulunan glisin ve prolin aminoasitleri birleşerek kolajen üretimi yapar. Bu süreç içinde C vitamini gerekir.

C vitamini:Turunçgiller, çilek ve dolmalık biberde bulunur.

Prolin:Yumurta akı, buğday tohumu, süt eserleri, lahana, kuşkonmaz ve mantarlarda bulunur.

Glisin:Domuz derisi, tavuk derisi ve jelatinde büyük ölçülerde bulunur.

Bakır:Organ etleri, kakao tozu, kaju fıstığı, susam tohumları ve mercimekte bulunur.

Kolajen’i Olumsuz Etkileyen Şeyler

Çok fazla şeker ve rafine karbonhidrat tüketmek.
Şeker kolajenin kendini onarma yeteneğine müdahale eder.

Çok fazla güneş ışığına maruz kalmak. Ultraviyole radyasyon kolajen üretimini azaltabilir.

Sigara içmek. Kolajen üretimini azaltır. Bu da yara düzgünleşmesini geciktirebilir ve kırışıklıklara neden olabilir.

Menopoz

Toksinlere Maruz Kalma (çevre kirliliği, kullanılan deterjanlar, makyaj malzemeleri)

Uyku düzensizliği

Yanlış ve yetersiz beslenme
Kolajen Cinsleri

Hidrolize Kolajen (Kolajen Hidrolizat):
Bu çeşit sığır, deniz eserleri, kümes hayvanlarından, domuzlardan ve öteki hayvansal kaynaklardan elde edilir. Emilmesi daha kolaydır.

Denatüre Edilmemiş Kolajen:Tavuk kıkırdağından elde edilen ham kolajendir.


Jelatin:Çoklukla hayvansal kaynaklardan elde edilen pişmiş kolajendir.
 
Geri
Üst