AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kok ucu rezeksiyonu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kök ucu rezeksiyonu nedir?​

Endodontik cerrahi (kök ucu rezeksiyonu) kanal tedavisi yapılan dişlerin, kanal tedavisine istenilen cevabı vermemesi sonucunda dişin kök ucunda enfeksiyon gelişmesi veya kök ucu enfeksiyon olan dişlerin, kanal tedavisi yapıldıktan sonra enfeksiyonun iyileşmemesi gibi durumlarda uygulanan cerrahi yöntemdir.
Apikal rezeksiyon ameliyatı nedir?
Dişteki enfeksiyonun kanal tedavisi ya da farklı tedavilerle giderilemediği durumlarda uygulanır. İşlem, iltihabı iyileştirmek ve dişi korumak için kökün enfekte olan kısmı ve çevresindeki iltihaplı dokunun çıkarılmasını gerektirir. Apikal rezeksiyon, apisektomi veya kök ucu ameliyatı olarak da bilinir.
Apikal rezeksiyon Hangi bölüm?
Apikal (Kök) Rezeksiyon Kök rezeksiyonu, diş kökü ya da diş ucunda oluşan kist enfeksiyonların temizlenmesini sağlamaktadır. Apikal rezeksiyon uygulamasında, diş köküyle birlikte, dişin 1/3’lük bölümü de çıkarılmaktadır. Büyük azı dişler de dahil olmak üzere, tüm dişlere apikal rezeksiyon uygulaması yapılmaktadır.

Rezeksiyon nedir diş?​

Üç köklü üst büyük azılarda olduğu gibi fazla sayıda kökü olan dişlerin tek kökünün uzaklaştırılması işlemine kök rezeksiyonu denir. Bazı vakalarda, uzaklaştırılacak olan kökün desteklediği kuronun da (dişin ağız içinde görülebilen kısmı) alınması gerekebilir. İşlemden önce kök kanal tedavisi yapılması gerekir.

Kök Ucu Tedavisi (Apikal Rezeksiyon), inatçı kök apselerinde diş köküne dışarıdan yapılan direk müdahale ile tedavi sağlanmasıdır. Dişin kökünün ve apsenin olduğu bölgede çene kemiği üzerinden küçük bir pencere açılır, apse temizlenir. Diş iyileşmeye bırakılır.
Apikal rezeksiyon acı verir mi?
Apikal rezeksiyonun zorluğuna bakıldığında; operasyon lokal anesteziyle yapılmaktadır. Dolayısı ile muamele esnasında hastalar herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemektedirler. Operasyondan sonraki 2 ya da 3 gün hastalarda şişlik ve morluk oluşumu olabilmektedir.
Diş kökünün ucuna ne denir?
Başarısız bir kanal tedavisinin ardından dişi kurtarmak için kök ucu ameliyatının yapılması gerekir. Bu işlem apikal rezeksiyon olarak adlandırılır. Apikal rezeksiyon; risk altındaki dişleri kurtarmak ve potansiyel olarak ciddi komplikasyonları önlemek için uygulanan küçük bir cerrahi işlemdir.
Diş kökü iltihabı, bakterilerin diş köküne ulaşarak çoğalması ve enfeksiyon oluşturmasına denmektedir. Bu iltihap ölü doku, bakteriler ve akyuvarlardan oluşan kötü koku yayan bir sıvıdır. Tedavi edilmediği sürece ağız ve diş sağlığı için ciddi problemlere yol açabilir.
Apikal Rezeksiyon ne zaman yapılır?
Apikal Rezeksiyon Nedir? Apikal rezeksiyon işlemi; diş kökünde meydana gelen enfeksiyonlar için yapılan cerrahi bir işlemdir. Dişteki enfeksiyonun kanal tedavisi ya da farklı tedavilerle giderilemediği durumlarda uygulanır.
Dişin görünen sert tabakaya ne denir?
Mine: vücuttaki en sert maddedir. Dişi en dıştan koruyucu bir katman olarak çevreler. İçinde sinir hücreleri olmadigi için duyarlı degildir. % 97’si kalsiyum tuzlarından olusur. Diş minesi altıgen “apatit” kristalleri şeklinde düzenlenmiştir.

Diş kökü iltihabı kendiliğinden geçer mi?​

Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Apikal diş nedir?
Dişin kemikte bulunan kök ucundaki iltihaplı bölgenin cerrahi şekilde alınması işlemine Apikal Rezeksiyon denir. Bazı durumlarda dişe yapılmakta olan kanal tedavisi, iltihabın giderilmesinde tek başına yeterli olmamaktadır. Kök uçlarında olan apse ve kemik yıkımı büyümeye devam eder.
 
Geri
Üst