- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kök türleri nelerdir?
Türkçede kökler isim, fiil, sesteş ve ortak kök olmak üzere dörde ayrılır. Çekim ekleri kelimenin anlamını değiştirmez.Var olan köklerin anlamı değişir mi?
Kök ve gövdelerin kelime gruplarında ve cümlede birbirleri ile çeşitli bakımlardan ilgilerini sağlayan eklere çekim ekleri denir. Kelimeler arasında gramer ilişkisi kuran eklerdir. Geldikleri kök veya gövdede anlam değişikliği yapmazlar.Ikili kök ne demek?
Ortak Kök (ikili kök) Nedir? Türkçede anlamları değişmeden hem isim hem de fiil olarak kulanılabilen kökler vardır ki bunlara ortak kök (ikili kök) denir. Örnek: barış, kuru, savaş, eski, güven, yarış, boya, göç, damla, güreş …
Hangi bitkilerde kök yoktur?
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır. Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahib olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir.İsim kökleri nelerdir?
Canlı ya da cansız varlıkları, kavramları, düşünceleri ve duyguları ifade eden, onları karşılayan sözcük köklerine “İsim kökü” denir. Örneğin insan (varlık), düş (kavram), nefret (duygu) gibi kelimeler kök halinde isimlerdir.Soylu kökü nedir?
Arapça sözcük Arapça şrf kökünden gelen şarīf شريف “seçkin, soylu” sözcüğünün çoğuludur.
Anlamları değişmeden hem isim hem fiil olabilen kökler “ortak” kök olarak adlandırılmaktadır. Bu tanımı örnekler üzerinde daha iyi anlayabilirsiniz: “Boya” kelimesini görünce “boya” ve “boya-“ kökleri aklımıza gelir. Bu iki kelimenin de anlamı ortaktır, ikisi de boya ile ilgilidir. O hâlde bu kökler ortak köktür.
Hem “ad” hem “eylem” olan, yazılışları (kökleri) aynı sözcüklere kökteş denir. Kullanışa göre bazen isim kökü, bazen de fiil kökü olan köklerdir. Sıva – sıva(mak), boya – boya(mak) , savaş – savaş(mak)… Bir damla su bile kalmadı.
Stoma kökte var mı?
Stoma hücrelerinin yapısında diğer epidermis hücrelerinden farklı olarak kloroplast bulunur. Su içi bitkilerinde stoma yoktur. Kara bitkilerinde stomalar, yaprağın alt yüzeyinde, nilüfer gibi bitkilerde yaprağın üst yüzeyinde bulunurlar.
Tüm bitkilerde kök var mı?
Kök, kara hayatına uymuş olan gelişmiş bitkilerde genel olarak toprak içerisine doğru büyüyen ama nadiren toprak üstünde de bulunan bir organdır. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları (inorganik maddeleri) emerek gövdeye iletmektir.Cümlenin kökü nasıl bulunur?
NASIL BULUNUR? Kök, bir kelimenin anlam taşıyan en küçük parçasıdır. Diğer bir ifadeyle kelimede bulunan tüm yapım ekleri ve çekim ekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısım, o kelimenin “kök”ü sayılmaktadır.İsim kök fiil kök nasıl bulunur?
Bu köklerin ayrımı çok basittir. Köke “-mak / – mek” ekini getirdiğimiz zaman, eğer anlamlı bir kelime ortaya çıkıyorsa “fiil kökü“; anlamlı bir kelime oluşmuyorsa “isim kökü” olarak kabul ederiz.