AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kok hucre asisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.487
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kök hücre aşısı nedir?​

18 ile 50 yaş arasında sağlıklı herkes kök hücre bağışçısı olabilir. Periferik yani vücut dolaşımında olan kandan toplanan kök hücre en sık kullanılan bağış yöntemidir. Kan bağışına benzeyen bu yöntemde, vericiye 4-5 gün boyunca günde iki kez ilaç verilerek kök hücrelerin dolaşımdaki kana karışması sağlanır.

Kök hücre nedir nasıl verilir?​

Donörden Kemik İliği Toplama İşlemi Ameliyathanede Gerçekleştiriliyor. Özel iğnelerle, kalça kemiğinin hemen üstünden girilerek, kemik iliğindeki kan hücreleri alınıyor. Yaklaşık bir ünite kana eşdeğer olan bu kan, kök hücrelerinin ayrıştırılması ve saflaştırılması için laboratuvara götürülüyor.

Kök hücre nedir nerelerde kullanılır?​

Kök hücre nedir nerelerde kullanılır?
Kan Kök Hücreleri Standart Tedaviler
- Lösemi, Lenfomalar, Kemik İliği hastalıklarının bir kısmı
- Kalıtsal Metabolik Hastalıklar.
- Kalıtsal Bağışıklık Sistemi Hastalıkları
- Organ ve Kemik İliği nakil tedavisine destek.
- Bazı kan hastalıkları

Kök hücre kimden alınır?​

Kemik iliği başlıca kök hücre kaynağıdır. Kemik iliği, vücudumuzdaki kan hücreleri ve savunma sistemi hücrelerinin yapıldığı ve kemiklerin içine yerleşmiş süngerimsi dokudur. Kemik iliği en yoğun leğen kemiğinde bulunur. Bu nedenle kemik iliği ve kök hücre en fazla leğen kemiğinden alınır.

Kök hücre toplama ne kadar sürer?​

İşlem toplanacak kök hücre sayısına göre değişmekle birlikte 3-4 saat kadar sürer. Yeteri kadar kök hücre toplamak amacı ile bu işlem birkaç kez yapılabilir.

Kök hücre örneği nasıl verilir?​

Kök hücre örneği nasıl verilir?
Donörler iki şekilde kök hücre bağışı yapabiliyor; birinci yöntemde kemik iliğinden alınıyor, ikincisinde ise kandaki kök hücreler toplanabiliyor. Kemik iliğinden kök hücre toplama işlemi, genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında yapılıyor.

Kök hücre bağışını kimler yapabilir?​

Kimler kök hücre bağışında bulunabilir? Kök hücre bağışı için 18-50 yaşlarında ve sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. Hepatit B, hepatit C ve sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olan kişiler kök hücre bağışında bulunabilir1.

Kök hücre nerelerden elde edilir?​

Devlet hastanelerinde kök hücre tedavisi yapılıyor mu?​

Devlet hastanelerinde kök hücre tedavisi yapılıyor mu?
Sosyal Güvenlik Kurumu kök hücre nakli ile yapılan tedavileri karşılamamaktadır. Ancak kök hücre uygulamaları yurt dışından gelen hastaların sigorta şirketleri tarafından ödenmektedir.

Kök hücre bağışı kaç dakika sürer?​

Bu işlem 3-4 saat sürer2. Periferik yöntemde, bağışçının hastaneye yatması gerekmemektedir, anesteziye ihtiyaç duyulmaz1. Periferik kök hücre bağışında, aşı uygulaması sonrasında kök hücre toplanmasının ardından; geçici halsizlik hissi, ateş, geçici grip benzeri belirtiler, genel vücut ağrıları görülebilir.

Kök hücre tedavisi ne kadar sürüyor?​

Kana verilen kök hücreler kan hücrelerini üretmek üzere kemik iliğine yerleşirler. Kan hücreleinin üretimi nakilden yaklaşık 2-4 hafta sonra gerçekleşir. Bağışıklık sisteminin tamamen düzelmesi ise otolog nakillerde 2-3 ay, allojeneik nakillerde 1-2 yıl sürer.
 
Kök hücre aşısı, vücutta farklı hücre türlerine dönüşebilen kök hücrelerin kullanıldığı bir tıbbi tedavi yöntemidir. Kök hücre aşısının en sık kullanılan bağış yöntemi periferik kök hücre toplama yöntemidir. Bu yöntemde vericiye günde iki kez 4-5 gün boyunca ilaç verilerek kök hücrelerin dolaşımdaki kana karışması sağlanır.

Kök hücreler hem kemik iliğinden hem de kandan elde edilebilir. Kemik iliğinden kök hücre toplama işlemi genellikle ameliyathane koşullarında, özel iğnelerle kemik iliğinden kan hücrelerinin alınması şeklinde gerçekleştirilir. Toplanan kan, laboratuvar ortamında kök hücrelerin ayrıştırılması ve saflaştırılması için işleme tabi tutulur.

Kök hücrelerin kullanıldığı tedaviler arasında lösemi, lenfomalar, kemik iliği hastalıkları, kalıtsal metabolik hastalıklar, bağışıklık sistemi hastalıkları, organ ve kemik iliği nakil tedavisi desteklemesi, bazı kan hastalıkları gibi hastalıkların tedavisi yer alır.

Kök hücre bağışında bulunmak isteyen kişilerin genellikle 18-50 yaş aralığında olması ve sağlıklı olmaları gerekmektedir. Bağışçılarda hepatit B, hepatit C, sifiliz gibi hastalıkların olmaması, kronik hastalık taşımamış olmaları, kanser veya HIV (AIDS) tanısı almamış olmaları da önemli kriterlerdir.

Kök hücre toplama işlemi, toplanacak kök hücre sayısına göre değişmekle birlikte genellikle 3-4 saat sürer. Bu işlem, birkaç kez tekrarlanabilir. Kök hücrelerin kana verilmesi sonrasında, kemik iliğine yerleşerek kan hücrelerini üretmeye başlarlar. Bağışıklık sisteminin tam olarak düzelmesi nakilin türüne göre farklı zaman dilimlerinde gerçekleşebilir.
 
Geri
Üst