KOI degeri neden yuksek cikar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

KOİ değeri neden yüksek çıkar?​

Atık suda ki birçok organik madde asitlendirilmiş ortamda güçlü oksitleyici olan potasyum dikromat vasıtası ile ölçülmektedir. Bir atık suyun KOI değeri BOI değerinden daha yüksektir. Bunun nedeni biyolojik olarak oksitlenmeyen birçok bileşik kimyasal olarak oksitlenebilmektedir.

KOİ neden BOİ den büyüktür?​

Bir suya ait KOI tayini sonucu, BOİ’den farklı olarak biyolojik yollarla ayrışmayan bazı maddeleri de içerdiğinden, KOİ her zaman BOİ’den büyük elde edilir.
KOİ neden ölçülür?
Sularda bulunan karbonu doğrudan ölçmenin yolu, TOK ölçümleridir. Bir suya ait KOI tayini sonucu, biyolojik yollarla ayrışmayan bazı maddeleri de içerdiğinden, KOİ her zaman BOİ’den büyük elde edilir. KOI, nehir ve endüstriyel atıkların incelenmesi çalışmalarında önemli ve çabuk sonuç veren bir parametredir.
KOİ yükü nedir?
Ne kadar fazla oksijen sarf edilirse, sudaki organik madde miktarı da o kadar fazla demektir. BOİ5/BOİu ≈ 0,68 bağıntısı vardır. Kimyasal olarak oksitlenebilen organik maddelerin oksijen ihtiyacı KOİ ile ifade edilir.

KOİ testi nedir?​

Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), numunedeki organik maddenin kuvvetli kimyasal oksidasyon maddeleri yardımı ile oksidasyonu sırasında harcanan oksijen miktarını ifade eder.

Atık su KOİ nedir?​

KOİ atık su içindeki organik maddelerin kuvvetli asidik şartlarda potasyum dikromat gibi kuvvetli kimyasal oksidantla reaksyona girerek karbondioksit veya suya dönüşmesi için gerekli oksijen ihtiyacını ifade eder..
BOİ ve KOİ arasındaki ilişki nedir?
Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), su kalitesinin belirlenmesinde kullanılan önemli bir parametredir. Genellikle “Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ)” nın tahmin edilebilmesi için gerçekleştirilmektedir. Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) analizinin kısa sürede sonuç vermesi tercih sebebidir.
Aynı atıksu numunesi için KOİ analizi ile BOİ analizi neden farklı sonuçlar verir?
Bunlardan yararlanarak numunenin KOİ değeri hesaplanır. KOI, BOİ’den farklı olarak biyolojik yollarla ayrışmayan bazı maddeleri de içerdiğinden, KOİ her zaman BOİ’den büyük elde edilir. KOI, nehir ve endüstriyel atıkların incelenmesi çalışmalarında önemli ve çabuk sonuç veren bir parametredir.

Japonca KOİ ne demek?​

Koi, büyük bir akvaryum balığıdır. İlk Japonya’da evcilleştirilen koinin yabani atası sazandır. Koi sözcüğü Japonca’da “sazan” anlamına gelen (コイ) kelimesinden gelir.

Atıksu parametreleri nelerdir?​

Arıtılmamış ham halde bulunan evsel ve endüstriyel nitelikli atıksuların BOİ5 ve KOİ değerleri arasında BOİ5/KOİ = 0,4 – 0,8 şeklinde bir oran mevcuttur. Bu oran evsel atıksular için ortalama 0,5, endüstriyel atıksular için ise 0,65 olarak kabul edilebilir.
Atıksu karakteristiği nedir?
Atıksu karakteristikleri, debi ve atıksu özellikleri ile ilgilidir. Bu karakteristikler, meskûn bölgede kullanılan su miktarı ile sınaî ve ticari faaliyetlere sıkı sıkıya bağlıdır. Yağışlı havalarda önemli miktarda drenaj ve sızıntı suları kanallara girer. Bu durum atık suyun özelliklerini önemli ölçüde değiştirir.
BOİ testi ve değerleri ne için kullanılır?
BOİ, sudaki kirlilik yükünün genel bir göstergesidir. Bu test, ayrıca, hem biyolojik olarak arıtılabilirlik kapasitesini belirlemeye hem de bir arıtma tesisinin ne ölçüde başarılı olduğunu öğrenmeye yarayan önemli bir biyoanaliz yöntemidir.

BOİ neden 5 gün?​

Bu şartlar altında teorik olarak organik maddelerin tam biyolojik oksidasyonu için sonsuz zaman gereklidir. Fakat pratik amaçlarla reaksiyonun 20 günde tamamlandığı kabul edilmiştir. Ancak, 20 günlük sürenin de uzun olması sebebiyle de bu süre 5 gün ile sınırlandırılarak analiz BOİ5 adını almıştır.

BOİ deneyinde kullanılan seyreltme suyu hangi çözeltileri içerir?​

İŞLEM SIRASI – BOİ şişeleri Numune üzerine, suyun litresi başına birer mL KH2PO4 tampon, MgSO4, CaCl2 ve FeCl3 çözeltileri eklenir. 2. 10 mg/L olacak şekilde nitrifikasyon inhibitörü eklenir.

Atıkların toksik madde içermemesi ve sadece kolaylıkla ayrışabilecek organik maddeleri içermesi halinde bulunan KOI değeri, yaklaşık olarak nihai BOI (karbonlu) değerine eşit çıkar. BOI’ den farklı olarak deneyde harcanan oksijen kimyasal reaksiyonlar tarafından ortaya çıkarılır.
KOİ deneyi neden yapılır?
KOİ, atıksu örneğinde kuvvetli bir yükseltgen yardımı ile yükseltgenebilen organik maddelerin oksijen eşdeğerini bulmak için yapılan tayin yöntemidir. Bu analiz, sulardaki karbonlu maddelerin karbondioksite dönüşene kadar ilave edilecek oksijeni ifade etmektedir.
KOİ ölçümü nasıl yapılır?
KOİ Laboratuvarda kontrollü şartlar altında organik maddelerin çeşitli kimyasallarla reaksyona girerek ısı altında oksitlenmesi ile tespit edilir. Tayin süresi 2 saati geçebilir. Kompleks, uzun süren ve kimyasal gerektiren yapısı analizi zorlaştıran faktörlerdir.
Genellikle evsel atıksularda 4- 15 mg/L civarında fosfor bulunur. Ortalama olarak evsel atıksular 720 mg/L toplam katı madde içerir. Toplam katı maddenin yaklasık 500 mg/L’si çözünmüs halde, geri kalanı ise askıda katı durumdadır. Çözünmüs ve askıdaki katılar sabit ve uçucu halde olabilirler.

BOİ KOİ ne demek?​

Evsel ve endüstriyel atıkların organik kirlilik derecesinin belirlenmesinde kullanılan bir parametredir. Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), su kalitesinin belirlenmesinde kullanılan önemli bir parametredir. Genellikle “Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ)” nın tahmin edilebilmesi için gerçekleştirilmektedir.

Atık sular kaça ayrılır?​

Evsel atık suların içerik ve debileri az çok belli olsa da endüstriyel atık suların debileri ve içerikleri çok değişken olabilir. Endüstriyel atık sular, sanayide üretim aşaması sonucunda ortaya çıkan atık sulardır.
Evsel atık sular ne içerir?
Evsel atık su; askıda, koloidal ve çözünmüş halde organik ve inorganik maddeler içerir.
 
Geri
Üst