AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kod cozuculer nerede kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kod çözücüler nerede kullanılır?​

Burada kod çözücüye seçme girişleri de konularak oluşturulan çoklu çıkışlardan seçim yapılması sağlanabilir. Kod Çözücüler, durağan rastgele erişimli bellek (SRAM) bit hücrelerinden oluşan bir yazmaç öbeğinde satırın seçiminde, 7 bölütlü görüntü için veya veri çoklama gibi birçok yerde kullanılmaktadır.

Kod çözücü nedir ne işe yarar?​

Genel anlamı itibariyle decoder bir kod çözücü olarak bilinir. Özellikle kodlanmış olan bir verinin ilk halinin yeniden elde edilmesi adına değerlendirilmektedir. Böylece teknolojik sistemler çok daha etkin bir şekilde çalışma imkanı elde eder.
Kod çözücü devre nedir?
Kod Çözücü (Decoder): Decoder, N giriş hattından oluşan binary giriş bilgisini 2 N çıkış hattına çevirebilen kombinasyonel devredir. Decoderler şekilde görüldüğü gibi yapı olarak N binary giriş hattını M çıkış hattına çevirdiklerinden dolayı NxM ya da N-M decoder olarak adlandırılır.

Kodlayıcı ve kod çözücü nedir?​

Kod çözücü(decoder), kodlayıcının tersi işlem yapar. Kodlanmış bilgileri anlaşılır hale dönüştürmek için kullanılır. Örneğin cep telefonumuza gelen mesajları 2’lik sayı sisteminde anlayamayız. Gelen bilgiler çözümlenerek metin formatı haline getirilir.

5 te 2 kodu nedir?​

Sayılar ikili sistemde ifade edilirken basamak değerleri ‘7 4 2 1 0’ şeklinde sıralanır. sayısını 5’te 2 kodunda ifade etmek için (11000) kombinasyonu kullanılır.
Decoding encoding nedir?
Kod Çözme (Decoding) : Kodlamaya göre zıt bir süreçtir ve kodlanmış bir biçimin orijinal karakter dizisine dönüşmesi işlemidir.
İkili sayılar kodlayıcılarla belirli bir sistem içerisinde kodlanabiliyor. Ancak bu kodların zaman zaman birbirlerine dönüştürülmeleri gerekmektedir. Bu işlemler kod dönüştürücüler ile yapılmaktadır. Kod dönüştürücü, bir kodlama yönteminde ifade edilen bilgiyi, başka bir kodlama yöntemine çeviren lojik bir devredir.
Bir çok giriş hattından gelen bilgilerden birisini seçerek uygun çıkış hattına yönlendirilmesini sağlayan birleşik devrelere “çoklayıcı / veri seçici devreler” (multiplexer) denir ve ÇOĞ (MUX) sembolü ile gösterilir. Veri çoklayıcılar, orijinal isminden hareketle çoğu kere “multiplexer” olarak adlandırılmaktadır.
3 fazlalık kodu nedir?
3 fazlalık kodu, BCD kodlarının her birine 3 ün ikilik tabanda karşılığı olan ( 0011 )2 sayısının eklenmesi ile elde edilir. Hata Düzeltme (Parity) Kodu : Dijital Sinyallerin iletilmesinde hat üzerindeki olumsuz etkilerden dolayı sinyalde bir takım bozulmalar oluşabilir.

Kodlama sistemleri nelerdir?​

kodlama sistemi, yalın ikili kodlama (pure binary coding) olarak isimlendirilir. Onluk sistemdeki bir sayının, her bir basamağının ikilik sayı sistemindeki karşılığının dört bit şeklinde yazılması ile ortaya çıkan kodlama yöntemine, ‘İkili Kodlanmış Onlu Sayı Kodu – BCD kodu’ (Binary Coded Decimal Code) ismi verilir.

Encoding işlemi nedir?​

Encode, sözlük anlamı şifreleme, kodlama olarak bilinen bir kavramdır. Encode kelimesi bilişim alanında kullanıldığı gibi günlük hayatta yada askeri alanlarda da oldukça sık kullanılmaktadır.
Decoder nasıl çalışır?

Multiplexer ve Demultiplexer ne işe yarar?​

Birden fazla girişteki sayısal bilgiyi, belirli bir sıra içinde, tek bir çıkışa aktaran devrelere “sayısal multiplex” devresi, tek bir girişten girilen sayısal bilginin belirli bir sıra ile birden fazla çıkışa aktaran devrelere ise “sayısal demultiplex” devresi adı verilir.

Multiplexer nedir konu anlatımı?​

 
Geri
Üst