Kod cozucu devreler nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
249.778
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kod çözücü devreler nedir?​

Kod Çözücü Devreler Kodlanmış bilgileri anlaşılır hale dönüştürmek için kullanılır. Örneğin cep telefonumuza gelen mesajları 2’lik sayı sisteminde anlayamayız. Gelen bilgiler çözümlenerek metin formatı haline getirilir. Bilgisayarda anakart, diğer mikroişlemcilerde adresleme amacıyla kullanılır.
Kodlayıcı ve kod çözücü devre nedir?
Bir kodlayıcı kod çözücü fonksiyonlarının tersini gerçekleştiren birleştirilmiş lojik devredir. Bir kodlayıcı aktif girişlerine gelen örnek olarak desimal veya oktal dijitleri kodlanmış olarak BCD veya ikili sayı sistemine dönüştürür.

Kod çözücü devreler e ne girişidir?​

Kod Çözücü (Decoder): Decoder, N giriş hattından oluşan binary giriş bilgisini 2 N çıkış hattına çevirebilen kombinasyonel devredir. Decoderler şekilde görüldüğü gibi yapı olarak N binary giriş hattını M çıkış hattına çevirdiklerinden dolayı NxM ya da N-M decoder olarak adlandırılır.
Kod çevirici nedir?
Kod dönüştürücü, bir kodlama yönteminde ifade edilen bilgiyi, başka bir kodlama yöntemine çeviren lojik bir devredir. Aslında kod çözücü de kodlayıcı da birer kod dönüştürücüdür. Sayısal sistemlerde bir koddan diğerine dönüşüm sıkça kullanılmaktadır.
Kodlayıcı, bir yada daha fazla girişi alıp, belirli bir çıkış kodu üreten kombinasyonel bir lojik devredir. Bir anda sadece bir giriş tetiklenir. Şekil 5-1-1’de, n-bit girişli ve m-bit çıkışlı bir kodlayıcı gösterilmiştir.
Gray code mantığı nedir?
Gray kod ( Gray Code) ( adını mucidi Frank Gray’den alır) bir kerede yanlızca 1 bit’in değiştiği ikili sayılar dizisidir. Tam sayı dizisi boyunca yürüyen belirli uygulamalarda bir seferde bir bitin değiştirilmesi büyük ölçüde hataların oluşmasını engeller. Gray code ile sadece bir bit değişir.

74LS47 nedir?​

74LS47 Entegresi Decoder – Encoder kategorisinde olup fonksiyon olarak bir BCD – 7 Segment Decoder entegresidir. 7 adet çıkışı bulunan 74LS47 BCD – 7 Segment Decoder Entegresi 4.75 – 5.25 V aralığında besleme gerilimi ile çalışmaktadır.
 
Geri
Üst