AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kod 29 baska iste calismaya engel mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kod 29 başka işte çalışmaya engel mi?​

29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına gelmektedir. Kod 29 ile işten çıkarılmış olmak devlet memuru olarak atanmaya engel bir durum teşkil etmemektedir.

Anayasanın 29 maddesi nedir?​

Anayasanın 29 maddesi nedir?
Toplu işçi çıkarma Madde 29 – İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir.

İşten çıkarma 24 madde nedir?​

Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir: I. Sağlık sebepleri: a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

29 nolu kod nasıl düzeltilir?​

29 nolu kod nasıl düzeltilir?
İşçi işten ayrıldıktan sonra 11. Gün ve sonrası olduysa, artık işveren kafasına göre çıkış kodu değiştiremez. Yapılması gereken ise; İşveren, bir dilekçeyle SGK ‘ya müracaat etmeli ve dilekçeye ilgili belgeleri de eklemelidir.

29 maddeden işten çıkarılan tazminat alabilir mi?​

İşverene iş akdini haklı feshetme yetkisi veren söz konusu maddeye dayanarak işten çıkartılan işçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (29) koduyla bildiriliyor. Kod 29 ile işten çıkartılan işçi kıdem tazminatı alamıyor, işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor.

Iş yerinde kod 29 ne demek?​

Iş yerinde kod 29 ne demek?
İşten çıkarma yasağının uygulandığı dönemde iş verenler işten çıkarmak istedikleri elemanları Sosyal Güvenlik Kurumu’na ’29 kodu’yla bildiriyor. İş Kanunu’nun “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı 25/2 maddesi, yasakta istisna kapsamında tutuluyor.

İşten çıkış kodu sonradan değiştirilebilir mi?​

Çünkü konuya ilişkin olarak 2013/11 sayılı SGK Genelgesinde; “sigortalıların işten ayrılış nedenine yönelik talepleri işverenle birlikte müracaat etmişse değiştirilecek, bunun dışında sigortalı taleplerinde işten ayrılış nedeni ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır” açıklamasına yer verilmiştir.

İşten çıkış kodu 29 ne demek?​

İşten çıkış kodu 29 ne demek?
Bunu yaparken işçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını bir kod numarasıyla işaretliyor. 29 numaralı kod da bu kodlardan biri. 29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına geliyor.

29 işten çıkış kodu nasıl değiştirilir?​

Yapılması gereken ise; İşveren, bir dilekçeyle SGK ‘ya müracaat etmeli ve dilekçeye ilgili belgeleri de eklemelidir. Bu belgeler kanıtlayıcı nitelikte belgeler olmalıdır. (Başvuru işsizlik maaşı amacıyla ise, işçi tarafından İŞKUR’a da yapılabilir.

29 ne anlama geliyor?​

29 ne anlama geliyor?
29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına geliyor. Bir işverenin, işçisini bu kod ile işten çıkarabilmesi için 4857 İş Kanunu’nun ilgili bendi kapsamındaki fiillerden birini işlemesi gerekiyor.
 
Kod 29, işveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeniyle iş akdinin feshini ifade etmektedir. İşten çıkarılan bir kişi için devlet memuru olarak atanmaya engel bir durum yaratmamaktadır.

Anayasanın 29. maddesi ise toplu işçi çıkarma konusunda işverenin uyması gereken prosedürleri içermektedir. İşveren, toplu işçi çıkarmak istediğinde bunu en az otuz gün önceden işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmelidir.

İşten çıkarma 24. madde ise işçinin sağlık sebepleri gibi belirli durumlarda iş sözleşmesini feshedebileceği maddeleri içermektedir.

Eğer bir işçi kod 29 ile işten çıkarıldıysa, genellikle kıdem tazminatı alamaz ve işsizlik ödeneğinden yararlanamaz. Bu durumda işverenin, SGK'ya başvurarak kodun düzeltilmesi gerekmektedir.

İş yerinde kod 29 uygulandığında, işverenler istedikleri elemanları bu kodla Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmektedirler. Bu durum genellikle iş akdinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeniyle feshedildiğini belirtir.

İşten çıkış kodunun sonradan değiştirilip değiştirilemeyeceği konusunda SGK'nın belirlediği kurallar bulunmaktadır. Genel olarak, işten ayrılış nedenine ilişkin talepler işverenle birlikte yapılırsa değiştirilebilir ancak sigortalının talebinin dışında bir değişiklik yapılmamaktadır.

Son olarak, kod 29'un anlamı işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar sebebiyle işçiyi işten çıkarmasını ifade eder. Bu durumda işverenin 4857 sayılı İş Kanunu'nda belirtilen fiillerden birini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst