- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 123.327
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Koçluğun temel aşamaları nelerdir?
Koçluk Sanatı / Temel Koçluk Becerilerini GeliştirmeIş koçluğu ne demek?
İş yaşamınızda varmak istediğiniz hedefe ulaşmak için gerekli stratejiyi kurmanıza yardım eden, istek ve hedeflerinizi ortaya çıkaran ve farklı bir bakış açısı ile sizi yönlendiren kişilere verilen isimdir.
Iç koçluk nedir?
İç Koçluk sürecinin birincil amacı, yüksek potansiyelli çalışanlardan kurumlarına ve kendi hayatlarına daha fazla anlam yaratmaktır. Bir yandan koçluk alan kişi “İç Ben” ile tanışırken bir yandan da “Dış Dünya” ile iletişimini kolaylaştırıp, performansını da arttırmış oluyor.Temel koçluk Eğitimi Nedir?
Temel koçluk eğitiminde amacımız koçluğu meslek edinmeyi talep eden kişilere giriş eğitimi vererek temelini oluşturmak ve katılımcıların koçluk becerilerini geliştirmek. Bu sayede kişiler, Öğrenci Koçluğu, Yaşam Koçluğu, Aile Koçluğu gibi alanlarda uzmanlaşmayı sağlar.
Koçluk becerileri nedir?
Temel koçluk becerileri, koçluk süreçlerinde kullanılan ve koçluk mesleğinin yerine getirilmesi için önem arz eden yetkinlikler anlamına geliyor. Bu da demek oluyor ki koçluk mesleğinin istenen düzeyde yerine getirilebilmesi için temel koçluk becerilerine ihtiyaç duyulur.Kariyer yaşamındaki Koçluk kavramı nedir?
Kariyer Koçluğu kişinin, iş hayatına ilişkin konulardaki farkındalığını artırmasına, yaşam amacı ve onunla bağlantılı olarak kariyer hedefleri konusunda netleşmesine, kariyerindeki gelişim ve dönüşüm için etkili olacak aksiyonların belirlenmesine yardımcı olan etkileşimli bir süreçtir.
Koçluk Felsefesi Nedir?
Çağın En Güçlü Gelişim Aracıyla Tanışın Modern çağın koşullarına uygun olarak, kişisel ve mesleki potansiyeli maksimize eden, danışanı daha fazla düşünmeye teşvik ederek yaratıcı süreçler içine girmesi için ona ilham veren, danışan ile koçun işbirliği içinde olduğu bir ilişkidir.Kariyer koçluğu nasıl yapılır?
Kariyer Koçluğu Nasıl Uygulanır? Kariyer Koçu dinleyerek, pozitif geri bildirim vererek, güçlü sorular sorarak ve modelleme yaparak etkin ve etkileşimli bir iletişim ortamı yaratır. Doğru soru sormaya odaklanır, danışanlarının bugününü inceleyerek işe başlar ve onları gelecekte yapmak istediklerine doğru yönlendirir.