- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Kocası ölen bir kadının soyadı değişir mi?
Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 67. maddesinde ise “Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talebi halinde bekarlık hanesine dönerek bekarlık soyadını alıp kapanmış olan nüfus kaydı açılabilir.Evlendikten sonra esinin soyadını almak zorunda mı?
Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğunun, eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğunu vurgulayan bu kararla, kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanabilmesi mümkün kılınmıştır.Evlenen kadın kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı 2022?
Kendi soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının, bu taleplerini, evlendirme dairesine yaptıkları nikah başvurusu sırasında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurarak beyan etmesi gerekir. Bir diğer yol da evlendikten sonra soyadı değişikliği başvurusudur.
Kadınların kendi soyadını kullanma hakkı ne zaman verildi?
Türkiye’deki durum. Türkiye’de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi’ne ve 2001 yılında çıkarılan Türk Medeni Kanunu’na göre evlenen kadınlar, eşlerinin soy ismini almak zorunda kalırken, 2014 yılında yapılan değişiklikle birlikte doğum soyadları talebe göre kullanılabilmektedir.
Erkek kadının nüfusuna geçebilir mi?
Erkeğin kadının nüfusuna geçmesi yasal düzenlemeler karşısında olanaklı değildir. Ancak evlenmeyi düşündüğünüz kişi nüfus kütüğündeki kaydının başka bir şehre naklini isteyebilir.Evli kadın kızlık soyadını kullanabilir mi?
Kocasının soyadında bir değişiklik olmadıkça evlenen kadın kocasının soyadını taşımak zorundadır. Yasal düzenleme böyledir (TMK. m. 187). Evlilik boşanma veya iptal kararıyla sona ermedikçe evli kadının yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanması yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.Evlendikten sonra kızlık soyadımı nasıl kullanabilirim?